Miód rzepakowy jest bardzo słodki. Z początku pachnie kwitnącym rzepakiem, później jednak ten zapach się ulatnia. To jeden z najpopularniejszych i najtańszych w Polsce rodzajów miodu. Płynny miód rzepakowy ma kolor jasnożółty; w postaci skrystalizowanej barwa zmienia się w kremową lub białą.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Miód rzepakowy wyróżnia się bardzo wysoką zawartością glukozy. Właśnie dlatego jest zalecany osobom przemęczonym, osłabionym, narażonym na duży wysiłek. Dostarcza łatwo przyswajalnej energii. Ze względu na niższą kaloryczność jest też zdrowszym zamiennikiem dla białego cukru.
Sprawdź: Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?
Oprócz tego zawiera cenne składniki mineralne - bor, magnez, potas i żelazo. Bor ułatwia przyswajanie innych związków odżywczych, bierze również udział w budowie tkanki kostnej oraz funkcjonowaniu tarczycy i śledziony. Miód rzepakowy ma witaminy z grupy B, a także witaminę C i K. To świetny naturalny wspomagacz odporności.
Miód ten w medycynie ludowej poleca się zwłaszcza osobom cierpiącym na schorzenia układu krwionośnego, a to przede wszystkim ze względu na zawartość potasu i magnezu. Jak większość miodów, rzepakowy jest pomocny w zwalczaniu przeziębień i chorób układu oddechowego. Znana naszym babciom mikstura z mleka i miodu wciąż święci tryumfy. Miód rzepakowy wykorzystuje się także przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Usprawnia funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Zobacz: Syrop z cebuli niezastąpiony na przeziębienie
Można go również wykorzystać zewnętrznie, na przykład jako naturalną odżywkę na przesuszone usta. By odczuć rezultaty, zaleca się jego regularne stosowanie. Jednorazowe spożycie (czy aplikacja) raczej nie pomoże.
Naturalne miody najlepiej spożywać bez podgrzewania. W zbyt wysokiej temperaturze tracą bowiem część swoich cennych wartości. Miód rzepakowy należy trzymać w szczelnym opakowaniu, by nie dopuścić do sfermentowania jego wierzchniej części. Można go jeść po prostu z łyżeczki, a także rozpuścić w herbacie czy mleku. Świetnym pomysłem jest dodanie miodu do jogurtu czy owsianki. Sprawdzi się też jako dodatek na kanapkę do twarogu.