Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Dieta lekkostrawna, a poprawniej "łatwostrawna" bazuje w dużej mierze na ograniczeniu tłuszczów. Dzięki temu, doskonale sprawdzi się przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Warto pamiętać, że stosowanie diety lekkostrawnej zakłada całkowite wyłączenie alkoholu z diety. Podpowiadamy, które produkty wybierać i jak skomponować przykładowy jadłospis.
Zasady diety lekkostrawnej opierają się nie tylko na konkretnych produktach, ale też sposobie ich przygotowania. Zrezygnować należy ze smażenia czy grillowania i wszelkich panierek. Warto natomiast gotować na parze i piec w folii. Oprócz tego, należy spożywać posiłki regularnie (4-5 razy dziennie) i zadbać o to, by nie były zbyt obfite. Należy też pamiętać o wypijaniu minimum 1,5 l wody dziennie i niespożywaniu jedzenia przed snem (ostatni posiłek powinniśmy zjeść 2 godziny przed pójściem spać).
W komponowaniu posiłków sięgnij po następujące produkty:
Dzień pierwszy
Śniadanie – wafle ryżowe posmarowane białym serem i dżemem + garść malin,
II śniadanie – omlet z dobrą jakościowo, chudą wędliną i szpinakiem,
Obiad – pierś z kurczaka ugotowana na parze podana z gotowanym ziemniakiem i surówką z marchewki (ewentualnie z puree z brokułów),
Deser – 3-4 kostki gorzkiej czekolady,
Kolacja – zupa-krem z czerwonej soczewicy.
Dzień drugi
Śniadanie – 2-3 jajka na miękko podane z 2 kromkami pieczywa chrupkiego z masłem lub białym serem i pomidorem bez skórki,
II śniadanie – bułka pszenna z dżemem,
Obiad – gulasz wołowy z papryką, cebulą, koncentratem pomidorowym podany na kaszy jaglanej, doprawiony mielonym kminkiem, bazylią i papryką,
Deser – 2 mandarynki + 1 kiwi,
Kolacja – krupnik.
Dzień trzeci
Śniadanie – płatki jaglane z bananami, malinami lub borówką amerykańską; rozcieńczony sok z pomarańczy lub zielona herbata,
II śniadanie – pieczywo chrupkie posmarowane białym serkiem z chudą wędliną i pomidorem bez skórki,
Obiad – zupa krem z dyni + pulpeciki,
Deser – sałatka owocowa z nektarynek, mandarynek i jabłka, polana jogurtem naturalnym,
Kolacja – gotowane na parze piersi z kurczaka ze szpinakiem i kaszą kuskus.