ksylitol
-
Cukier brzozowy: właściwości. Czy to dobry zamiennik cukru
Cukier brzozowy, czyli ksylitol, wygląda jak cukier i smakuje niemal jak cukier. Ma o wiele mniej kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, poprawia zdrowie zębów. Ksylitol - słodycz niemal idealna? Co wiemy o właściwościach cukru brzozowego.
-
Przetwory owocowe i warzywne bez cukru (janginizacja). Czy to jest zdrowe?
Czy przetwory owocowe i warzywne udadzą się nam bez cukru? Na czym polega janginizacja? Najprościej mówiąc: na powolnym duszeniu owoców i warzyw w ich własnym soku, z dodatkiem szczypty soli morskiej. I zapomnijcie o cukrze.
-
Poliole (słodziki): rodzaje, właściwości. Czy są zdrowe?
Poliole (słodziki) to substancje słodzące o bardzo niskiej kaloryczności, są zatem dobrą alternatywą dla sacharozy czy fruktozy. Mają niski indeks glikemiczny i niektóre z nich znajdują zastosowane w produktach przeznaczonych dla diabetyków. Polio...
-
Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier
Cukry są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ dostarczają mu najwięcej energii. O ile te naturalne są dla nas dobre, o tyle te poddane rafinacji tracą pozytywne właściwości i jedynie nam szkodzą. Co w takim razie...