zamienniki cukru
-
Syrop z agawy jako jeden z zamienników białego cukru w kuchni. Jakie ma właściwości?
Syrop z agawy jest produkowany głównie w Meksyku. Swoją konsystencją i smakiem przypomina płynny miód, a niektórzy zastępują nim biały cukier w kuchni. Czy słusznie? Poznaj właściwości syropu z agawy.
-
Czym słodzić herbatę do kolacji przy cukrzycy? Oto najzdrowsze zamienniki
Jeśli lubisz słodzić napoje, a jednocześnie starasz się utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, powinieneś zamiast zwykłego cukru używać zamienników. Jednym z najbardziej polecanych jest stewia. Jest 200-300 razy słodsza niż sacharoza (zwykły...
-
Erytrol: szkodliwość. Sprawdź, czy spożywanie erytrolu może być niebezpieczne dla organizmu?
Szkodliwość erytrolu była przez pewien czas tematem, który wzbudzał wiele kontrowersji. Wątpliowści wywołane były pytaniem czy stososwanie erytrolu jest całkowicie bezpieczne dla ogranizmu. Często pojawiały się spekulacje, że erytrol powoduje...
-
Cukier brzozowy: właściwości. Czy to dobry zamiennik cukru
Cukier brzozowy, czyli ksylitol, wygląda jak cukier i smakuje niemal jak cukier. Ma o wiele mniej kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, poprawia zdrowie zębów. Ksylitol - słodycz niemal idealna? Co wiemy o właściwościach cukru brzozowego.