Prawidłowy poziom cukru we krwi z palca, czyli jakie są normy glukozy u dorosłych osób

Prawidłowy poziom cukru we krwi z palca wskazuje na to, że czynność naszej trzustki jest prawidłowa, a nasz organizm nie jest zagrożony cukrzycą. Jakie są normy poziomu cukru? Jaki wynik powinien nas zaniepokoić?

Poziom cukru we krwi. O czym świadczy?

Prawidłowy poziom cukru we krwi z palca pozwala mieć pewność co do dobrej kondycji naszego organizmu. Każdy zdrowy człowiek, który nie posiada żadnych niepokojących objawów, przynajmniej raz w roku powinien skontrolować poziom cukru we krwi, aby mieć pewność, że stężenie glukozy trzyma się ogólnie wyznaczonych norm. Profilaktyczne badanie krwi może bowiem wykazać pojawienie się stanu przedcukrzycowego, co jest poważnym impulsem do podjęcia działań mających na celu ograniczenie glikemii. 

Dlaczego profilaktyka jest tak istotna? Gdyż statystyki są nieubłagane. Coraz większa ilość osób w różnym wieku zapada na cukrzycę. Choroba ta stała się schorzeniem cywilizacyjnym, na które narażeni są wszyscy ludzie, ale szczególnie ci, którzy:

  • mają ograniczoną aktywność fizyczną
  • cierpią z powodu nadwagi i otyłości
  • na co dzień obciążeni są przez stres
  • stosują złą dietę.

Prawidłowy poziom cukru. Normy Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego

Prawidłowy poziom cukru jest niezwykle istotny w trakcie diagnozowania cukrzycy typu 2. Według naukowców Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego normy poziomu cukru na czczo opracowane dla osób dorosłych prezentują się następująco:

  • od 70 do 99 mg/dL- prawidłowy poziom glukozy
  • od 100 do 125 mg/dL - stan przedcukrzycowy
  • powyżej 126 mg/dL (w co najmniej dwóch pomiarach) - cukrzyca.

Nieco inaczej normy te prezentują się w przypadku dzieci i osób starszych. W przypadku tych ostatnich na czczo cukier powinien mieścić się w przedziale 80–140 mg/dl, a po posiłku nie przekraczać 180 mg/dl. U dzieci glukoza na czczo powinna zamykać się między 70–100 mg/dl.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Podwyższony cukier. Jakie działania należy przedsięwziąć?

Jeśli podczas rutynowych badań okaże się, że mamy podwyższony cukier, wtedy niezwłocznie należy skonsultować się ze specjalistą - diabetologiem. W przypadku stanu przedcukrzycowego konieczne jest bowiem natychmiastowe wdrożenie działań mających na celu ograniczenie poziomu glukozy we krwi. Jest to przede wszystkim zmiana stylu życia, w tym przyzwyczajeń dotyczących aktywności fizycznej i diety. Pacjenci zobowiązani są do:

  • zadbania o właściwy poziom masy ciała
  • zwiększenie aktywności fizycznej
  • wykluczenie z diety produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz bogatych w węglowodany proste.

Zdarza się, że lekarz decyduje się także na wprowadzenie farmakoterapii. W takim przypadku pacjenci zazwyczaj rozpoczynają przyjmowanie metforminy, która zmniejsza poziom glukozy we krwi. Zmuszeni są także do częstszego kontrolowania poziomu glukozy we krwi, a jest to możliwe dzięki przenośnym glukometrom - dzięki temu urządzeniu każdy może w dowolnym miejscu i czasie zbadać czy nie ma podwyższonego cukru. 

Stan przedcukrzycowy nie jest jednoznaczny z zachorowaniem na cukrzycę. Nie ma on charakteru przewlekłego - jeśli wdrożymy wszelkie zalecone zmiany, jest duża szansa na jego cofnięcie. Jednak należy pamiętać o tym, że wszelkie te działania muszą mieć stały charakter, gdyż każde odstępstwo będzie wpływało na pogorszenie wyników badań. 

Jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy?

W kwestii norm poziomu cukru we krwi zwykło się bazować na liczbach dotyczących badań wykonywanych na czczo. Najbardziej wiarygodne wyniki uzyskuje się bowiem wtedy, gdy od ostatniego posiłku minęło minimum 12 godzin, a w dniu poprzedzającym badanie pacjent nie wykonywał intensywnych ćwiczeń i nie spożywał bardzo obfitych i tłustych dań. Niemniej jednak istnieją także dane dotyczące tego, jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy. W przypadku zdrowych, nieobciążonych cukrzycą osób w czasie dwóch godzin od spożycia posiłku prawidłowy poziom glikemii nie powinien przekroczyć 140 mg/dl (7,8 mmol/l).

Zobacz też: Cukrzyca ciążowa - czynniki ryzyka, leczenie, dieta

Więcej o: