glukoza

Glukoza

Glukoza to cukier prosty powszechnie występujący w naturze, zarówno w postaci wolnej (np. w owocach i krwi), jak i połączonej w substancje złożone, jak skrobia lub celuloza (węglowodany). W handlu występuje zwykle pod nazwą dekstrozy. Rola: Glukoza spełnia szczególnie ważną rolę w królestwie zwierząt, ponieważ stanowi jedyną i główną postać, do której węglowodany są rozkładane, aby mogły zostać przyswojone przez komórki. Glukoza przenosi węglowodany, ponieważ te związki powstają i są rozprowadzane po organizmie zwierzęcym zawsze w takiej formie. Z glukozy wątroba i inne tkanki mogą tworzyć glikogen, a gruczoły sutkowe - laktozę. Z glukozy tworzy się także D-ryboza nukleotydów itd. Te wielorakie funkcje są możliwe ze względu na to, że stężenie glukozy we krwi jest utrzymywane na stałym poziomie dzięki skomplikowanemu mechanizmowi regulacji z udziałem czynników hormonalnych, enzymatycznych i metabolicznych. Zastosowanie: Glukoza jest powszechnie stosowana w medycynie zarówno jako źródło energii, jak i substancja, która może wpłynąć na równowagę wodno-elektrolitową organizmu.

glukoza

Więcej o:

glukoza