Botwinka (botwina) - wiosenny przysmak. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne botwinki

Botwina - któż jej nie zna? To właśnie z tych buraczanych liści i łodyg powstaje botwinka, popularna polska zupa. Botwina ma sporo witamin i składników mineralnych, jednak nie wszyscy powinni się nią zajadać.

Sezon na botwinę w pełni! Spieszmy się, by dorwać świeże, smakowite i zdrowe liście. Zacznijmy od podstaw - botwina, zwana także botwinką, to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Można się spotkać także z nazwą "boćwina" - ta odnosi się do liści i łodyg buraka liściowego. Boćwina jest od botwinki większa i twardsza, ma również bardziej intensywny smak. "Botwinką" nazywamy także popularną w Polsce zupę z botwinki.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Botwinkę można jeść na surowo - zarówno w formie stałej, jak i płynnej. Warto pomyśleć o zrobieniu botwinowego koktajlu na jogurcie czy kefirze. Roślina nadaje się także do sałatek, grzanek, naleśników, tart... Możliwości jest mnóstwo. Nie wspominając już o słynnym chłodniku!

Botwinka: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Botwina ma bardzo dużo witaminy A oraz K1. Oprócz tego zawiera witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Obfituje w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu.

Witamina A poprawia wzrok oraz wpływa korzystnie na urodę; to tylko niektóre z jej właściwości zdrowotne. Więcej o witaminie A przeczytasz tutaj. Witamina K chroni nas przed rozmaitymi chorobami i pełni ważną funkcję w pracy organizmu - wspiera krzepnięcie krwi i jest odpowiedzialna za prawidłowy proces mineralizacji kości. Więcej piszemy o niej tu.

Botwinka ma wiele antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Kontrolują one poziom wolnych rodników i pilnują, by się nie kumulowały. Nadmiar wolnych rodników przyspiesza starzenie oraz stymuluje procesy chorobowe. Antyoksydanty z grupy flawonoidów zawarte w botwince mają właściwości uspokajające - redukują stres, zmniejszają napięcie, poprawiają koncentrację. Oprócz tego wpływają dobroczynnie na krążenie, przez co usprawniają pracę serca.

Przeczytaj: Antyoksydanty - superbroń przeciwko chorobom i starzeniu się

Botwinka wpływa pozytywnie na kondycję skóry, pomaga radzić sobie z jej niedoskonałościami. Zawarte w niej substancje regulują funkcjonowanie gruczołów łojowych, może zatem podreperować stan zbyt tłustej lub przesuszonej cery.

Botwinka: kalorie i indeks glikemiczny

Botwina jest bardzo mało kaloryczna - w 100 gramach ma jedynie 20 kilokalorii. Co więcej, zawiera błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego, zatem powinien przysłużyć się osobom na diecie odchudzającej.

Botwinka: na co uważać?

Z botwiną ostrożnie powinny obchodzić się osoby chore na kamicę nerkową - wszystkiemu winne są zawarte w roślinie szczawiany, które mogą pogorszyć sytuację. Botwinka ma wysoki indeks glikemiczny (aż 70), nie jest więc dobra także dla diabetyków.

Jak już powiedzieliśmy, szczawiany szkodzą osobom z kamicą nerkową; oprócz tego utrudniają przyswajanie wapnia. Aby zniwelować ten efekt, warto do potraw z botwiną (na przykład zupy) dodać produkty z dużą zawartością wapnia - śmietanę, jogurt czy ser.

Tot także może cię zainteresować:

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą
Więcej o: