Produkty spożywcze bogate w potas - nie może zabraknąć ich w codziennej diecie
Produkty bogate w potas powinny znajdować się na naszych talerzach jak najczęściej. Potas jest jednym z najistotniejszych pierwiastków, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie ustroju. To elektrolit, który wraz z sodem odpowiada za wytworzenie różnicy w potencjale elektrycznym na zewnątrz i wewnątrz komórek. Najważniejsze zadania tego pierwiastka to:
- regulowanie ciśnienia krwi,
- regulowanie gospodarki wodnej,
- aktywacja enzymów komórkowych,
- regulacja równowagi kwasowo-zasadowej,
- tworzenie potencjału czynnościowego i spoczynkowego błony komórkowej neuronów,
- kontrolowanie pracy mięśni,
- regulacja wewnątrzkomórkowego pH i ciśnienia osmotycznego,
- stymulacja wydzielania insuliny.
Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek u osoby dorosłej to 3500 mg. Jakie produkty zapewnią prawidłową podaż potasu?
Zobacz wideo
Czy jedzenie przed snem powoduje koszmary? [NaZdrowie]
Produkty bogate w potas - tabela
Należy podkreślić, że potas nie jest jedynym pierwiastkiem, którego nie może zabraknąć w naszym jadłospisie. Podobne objawy do niedoboru potasu daje także niedobór magnezu. Z kolei niedobór żelaza jest przyczyną senności, przewlekłego zmęczenia i obniżenia nastroju. Aby organizm mógł funkcjonować w sposób prawidłowy, dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i zrównoważona. Poniżej wymieniamy produkty bogate w magnez i potas oraz produkty bogate w żelazo i potas.
Produkty bogate w potas - lista:
- kakao 16 proc. - 100 g produktu zawiera 1927 mg potasu, 420 mg magnezu i 10,7 mg żelaza,
- suszone morele - 100 g produktu zawiera 1666 mg potasu,
- biała fasola - 100 g produktu zawiera 1188 mg potasu i 169 mg magnezu,
- 30-procentowy koncentrat pomidorowy - 100 g produktu zawiera 1072 mg potasu,
- pestki dyni - 100 g produktu zawiera 810 mg potasu,
- orzechy arachidowe - 100 g produktu zawiera 720 mg potasu,
- pietruszka (natka) - 100 g produktu zawiera 695 mg potasu,
- czekolada mleczna - 100 g produktu zawiera 607 mg potasu, 97 mg magnezu i 1,2 mg żelaza,
- czekolada gorzka - 100 g produktu zawiera 581 mg potasu, 165 mg magnezu i 2,1 mg żelaza,
- orzechy włoskie - 100 g produktu zawiera 474 mg potasu,
- kasza gryczana - 100 g produktu zawiera 443 mg potasu, 218 mg magnezu i 2,8 mg żelaza,
- ziemniaki - 100 g produktu zawiera 434 mg potasu,
- brokuły - 100 g produktu zawiera 385 mg potasu, 23 mg magnezu i 0,9 mg żelaza,
- filet z piersi kurczaka - 100 g produktu zawiera 385 mg potasu,
- wołowina - 100 g produktu zawiera 375 mg potasu, 25 mg magnezu i 2,3 mg żelaza.
Zobacz też: Sok z aronii - właściwości, przygotowanie. Na co pomaga sok z aronii