Miód rzepakowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód rzepakowy to jeden z najbardziej popularnych w Polsce miodów. Jego cena nie jest zwykle wysoka, a właściwości zdrowotne - nie do pogardzenia. Dlaczego warto go jeść i do czego wykorzystać?

Miód rzepakowy jest bardzo słodki. Z początku pachnie kwitnącym rzepakiem, później jednak ten zapach się ulatnia. To jeden z najpopularniejszych i najtańszych w Polsce rodzajów miodu. Płynny miód rzepakowy ma kolor jasnożółty; w postaci skrystalizowanej barwa zmienia się w kremową lub białą.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Miód rzepakowy - składniki odżywcze i właściwości

Miód rzepakowy wyróżnia się bardzo wysoką zawartością glukozy. Właśnie dlatego jest zalecany osobom przemęczonym, osłabionym, narażonym na duży wysiłek. Dostarcza łatwo przyswajalnej energii. Ze względu na niższą kaloryczność jest też zdrowszym zamiennikiem dla białego cukru.

Sprawdź: Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

Oprócz tego zawiera cenne składniki mineralne - bor, magnez, potas i żelazo. Bor ułatwia przyswajanie innych związków odżywczych, bierze również udział w budowie tkanki kostnej oraz funkcjonowaniu tarczycy i śledziony. Miód rzepakowy ma witaminy z grupy B, a także witaminę C i K. To świetny naturalny wspomagacz odporności.

Miód ten w medycynie ludowej poleca się zwłaszcza osobom cierpiącym na schorzenia układu krwionośnego, a to przede wszystkim ze względu na zawartość potasu i magnezu. Jak większość miodów, rzepakowy jest pomocny w zwalczaniu przeziębień i chorób układu oddechowego. Znana naszym babciom mikstura z mleka i miodu wciąż święci tryumfy. Miód rzepakowy wykorzystuje się także przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Usprawnia funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Zobacz: Syrop z cebuli niezastąpiony na przeziębienie

Można go również wykorzystać zewnętrznie, na przykład jako naturalną odżywkę na przesuszone usta. By odczuć rezultaty, zaleca się jego regularne stosowanie. Jednorazowe spożycie (czy aplikacja) raczej nie pomoże.

Miód rzepakowy - jak i do czego używać?

Naturalne miody najlepiej spożywać bez podgrzewania. W zbyt wysokiej temperaturze tracą bowiem część swoich cennych wartości. Miód rzepakowy należy trzymać w szczelnym opakowaniu, by nie dopuścić do sfermentowania jego wierzchniej części. Można go jeść po prostu z łyżeczki, a także rozpuścić w herbacie czy mleku. Świetnym pomysłem jest dodanie miodu do jogurtu czy owsianki. Sprawdzi się też jako dodatek na kanapkę do twarogu.

Miód rzepakowy - to warto zapamiętać:

  1. Miód ten zbiera się najczęściej w maju, a więc wtedy, gdy kwitnie rzepak. To jeden z pierwszych miodów, pozyskiwanych w każdym roku. Maj i czerwiec to zatem najlepszy czas, by dokonać jego zakupu - najlepiej u zaprzyjaźnionego sprzedawcy!
  2. Świeży miód rzepakowy ma jasnozłoty kolor. Dosyć szybko jednak się krystalizuje (głównie z powodu wysokiej zawartości glukozy). Gdy to zrobi, kolorem i konsystencją przypomina smalec.
  3. Płynny miód powinien zacząć krystalizować maksymalnie w przeciągu trzech miesięcy. Jeśli tego nie zrobi, może to oznaczać, że w trakcie przygotowywania został przegrzany (a więc stracił część swoich właściwości).
  4. W zapachu tego miodu wyczuwalny jest zapach kwiatów rzepaku. Jego smak jest natomiast łagodny z delikatną nutą goryczy.

To także może cię zainteresować:

Złoto z ula to nie tylko miód. "Odtruwa wątrobę, pomaga na kaszel"

Więcej o: