Dlaczego jedzenie bananów jest dobre dla serca i dlaczego przede wszystkim kobiety powinny włączyć je do diety

Naukowcy namawiają kobiety do jedzenia bananów (a także awokado, łososia i innych produktów bogatych w potas). Taka dieta wiąże się z niższym ciśnieniem krwi i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Najnowszy "European Heart Journal" przynosi wyniki badań, które pokazują, jak różny jest wpływ potasu na zdrowie serca w zależności od płci. Autorami są naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Amsterdamie w Holandii.

Potas a zdrowie serca

Wiemy, że wysokie spożycie soli (a właściwie sodu - to główny składnik soli) wiąże się z nadciśnieniem i chorobami serca lub mózgu. Zwykle próbujemy zatem ograniczać ilość zjadanej na co dzień soli, nie jest to jednak zadanie łatwe. Przede wszystkim dlatego, że pełno jej w żywności przetworzonej. Dlatego ważne jest, aby jednocześnie dostarczać organizmowi potas, który pomaga nerkom wydalać nadmiar sodu wraz z moczem. Co więcej, naukowcy dowodzą, że kobiety zyskują na tym najbardziej.

W eksperymencie wzięło udział 25 tys. osób, które w momencie rozpoczęcia badań były w wieku od 40 do 79 lat. Wolontariusze wypełniali kwestionariusze dotyczące nawyków związanych ze stylem życia. Ponadto sprawdzano im ciśnienie krwi oraz pobierano próbki moczu, aby ocenić poziom sodu oraz potasu. Średni czas obserwacji wyniósł niemal 20 lat. W tym czasie 55 proc. uczestników badania było hospitalizowanych lub zmarło z powodu choroby serca.

Gdy naukowcy uwzględnili takie czynniki, jak wiek, płeć, wskaźnik masy ciała, używanie tytoniu, alkoholu i leków obniżających poziom lipidów, cukrzyca i wcześniejszy zawał serca lub udar, okazało się, że osoby z najwyższym spożyciem potasu miały o 13 proc. niższe ryzyko chorób serca, w porównaniu z osobami o najniższym spożyciu. Przy podziale na płeć okazało się, że u mężczyzn ryzyko chorób serca jest o 7 proc. niższe, a u kobiet o 11 proc.

Jak zauważyli badacze, u kobiet każdy 1 gram dodatkowego potasu dziennie, dostarczanego wraz z pokarmami, wiązał się z niższym skurczowym ciśnieniem krwi aż o 2,4 mm Hg. W przypadku mężczyzn nie odnotowano podobnego związku.

- Wyniki naszych badań sugerują, że potas pomaga zachować zdrowie serca, ale to kobiety odnoszą z tego większe korzyści niż mężczyźni - podkreślają badacze.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dorosłym osobom spożywanie co najmniej 3,5 grama potasu i mniej niż 2 gramy sodu (5 gramów soli) dziennie.

Najlepsze źródła potasu to ziemniaki, banany, awokado, kakao, suszone morele, pestki dyni, orzechy arachidowe, natka pietruszki, czekolada, orzechy włoskie, kasza gryczana, filet z piersi kurczaka, wołowina.

Zobacz wideo Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!

Źródła: webmd.com, European Heart Journal

Więcej o: