wapń

Więcej o:

wapń

  • Węglan wapnia - ważny składnik diety, źródło wapnia dla organizmu

    Rola wapnia w organizmie Wapń jest jednym z najważniejszych budulców naszego ciała. Odpowiada, przede wszystkim, za tworzenie się tkanki kostnej. Ponadto reguluje działanie enzymów, bierze udział w przekazywaniu informacji wewnątrzkomórkowej, odpowiada za procesy krzepnięcia krwi i wiele innych

  • Wydalanie wapnia ponad normę

    zwiększonego wydalania wapnia z moczem. Konieczne będzie wykluczenie przyczyn dietetycznych (nadmierne spożycie sodu, białka zwierzęcego, alkoholu), wpływu przyjmowanych leków, chorób endokrynologicznych, a także możliwości istnienia przerzutów nowotworowych do kości. Zdarza się, że

  • Wapń - badanie i norma

    Norma 8.8-10.5 mg/dl (2.2-2.6 mmol/l) Wzrost Zwiększenie stężenia wapnia we krwi obserwuje się w: Nowotworach złośliwych (z zajęciem lub bez układu kostnego

  • Wapń - zapotrzebowanie, źródła i niedobory

    Aż 99 proc. wapnia w naszym organizmie buduje strukturę kości i szkliwa. Wapń przez cały czas podlega przemianom polegającym na wbudowywaniu do układu kostnego oraz resorpcji. Oprócz tego procesu jest wykorzystywany do przenoszenia impulsów nerwowych, do regulacji procesu

  • Co to jest chlorek wapnia i gdzie jest wykorzystywany?

    Chlorek wapnia, oznaczany również na etykietach symbolem E509, jest bardzo popularnym regulatorem kwasowości stosowanym masowo w przemyśle spożywczym. Ten syntetyczny związek chemiczny jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji innej substancji chemicznej - węglanu sodu. W formie

  • Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

    osteoporozy. Zmiany żywieniowe muszą dotyczyć niemal wszystkich, gdyż dostarczając tyle samo wapnia z pożywienia, nie zapewnimy go już w tej samej ilości kościom. Problem dotyczy przede wszystkim kobiet: na przyswajanie tego makroelementu mają wpływ estrogeny, a ich poziom się obniża. Wiele pań ma też

  • Dynia na fali. Wykorzystaj sezon, ciesz się smakiem

    -karotenu, czyli prowitaminy A . Ponieważ beta-karoten to niezwykle skuteczny przeciwutleniacz, podejrzewany o szczególną moc przeciwnowotworową, warto stawiać na jego zawartość. Miąższ dyni zawiera sporo: wapnia, potasu, magnezu , żelaza, wspierającej odporność witaminy C, witaminy młodości - E, witamin z