Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Indeks lub inaczej wskaźnik glikemiczny to pewna wartość procentowa, która pozwala zakwalifikować produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2–3 godzin po ich spożyciu. Dzięki wprowadzeniu do diety posiłków opartych na produktach o niskim wskaźniku, możliwe jest uniknięcie gwałtownych wahań glikemii, a tym samym wspomożenie diety, która ma na celu utrzymanie stałej sytości i zapobieganie podjadaniu. Dieta ta będzie też pomocna przy redukcji zbędnych kilogramów.
Każdą istotną zmianę diety, powinniśmy skonsultować z naszym lekarzem. Jeśli okaże się, że w naszym przypadku wskazane jest spożywanie posiłków z niskim indeksem glikemicznym, powinniśmy sięgnąć po następujące produkty:
Dietetycy wskazują, że znaczenie ma także odpowiednie łączenie produktów spożywczych tak, by spowolnić szybki wzrost poziomu cukru po zjedzeniu danego produktu.
- Zacznijmy od gotowania al dente - produkty gotowane krótko trudniej ulegają procesowi hydrolizy i wolniej wchłaniają się do krwioobiegu, łagodnie podwyższając poposiłkową glikemię. Węglowodany łączymy z białkiem i tłuszczem, co spowalnia opróżnianie żołądka i szybkość trawienia, a w efekcie powoduje mniejszy wyrzut insuliny. Warto pamiętać, że tak "znienawidzony" gluten też jest białkiem, które obniża wydzielaną przez organizm amylazę i w rezultacie obniża dostępność glukozy i jej wolniejsze wchłanianie - powiedziała w rozmowie z portalem Trojmiasto.pl dietetyczka Anna Szymborska.
Jeśli zdecydujemy się na dietę o niskim IG, nie powinniśmy też sięgać po produkty o wysokim stopniu przetworzenia. Wśród nich znajdują się: