Syrop klonowy jest to produkt spożywczy, który jak nazwa wskazuje, wytwarzany jest z soku klonowego. Podstawową właściwością syropu klonowego jest jego słodki smak, wobec czego, produkt ten stanowi zamiennik cukru oraz miodu. Aktualnie, w dobie promowania żywności ekologicznej, syrop klonowy stale zyskuje na popularności.
Syrop klonowy, wbrew stereotypom nie jest wymysłem ostatnich wieków. Jego historia sięga dużo wcześniej, ponieważ jako pierwsi wytwarzali go Indianie w Ameryce Północnej, na wiele wieków przed przybyciem Europejczyków. W średniowieczu, procesowi pozyskiwania syropu klonowego towarzyszyły specjalne rytuały - zbiory rozpoczynały się w pierwszej, wiosennej pełni księżyca i wykonywano przy nich specjalny taniec, Taniec Klonu. Niektóre indiańskie plemiona traktowały syrop klonowy jako napój energetyczny. W okresie kolonialnym tubylcy nauczyli nowych osadników pozyskiwać syrop klonowy z drzew.
Przez wiele wieków zmieniała się również technologia wytwarzania tej substancji - na początku syrop klonowy pozyskiwano poprzez umieszczenie w nacięciach w korze klonów rynienek, które transportowały sok do zawieszonych na ich dole wiader. Z czasem opatentowano nowe pomysły jak odparowywać syrop klonowy oraz pozyskać klarowną, słodką substancję.
Aktualnie największym, światowym producentem syropu klonowego jest Kanada. Syrop klonowy stanowi bardzo ważny element kultury Kanadyjczyków. Według legend, plemiona żyjące na terenach dzisiejszej Kanady, nabyły umiejętność pozyskiwania syropu klonowego od bogów. W związku z tymi legendami oraz licznymi właściwościami zdrowotnymi, syrop klonowy określany jest jako Kanadyjskie Płynne Złoto. Wytwarza się go następujących gatunków klonów:
Podstawową właściwością syropu klonowego, która cieszy się najszerszym zastosowaniem, jest jego smak. Syrop klonowy to płynna i gęsta substancja, którą można używać jako zamiennik cukru oraz miodu. Charakteryzuje się jednak dużo delikatniejszym smakiem - po dosłodzeniu potraw syropem klonowym są one słodsze, ale inne walory smakowe również pozostają.
Kolejną jego właściwością jest dobra rozpuszczalność w wodzie - dzięki temu, oprócz polewania nim potraw, syropem można dosładzać sobie herbatę, drinki czy inne napoje.
Syrop klonowy charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (65 IG), a w jego skład wchodzi sacharoza (która stanowi od 52 do 70 %), dlatego diabetycy powinni ograniczać spożycie tej substancji. W przeciwieństwie do cukru, syrop klonowy to nie tylko puste kalorie, ponieważ to Kanadyjskie Płynne Złoto zawiera substancje mające pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
W skład syropu klonowego wchodzą m.in. antyoksydanty, które wspomagają organizm w uwalnianiu wolnych rodników, a także opóźniają proces starzenia się skóry. Co ważne, substancje te mają działanie antynowotworowe oraz zapobiegają powstawaniu cukrzycy. Właściwość ta została potwierdzona badaniami, przeprowadzonymi w 2010 roku. Udowodniono wówczas, że w warunkach laboratoryjnych, syrop klonowy zapobiega rozwojowi tych komórek, szczególnie komórek nowotworowych płuc oraz prostaty. Ponadto, naukowcy udowodnili, że czysty syrop klonowy hamuje rozrost komórek, powodujących powstawanie cukrzycy typu II.
Oprócz tego, zawarte w syropie klonowym mikroelementy, takie jak cynk czy mangan mają właściwości obniżające poziom cholesterolu w organizmie, a także wspomagają funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych.
Syrop klonowy, w przeciwieństwie do cukru, charakteryzuje się licznymi wartościami odżywczymi. 100 gramów tego produktu zawiera 260 kcal, wobec czego dużo mniej niż biały cukier (którego 100 gramów równa się 400 kalorii). Oprócz wartości energetycznej, syrop klonowy przeważa zawartością składników odżywczych, takich jak (w nawiasach % wskazanego dziennego zapotrzebowania przez osobę dorosłą w 100 g syropu):