Organizm potrzebuje ok. 24 g magnezu, żeby dobrze funkcjonować. Pierwiastek ten jest zmagazynowany w mięśniach, tkankach miękkich oraz kościach. Co ciekawe, tylko 1% magnezu znajdującego się w organizmie można znaleźć w płynach pozakomórkowych.
Magnez ma wpływ na stabilność działania układu nerwowego. Pierwiastek ten odpowiada za regulowanie pracy tarczycy. Ponadto łagodzi dolegliwości związane z PMS. Dzięki niemu szybciej się budzimy i dłużej pracujemy – pierwiastek dodaje energii. Magnez wykazuje działanie uspokajające, przeciwdziała niedotlenieniu i niedokrwieniu serca. Bez niego nie jest możliwe sprawne budowanie kości. Pierwiastek ma bardzo duże znaczenie w przeciwdziałaniu powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
Warto także wspomnieć o tym, że magnez warunkuje przepuszczalność błon komórkowych i uczestniczy w syntezie białek. Bez odpowiedniej ilości magnezu niemożliwe jest odpowiednie funkcjonowanie 300 enzymów.
W większości przypadków niedobory magnezu pojawiają się w wyniku nieprawidłowej diety. Po pierwsze do organizmu dostarczamy zbyt mało produktów z magnezem. Ponadto korzystamy z używek, które wypłukują pierwiastki z organizmu (np. alkohol, kawa, czarna herbata, papierosy). Większość z dostępnych w sklepach produktów spożywczych jest tworzona z roślin uprawianych na nawozach sztucznych, ograniczających ilość chlorku magnezu w glebie. Mało jest także wody z odpowiednim poziomem magnezu.
Do przyczyn niezwiązanych z dietą, wywołujących niedobory magnezu możemy zaliczyć:
Brak wystarczającej ilości magnezu w organizmie może się wielorako objawiać. Dzieje się tak, ponieważ magnez ma wpływ na funkcjonowanie większości układów w organizmie. Do najczęstszych objawów niedoboru magnezu można jednak zaliczyć takie symptomy, jak:
Mamy do dyspozycji kilka naturalnych źródeł magnezu. Przede wszystkim warto pić wodę mineralną. Co ważne, należy zwracać uwagę na etykiety butelkowanej wody. Często zdarza się bowiem, że kupujemy reklamowane produkty nie wiedząc, że nie zawierają one zbyt dużo składników odżywczych. Nie warto kupować wody źródlanej – składem przypomina wodę z kranu. Lepiej wybrać wodę mineralną i to z dużą zawartością magnezu. Najlepiej jeśli zawiera przynajmniej 50 mg/l.
Dużo magnezu znajduje się także w: awokado, melasie, bananach, orzechach włoskich, soczewicy, migdałach, ciecierzycy, orzechach nerkowca, jarmużu, botwinie, rukoli, kiełkach pszenicy, szpinaku, pestkach dyni, kaszy gryczanej.
Można uzupełniać niedobór magnezu za pomocą odpowiednich suplementów. Powinny zawierać odpowiednią formę magnezu – czyli łatwo przyswajalną. Najlepsze są: cytrynian magnezu, taurynian magnezu, chelat magnezu, jabłczan magnezu, węglan magnezu, mleczan magnezu i chlorek magnezu.
Należy zażywać magnez z witaminą B6, ponieważ w przeciwnym razie pierwiastek nie będzie wchłaniany. Ponadto witamina B6 sprawia, że możliwe jest magazynowanie niezbędnego makroelementu.
Poleca się zażywanie wraz z magnezem suplementów z potasem. Dzięki temu możliwe jest wzmocnienie działania obu pierwiastków. Razem pobudzają one serce do pracy i zapewniają regularność skurczów. Pozwala to na szybsze i sprawniejsze przekazywanie impulsów nerwowych z mózgu do nerwów. Dzięki temu możliwe jest szybkie poruszanie się i utrzymanie koordynacji ruchowej. Potas sprawia, że układ nerwowy działa odpowiednio. Łatwiej jest utrzymać nerwy na wodzy.
Niedobór potasu może być powodem spóźnionej reakcji na pewne bodźce. Poza tym, podobnie jak magnez, ma wpływ na pracę serca. Zbyt mało potasu może wywołać arytmię. Przy niskim poziomie pierwiastka można spodziewać się przemęczenia, problemów z zasypianiem, zawrotów głowy, skurczy mięśni, kołatania serca i częstych migren.