Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Kamica nerkowa to dolegliwość spowodowana odkładaniem się kamieni w drogach moczowych. Złogi tworzą się z filtrowanych przez nerki minerałów. Dopóki są niewielkich rozmiarów organizm sam je usuwa wraz z moczem. Z czasem jednak kamienie się powiększają stając się źródłem ogromnego bólu. W skrajnych przypadkach mogą nawet całkowicie zablokować drogi moczowe.
Kamienie nerkowe zwykle powracają, jeżeli nic nie robimy, aby temu zapobiec. Ryzyko wynosi aż 30 proc. w ciągu trzech lat. Dlatego, jeśli mamy za sobą pierwszy epizod kamicy nerkowej, warto zrobić wszystko, co możliwe, aby nie dopuścić do ponownego rozrastania się złogów. Jedna z dróg to zmiana diety i dbałość o odpowiednie ilości wapnia i potasu w pożywieniu.
Naukowcy z Mayo Clinic poszukali na to dowodów. Potwierdzili, że wzbogacanie diety pokarmami bogatymi w wapń i potas może zapobiec nawrotom kamicy nerkowej. Wyniki badań opublikowali w czasopiśmie "Mayo Clinic Proceedings".
Do tego eksperymentu zaproszono dwie grupy osób. W pierwszej znalazło się 411 pacjentów, u których zdiagnozowano po raz pierwszy kamienie nerkowe. Grupa kontrolna liczyła 384 osoby. Obserwacje prowadzono w Mayo Clinic w Rochester i w Mayo Clinic na Florydzie w latach 2009-2018.
Te badania potwierdziły nie tylko pozytywną rolę wapnia i potasu w zapobieganiu kamicy nerkowej, ale ponadto wskazały, że wyższe ryzyko pierwszego ataku choroby powiązane jest z małą ilością wypijanych płynów (mniej niż 3400 mililitrów dziennie) oraz niższym spożyciem kofeiny i fitynianów (fityniany to sole kwasu fitynowego znajdujące się w produktach zbożowych, orzechach, nasionach i w roślinach strączkowych).
W ciągu czterech lat obserwacji u 73 uczestników badania odnotowano powrót kamieni nerkowych. Bliższe analizy wykazały, że były to głównie te osoby, których dieta zawierała mało wapnia i potasu. Ponadto zauważono, że w przypadku nawracającej kamicy nerkowej większą rolę grały niedobory wapnia i potasu niż mała objętość wypijanych płynów (chociaż nadal jest to istotny czynnik).
Z badań wynika, że w naszej codziennej diecie powinno się znaleźć 1200 miligramów wapnia, co może pomóc w zapobieganiu pierwszemu atakowi kamicy oraz powracaniu tej dolegliwości. Zalecane jest również wyższe spożycie potasu
- piszą eksperci.
Najlepiej zadbać o to, zjadając więcej owoców i warzyw bogatych w potas. Są to takie produkty jak np. banany, pomarańcze, grejpfruty, melony i morele. Warzywa pełne potasu to ziemniaki, grzyby, groch, fasola, botwina, brukselka, buraki, ogórki, pomidory, brokuły i cukinia.
Wapń znajdziemy w krowim, kozim i owczym mleku oraz w produktach mlecznych, takich jak sery, jogurt, kefir, maślanka. Ponadto ważnym źródłem wapnia są niektóre warzywa oraz ryby i owoce morza (zjadane wraz z ośćmi sardynki i szproty, do tego łosoś oraz krewetki).
Wśród roślin najwięcej wapnia mają: soja i produkty z soi (tofu, mleko sojowe), warzywa liściaste (kapusta włoska, kapusta pekińska, brokuły, botwina, jarmuż, szpinak, natka pietruszki, szczypiorek), nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica), dynia, niektóre owoce (suszone figi, suszone morele, rodzynki), orzechy, migdały, orzechy laskowe, pistacje, nasiona słonecznika, mak, sezam, płatki owsiane, otręby pszenne.
Źródła: MedicalXpress.com, Mayo Clinic Proccedings