Syrop z sosny: lek na przeziębienie. Jak przygotować syrop z sosny?

Syrop z sosny jest to naturalny lek, o właściwościach zbliżonych do antybiotyku, który dawniej przygotowywało się powszechnie, a dzisiaj staje się również popularny. Zaletą syropu z sosny, oprócz właściwości zdrowotnych, jest jego smak oraz aromat, a także łatwość w przygotowaniu. Syrop z sosny wytwarza się tylko z majowych pędów sosen oraz cukru.

Syrop z sosny: lek na przeziębienie.

Syrop z sosny jest to naturalny lek na przeziębienie oraz inne dolegliwości związane z chorobami gardła. Ten naturalny antybiotyk, dawniej powszechnie przygotowywany i stosowany był przez nasze babcie. Dzisiaj samodzielnie przygotowuje go coraz mniej osób, jednakże syrop z sosny można spotkać w aptekach i nadal jest dość popularny.

Syrop z sosny charakteryzuje się mnóstwem dobroczynnych właściwości. Jest to lek, który ma działanie antybakteryjne oraz odkażające, wobec czego stanowi naturalny antybiotyk. Ponadto, wyciąg z sosny charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym, w związku z tym, stosowany jest do leczenia kaszlu oraz zapalenia gardła. Wiele osób twierdzi, iż picie syropu z sosny powoduje obniżenie gorączki. Ze względu na opisane właściwości tego naturalnego antybiotyku, syrop z sosny najczęściej stosuje się na:

Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]

Syrop z sosny: właściwości

Niewiele osób wie, że właściwości syropu z sosny nie opierają się jedynie na leczeniu przeziębienia oraz chorób dróg oddechowych. Pędy młodej sosny posiadają wiele substancji, które dobroczynnie wpływają na zdrowie człowieka oraz mogą pomóc w leczeniu innych dolegliwości. Są to m.in.:

  • Olejki eteryczne - młody las sosnowy pachnie bardzo intensywnie oraz przyjemnie i jak się okazuje oprócz tych zalet, olejki eteryczne, wydzielane przez sosnę posiadają właściwości prozdrowotne. Olejki sosnowe stosowane są do wykonywania wziewów dla alergików, a także dla osób, które mają problem z dolegliwościami górnych dróg oddechowych. Ponadto, substancje zawarte w sosnowych olejkach eterycznych mają działanie moczopędne oraz pomagają zniwelować złogi zalegające na nerkach. Wykorzystywane są również do tworzenia maści rozgrzewających.
  • Związki flawonowe - zwane inaczej flawonoidami. Substancje te są antyoksydantami, które wspomagają usuwanie wolnych rodników z organizmu. Do właściwości związków flawonowych zalicza się opóźnienie procesu starzenia się skóry, wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz właściwości antynowotworowe.
  • Gorycze - mają właściwości pobudzające łaknienie oraz działają uspokajająco.
  • Sole mineralne - powodują wzmacnianie kości oraz regulują gospodarkę wodną organizmu.
  • Witamina C oraz garbniki - charakteryzują się właściwościami przeciwkrwotocznymi oraz przeciwzapalnymi, a także wzmacniają odporność.

Ponadto, obecnie prowadzone są badania nad wpływem sosnowych kwasów żywicznych na leczenie epilepsji.

Jak przygotować syrop z sosny?

Jedną z zalet syropu z sosny jest prostota jego wykonania. W przygotowaniu tego naturalnego leku bardzo ważny jest termin zbierania pędów sosnowych. Syrop z sosny, nazywany jest inaczej syropem majowym, ponieważ w połowie maja pędy tego drzewa osiągają już odpowiednią długość (12 cm) oraz żywiczność, co umożliwia przygotowanie leczniczego, ale też aromatycznego i smacznego syropu. Podczas zbierania pędów należy pamiętać o tym, że niektóre gatunki sosny są chronione - nie można zbierać pędów kosodrzewiny, sosny błotnej oraz limby. Dodatkowo najlepiej zbierać pędy z dużego obszaru, nie tylko z jednego miejsca, z kilku sosen.

Oprócz tego należy pamiętać, by omijać sosny zlokalizowane blisko ciągów komunikacyjnych oraz terenów zabudowanych, ponieważ pędy mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi. Wybierając się do lasu, warto zabrać ze sobą rękawice, po to, by uchronić się od możliwym ukłuciem oraz by ochronić dłonie od zabrudzenia żywicą, którą potem bardzo ciężko zmyć.

Po zerwaniu wystarczającej ilości pędów (około 1 kg), każdy z nich należy dokładnie przejrzeć, aby sprawdzić, czy nie znajdują się na nim owady. Bardzo ważne jest, aby nie myć pędów wodą, jedynie oczyścić je z brązowych łusek. Po przygotowaniu pędów należy ułożyć ich warstwę w słoiku, ugnieść, a następnie zasypać cukrem. Czynność należy powtórzyć, aż do wypełnienia słoika. Pojemnik należy odstawić na około 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Po upływie miesiąca syrop powinien się już wytworzyć, dlatego należy przelać go przez gazę lub sitko do innego słoika i tak przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu przez maksymalnie 9 miesięcy.

Więcej o: