biały cukier

Więcej o:

biały cukier

  • Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie

    . Cukier kokosowy jest produktem kalorycznym, o wartości prawie takiej samej jak cukier produkowany z buraków cukrowych. W 100 gramach cukru kokosowego znajdziemy 380 kcal, a białego cukru - 405 kcal. Od białego rafinowanego cukru różni go tylko indeks glikemiczny. Dla cukru kokosowego ten z wskaźnik

  • Syrop klonowy: wartość odżywcza, właściwości

    , charakteryzuje się licznymi wartościami odżywczymi. 100 gramów tego produktu zawiera 260 kcal, wobec czego dużo mniej niż biały cukier (którego 100 gramów równa się 400 kalorii). Oprócz wartości energetycznej, syrop klonowy przeważa zawartością składników odżywczych, takich jak (w nawiasach % wskazanego

  • Stewia zdrowy zamiennik cukru. Czy niesie jakieś skutki uboczne?

     przeciwieństwie do białego cukru, który po spożyciu bardzo szybko trafia do krwiobiegu, a jego uderzenie jest szokiem dla żołądka oraz trzustki, nie ma negatywnych skutków zdrowotnych. Ponadto biały cukier grozi otyłością, nadwagą, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, próchnicą. Właściwości zdrowotne stewii znali

  • Sorbitol - co to jest i kiedy jest stosowany?

    sacharozę, czyli zwykły biały cukier. Po zjedzeniu pozostawia w ustach poczucie chłodu tym samym doskonale sprawdza się jako składnik gum do żucia czy past do zębów. Bardzo często łączony jest z innymi słodzikami, aby zamaskować ich gorzki posmak. Doskonale sprawdza się jako wypełniacz niektórych artykułów

  • Tagatoza: co to jest? Jakie ma właściwości?

    kaloryczna znacznie różni się od wartości białego cukru. 100 gramów tagatozy to tylko 150 kalorii, zaś cukru - 400. Oprócz wymienionych cech, tagatoza charakteryzuje się właściwościami docenianymi w przemyśle spożywczym, wobec czego znajduje zastosowanie w branży cukierniczej. Ze względu na podobny do cukru

  • Cukier trzcinowy: czy jest mniej szkodliwy niż biały?

    , rośliny pochodzącej pierwotnie z Nowej Gwinei, a uprawianej głównie w strefie gorącej. Natomiast biały cukier powstaje z buraka cukrowego, rośliny lubiącej umiarkowany klimat. Obecnie około 65 procent światowej produkcji cukru pochodzi z trzciny cukrowej, a pozostała część z buraka cukrowego. Pod względem

  • Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

    lepki, ma prawo sklejać się i skawalać. Perfekcyjnie sypkie kryształki powinny budzić podejrzenia. Lepszy dla figury? Używasz cukru brązowego z myślą o figurze? Co prawda ma trochę mniej kalorii niż zwykły biały cukier, ale jest też mniej słodki w smaku, przez co wiele osób dodaje go więcej. Efekt

  • Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier

    dla organizmu błonnik oraz inulinę, odpowiedzialną za rozkładanie toksyn w przewodzie pokarmowym. Ksylitol - nie dla dzieci Bardzo podobny z wyglądu i smaku do znanego nam białego cukru jest cukier brzozy, inaczej ksylito l. Ma jednak o wiele mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny. Ma działanie

  • Miód rzepakowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie

    zdrowszym zamiennikiem dla białego cukru. Sprawdź: Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej? Oprócz tego zawiera cenne składniki mineralne - bor, magnez, potas i żelazo. Bor ułatwia przyswajanie innych związków odżywczych, bierze również udział w budowie tkanki kostnej oraz funkcjonowaniu