słodziki
-
Cukier brzozowy: właściwości. Czy to dobry zamiennik cukru
Cukier brzozowy, czyli ksylitol, wygląda jak cukier i smakuje niemal jak cukier. Ma o wiele mniej kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, poprawia zdrowie zębów. Ksylitol - słodycz niemal idealna? Co wiemy o właściwościach cukru brzozowego.
-
Picie dietetycznej coli zmniejsza o połowę ryzyko śmierci z powodu raka i jego nawrotów. Zwykła działa odwrotnie
Zespół naukowców z Uniwersytetu Yale przeprowadził badania, z których wynika dość kontrowersyjna zależność. U pacjentów cierpiących na raka jelita grubego picie dietetycznej coli znacząco zmniejszyło ryzyko śmierci z powodu choroby.
-
Trzymaj cukier w ryzach: naturalne sposoby
Jest nam niezbędny do życia, a zarazem bywa zabójcą. Co robić, żeby cukru było w sam raz? Czy jego poziom można regulować ziołami?
-
Aspartam - osławiony słodzik. Czy trzeba się go bać?
Aspartam to sztuczny środek słodzący. Sporo osób podejrzewa aspartam o szkodliwy wpływ na zdrowie, jednak żadne badania nie dowodzą, że spożywany w umiarze może zrobić nam krzywdę.
-
Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?
Masz ochotę na coś słodkiego, ale dbasz o linię lub nie chcesz narażać zdrowia na negatywne konsekwencje? Obecnie wybór produktów słodzących, zarówno naturalnego, jak i sztucznego pochodzenia, jest bardzo szeroki. Jakie mają wady i zalety?
-
Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?
Zdecydowana większość dostępnych na naszym rynku produktów spożywczych ma w swoim składzie substancje dodatkowe, oznaczane symbolem E i numerem indentyfikacyjnym wg systemu międzynarodowego INS (International Numbering System). Co powienieneś...
-
Słodziki niezdrowe? Jednak nie!
Jeśli wierzyć Polskiemu Towarzystwu Badań nad Otyłością i Polskiemu Towarzystwo Diabetologicznemu, 11 niskokalorycznych substancji słodzących nie tylko nam nie szkodzi, ale wręcz sprzyja skutecznemu leczeniu cukrzycy i otyłości.
-
Picie dietetycznej coli zmniejsza o połowę ryzyko śmierci z powodu raka i jego nawrotów. Zwykła działa odwrotnie
Zespół naukowców z Uniwersytetu Yale przeprowadził badania, z których wynika dość kontrowersyjna zależność. U pacjentów cierpiących na raka jelita grubego picie dietetycznej coli znacząco zmniejszyło ryzyko śmierci z powodu choroby.
-
Picie dietetycznej coli zmniejsza o połowę ryzyko śmierci z powodu raka i jego nawrotów. Zwykła działa odwrotnie
Zespół naukowców z Uniwersytetu Yale przeprowadził badania, z których wynika dość kontrowersyjna zależność. U pacjentów cierpiących na raka jelita grubego picie dietetycznej coli znacząco zmniejszyło ryzyko śmierci z powodu choroby.