Najpowszechniej stosowanym rodzajem cukru jest cukier biały, rafinowany, który po spożyciu bardzo szybko trafia do naszego krwioobiegu, jego uderzenie stanowi szok dla żołądka oraz trzustki. Dochodzi do zakwaszenia organizmu i spadku wapnia. Jednak to, że nie działa on pozytywnie na nasz organizm, nie oznacza, że musimy rezygnować z tego, co słodkie.
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca i zębów. Wiele osób nie chce jednak rezygnować ze słodkich rzeczy. Co mogą spożywać zamiast cukru?
Złocisty, słodki miód to nie tylko pyszny zamiennik cukru, lecz także jedna z najzdrowszych przekąsek, jakie możemy sobie zaserwować. Miód to naturalny antybiotyk, działa bakteriobójczo i doskonale sprawdza się przy przeziębieniach. Oczyszcza organizm z toksyn, działa regenerująco. Usprawnia pracę umysłu, nie szkodzi zębom i jest stosowany jako naturalny kosmetyk, ponieważ hamuje procesy starzenia, łagodzi zmarszczki, nawilża i działa antybakteryjnie.
Indianie używali słodkich liści stewii rebaudiany od setek lat. Słodzili nią m.in. yerba mate. Coraz powszechniej stosuje się ją w Europie i nic dziwnego – stewia jest o wiele słodsza niż znany nam cukier, przy tym nie jest kaloryczna i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ponadto ma też dodatkowe, prozdrowotne działania – bakteriobójcze i grzybobójcze, reguluje pracę układu trawiennego, wzmacnia organizm. Idealnie sprawdza się zamiast cukru również dlatego, że nie szkodzi zębom.
Agawa jest rośliną nieco przypominającą kaktus. Spotkać ją można w Amerykach Północnej i Południowej. Szczególnie upodobali ją sobie Meksykanie, którzy stosują ją nie tylko do osładzania, lecz także do produkcji najpopularniejszego alkoholu w tym kraju - tequili.
W grubych liściach agawy płyną soki o słodkim, landrynkowym wręcz smaku. Sok z agawy doskonale sprawdza się zamiast cukru, jest nawet słodszy. Przy tym jest o wiele zdrowszy, nawet od znanego nam miodu, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny. Zawiera cenny dla organizmu błonnik oraz inulinę, odpowiedzialną za rozkładanie toksyn w przewodzie pokarmowym.
Bardzo podobny z wyglądu i smaku do znanego nam białego cukru jest cukier brzozy, inaczej ksylitol. Ma jednak o wiele mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny. Ma działanie odmładzające, kojące i bakteriobójcze, poprawia stan organizmu.
Zaleca się jego stosowanie zamiast cukru, jednak również nie należy z nim przesadzać. Ksylitol jest alkoholem cukrowym i organizm musi się z nim oswoić. Początkowo należy spożywać go z umiarem i nie należy podawać go dzieciom.
Pochodzący z Kanady syrop klonowy jest o wiele mniej kaloryczny niż cukier, a nawet miód. Dodatkowo zawiera minerały, witaminy z grupy B, magnez i potas. Może być stosowany zamiast cukru, warto jednak pamiętać, że zawiera sacharozę, więc nie należy z nim przesadzać.
Może cię też zainteresować:
BÓL ŻOŁĄDKA: o czym świadczy? Przyczyną nie musi być problem z układem pokarmowym