Burak wcale niegłupi. Dowiedz się, dlaczego trzeba jeść buraki

Surowy, gotowany, a może w formie soku? Każdy burak ma jakieś plusy. Buraki spiszą się świetnie nie tylko jako smaczny barszczyk.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Burak gotowany to burak uboższy w substancje odżywcze. Najlepiej więc spożywać go na surowo albo w formie surowego soku. Dlaczego? Co nam daje to warzywo?

Jest wartościowym elementem profilaktyki nowotworów, a także anemii, osteoporozy, infekcji wirusowych i chorób wątroby. Nie ma zbyt wielu witamin (nieco witaminy C i B1), ale za to całkiem sporo kwasu foliowego, składników mineralnych (między innymi sodu, żelaza, potasu, wapnia, magnezu) i cennych węglowodanów. Zawiera rzadkie metale, rubid i cez - podejrzewa się, że mogą one hamować rozwój komórek rakowych.

Burak pełen kwasu foliowego

Buraki, podobnie jak gruszki, są zalecane kobietom w ciąży. Dostarczają one kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla rozwoju układu nerwowego płodu. Odpowiednia ilość kwasu foliowego zapobiega powstawaniom wad cewy nerwowej. Jedna buraczana porcja (100 gramów) to aż 20 procent dziennego zapotrzebowania kobiet na kwas foliowy.

Kwas foliowy sprzyja nie tylko przyszłym mamom. Wspomaga powstawanie neuroprzekaźników, np. serotoniny i noradrenaliny zwanych hormonami szczęścia i optymizmu. Odpowiedni poziom serotoniny pozytywnie wpływa na sen i stabilizuje apetyt.

Burak - czerwona siła

Kolor buraków nie jest bezużyteczny. Okazuje się, że wszystko przez betaninę (tzw. czerwień buraczaną), związek chemiczny, który nie tylko barwi, lecz także przeciwdziała wolnym rodnikom. Buraczane barwniki mają również działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Kolory odgrywają ważną rolę też u innych warzyw.

Betaniny nie pomyl z betainą, która wpływa na obniżenie poziomu homocysteiny w organizmie. Im wyższy poziom homocysteiny, tym większe ryzyko zapadnięcia na miażdżycę, a więc warto jeść buraki, żeby się przed nią uchronić.

Burak i menopauza

Kobiety w okresie menopauzy są szczególnie narażone na osteoporozę. Buraki przed nią chronią. Łagodzą również nieprzyjemności związane z menopauzą - wyrównują pracę serca, obniżają ciśnienie, wpływają kojąco na migreny, sprawiają, że uderzenia gorąca są mniej uciążliwe (tutaj przeczytasz o tym, jak ćwiczenia fizyczne zwalczają uderzenia gorąca).

Burak upieczony

Jeśli chcesz upiec buraczka, najlepiej będzie, jeśli ze skórki obierzesz go dopiero po całym procesie. W ten sposób zachowa on więcej wartościowych składników. To samo dotyczy antyoksydacyjnego buraczanego barwnika. Aby go nie zniszczyć, nie obieraj buraka i gotuj go jak najkrócej. Możesz pokropić warzywo odrobiną soku z cytryny albo octu.

Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki

Cukrzycy, strzeżcie się buraka

Osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny jeść buraków, ponieważ mają dużo cukru i wysoki indeks glikemiczny (64). Wprowadzenie ich do diety powinni zaś poważnie przemyśleć chorzy na nadciśnienie tętnicze - azotany zawarte w buraku podwyższają ilość tlenku azotu, który stabilizuje ciśnienie. O zbawiennym wpływie buraka na nadciśnienie poczytaj tutaj.

Botwina w skrócie

Nie zapominaj o młodych liściach buraka ćwikłowego, czyli botwinie. To bogactwo witamin, a także wapnia i żelaza. Botwina jest lekkostrawna, uspokaja i odświeża. Co więcej, świetnie odkwasza organizm. Uwaga na ilość - botwina zawiera dużo kwasu szczawiowego powodującego bóle stawów.

Jak wybrać buraka?

Stawiaj na ciemne okazy. Głębsza barwa oznacza, że burak ma więcej antocyjanów. Zwracaj uwagę na skórkę - ma być miękka, a miąższ - błyszczący. Burak suchy, ze zdrewnieniami to twardy orzech do zgryzienia; twój organizm będzie miał problem z jego strawieniem. Najkorzystniejsza średnica to 8 centymetrów. Nie decyduj się na buraki-giganty, ponieważ zwykle obfitują one w celulozowe włókna, które nie wpływają korzystnie na nasz układ pokarmowy.

Więcej o: