Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Cukier brzozowy, jak ksylitol bywa nazywany, został odkryty pod koniec XIX w Finlandii. Wytwarza się go z kory fińskiej brzozy. Mimo że wygląda i smakuje identycznie jak zwykły cukier na tym ich podobieństwo się kończy. Ksylitol to tzw. alkohol cukrowy. Związki te mają nie tylko znacznie mniejszy indeks glikemiczny (w tym przypadku wynosi on zaledwie 8), ale o niemal połowę mniej kalorii (w 100 g zwykłego cukru mieści się ok. 405 kcal). Z tego powodu zaleca się go osobom walczącym z nadmiarem kilogramów oraz z cukrzycą. Nie podnosi poziomu glukozy, a insulina niezbędna w procesie rozkładu cukrów, w tym przypadku odgrywa bardzo niewielką rolę.
Paradoksalnie ksylitol ma zbawienny wpływ na układ kostny. Jego obecność w diecie pozwala zwiększyć dawkę przyswajanego przez organizm wapnia . Ma to szczególne znaczenie dla osób zagrożonych lub mających już zdiagnozowaną osteoporozę. Warto podawać go także dzieciom (ale tylko tym, które ukończyły już 3 lata), gdy ich układ kostny jest dopiero na wczesnym etapie wzrastania.
Wnioski płynące z badań opublikowanych w "Journal of American Dental Association" pokazują, że ksylitol może uchronić zęby przed próchnicą. Okazuje się, że nie tylko przywraca prawidłowe ph śliny, ale i hamuje rozwój bakterii mających bezpośredni wpływ na występowanie próchnicy. Ale nie tylko. Zdolność do zwalczania bakterii doskonale sprawdza się w przypadku różnego typu chorób bakteryjnych czy tych wywołanych przez drożdżaki. Przyśpiesza zmagania organizmu z bakteriami typu Candida oraz Helicobacter pylori . Pomaga przy zaparciach oraz pozwala rozprawić się z nawracającymi zajadami.
Mała kaloryczność i niski indeks glikemiczny sprawiły, że w ksylitolu rozsmakowały się osoby na diecie oraz te, które zwracają dużą uwagę na to, co jedzą. Zastępując nim zwykły cukier nie tracą walorów smakowych (pozostawia jedynie lekki miętowy posmak), bowiem cukier brzozowy, nie różni się od tradycyjnego cukru. Taka zamiana zalecana jest osobom chorującym na cukrzycę. Wprawdzie znacznie ogranicza udział insuliny w procesie rozkładu, to mimo wszystko nie należy z nim przesadzać. To zdrowszy, ale ciągle cukier. Wielu badaczy uważa, że substancje słodzące, nawet zupełnie naturalne powinny zupełnie zniknąć z codziennej diety diabetyka.
Bez względu na to do której grupy należymy konieczny jest umiar i ostrożność. Fakt, że WHO nie wyznaczała żadnego przedziału regulującego bezpieczne dzienne spożycie to nie należy przesadzać. Zbyt duże stężenie ksylitolu w organizmie może prowadzić do zatrzymania gazów w jelitach czy biegunek . Mimo że podobne dolegliwości występują tylko na samym początku stosowania ksylitolu to nawet, gdy organizm już się do niego przyzwyczai, jednorazowe spożycie dużej ilości cukru brzozowego (tj. więcej niż 10 płaskich łyżeczek) może podziałać jak środek przeczyszczający.
Cukier brzozowy obecny jest w niektórych owocach. Znaleźć go można w truskawkach , malinach, śliwkach, jagodach oraz gruszkach. Występuje również w kolbach kukurydzy i grzybach. Doskonale sprawdza się nie tylko jako naturalny słodzik do herbaty czy kawy, ale jako zastępnik tradycyjnego cukru używanego do wypieków (zwłaszcza tych zawierających również kakao). Dodawany jest do niektórych deserów, stanowi jeden ze składników gumy do żucia, cukierków, dżemów, sosów. Ksylitol pojawia się w również w musztardzie, niektórych alkoholach (głównie tych słodszych, np. w likierach). Co ciekawe ludzki organizm jest w stanie wytworzyć ok. 15 g ksylitolu.
Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!
Trzustka - wrażliwa i niedoceniana