American Diabetes Association (ADA) zaleca, aby diabetycy starali się wybierać napoje o zerowej lub niskiej kaloryczności. Głównym powodem jest zapobieganie wzrostowi poziomu cukru we krwi. Najlepszym napojem dla diabetyków okazuje się więc być woda. Ma mnóstwo zalet.
Wysoki poziom cukru we krwi może powodować odwodnienie, a to z kolei jest czynnikiem podnoszącym poziom cukru we krwi. Picie odpowiedniej ilości wody może więc pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi, ponieważ płyn nawodnia organizm i pomaga zwiększyć objętość krwi w krwiobiegu. Drugą zaletą picia wody jest ochrona czynności nerek, zagrożonych poważnie przez cukrzycę.
Jeżeli sama woda niezupełnie nam odpowiada, dodajmy do niej coś, co poprawi jej smak. Może to być plasterek cytryny, limonki lub pomarańczy, gałązka aromatycznych ziół, takich jak mięta, bazylia lub melisa lub kilka zmiażdżonych owoców, takich jak dla przykładu malina czy jagody. Aby odpowiednio nawadniać organizm trzeba wypijać około 2 litrów wody dziennie.
Ogólnie rzecz biorąc, zielona herbata na udowodnione korzystne działanie na nasze zdrowie. Sprawdzano również, jak spożycie herbaty ma się do ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Było to duże badanie kohortowe, przeprowadzone w Chinach w 2021 roku, w którym wzięło udział ponad pół miliona osób. Wyniki sugerują, że codzienne picie zielonej herbaty może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2. Nie są to jeszcze badania, które by ostatecznie przesądzały sprawę, ale jest pewna nadzieja. Naukowcy podnoszą potrzebę prowadzenia dalszych badań.
Warunkiem pozytywnego działania zielonej herbaty w tym przypadku jest picie jej bez dodatku cukru.
Herbatki ziołowe, w tym z rumianku, hibiskusa, imbiru czy mięty są dobrym wyborem dla osób z cukrzycą. Takie napoje, pite oczywiście bez cukru są niskokaloryczne, a także bogate w przeciwutleniacze, w tym karotenoidy, flawonoidy i kwasy fenolowe.
Poleca się też herbatkę z morwy białej, która może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi, co pokazują niewielkie badania, w którym 24 osoby z cukrzycą przyjmowały po 1000 mg ekstraktu z liści morwy 3 razy dziennie przez 3 miesiące. W efekcie miały niższy poposiłkowy poziom cukru we krwi.
Inne napoje, po które można sięgnąć to: niesłodzona kawa, soki warzywne, mleko o niskiej zawartości tłuszczu (jogurt), roślinne alternatywy mleka (mleko migdałowe, owsiane, ryżowe, sojowe, ryżowe lub kokosowe, nie zawierają nabiału i zawierają mało węglowodanów), zielone koktajle (z zielonych warzyw, takich jak szpinak, jarmuż lub seler), kombucha (sfermentowany napój, zwykle wytwarzany z czarnej lub zielonej herbaty).
Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Źródła: healthline.com, Pub.Med.com, ncbi.nlm.nih.gov, diabetes.org.uk