Po banany sięgamy często, bo jest to bardzo praktyczny owoc. W swoim naturalnym opakowaniu zmieści się w każdej teczce oraz plecaku. Bardzo popularny jako zdrowa przekąska w przerwie od zajęć szkolnych lub pracy. Czy banan jest dobrym wyborem dla osób, które są na diecie? Sprawdźmy.
Ile kalorii ma banan - wartości odżywcze
- Banany to ważne źródło potasu dlatego to właśnie te owoce powinny znaleźć się w menu osób, które cierpią na nadciśnienie.
- Banan jest też skutecznym wsparciem w przypadku wrzodów żołądka.
- To także dobry pomysł na posiłek dla dzieci, które miały biegunkę - banany są naturalnym źródłem probiotyków, więc stymulują rozwój prawidłowej flory jelitowej.
- Co więcej, banan zawiera w sobie prawdziwy wachlarz witamin: A, B, C, E oraz K.
- Banany to także ważne źródło błonnika i składników mineralnych: magnezu, fosforu, wapnia oraz wspomnianego na początku potasu.
- Banany pomogą obniżyć też cholesterol.
Czerwone banany - właściwości, smak, zastosowanie
Ile kalorii ma banan - co mówią liczby
Jeden owoc bez skórki to około 88 kalorii - co do zasady bardziej kaloryczne są słodkie banany dojrzałe, czyli te z ciemnymi plamkami na skórce. Prawdziwą bombą kaloryczną są suszone banany, garstka to około 400 kcal na plusie! Dla porównania; garść suszonych bananów ma tyle samo kalorii co obfity obiad.
Ile kcal ma banan w zależności od wielkości owocu:
Mały banan ze skórką (ok.130g) - 123 kcal
Średni banan ze skórką (ok.150g) - 143 kcal
Duży banan ze skórką (ok.180g) - 171 kcal
Ile kalorii ma banan w deserze?
Przykładowo banan w cieście w 100 g ma 111 kcal. To tyle samo kalorii co 50 truskawek lub 4 pomidory.
Co trzeba zrobić aby spalić taką ilość kalorii?
- Szybkie bieganie - 7 minut
- Szybkie pływanie stylem klasycznym - 9 minut
- Jazda na rowerze - 14 minut
- Spacer - 27 minut
- Leżenie - przez 3 godzin i 10 minut
Zaskakujące, prawda? Spalenie kalorii po spożyciu tego jednego słodkiego banana może okazać się dla niektórych sporym wyzwaniem. Szczególnie, jeśli zdecydujemy się na przygotowanie deseru w postaci banana w cieście smażonego w głębokim tłuszczu.
Zobacz wideo
Poznaj ciekawostki na temat bananów
Poniżej przepis na banany w cieście:
Składniki na około 30 sztuk:
- 5 bananów
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Banan w cieście krok po roku:
- Do większej miski wsyp mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Następnie dodaj jajka i dolej mleko. Zmiksuj zawartość miski na gładką masę. Konsystencja powinna być gęsta.
- Obierz banany ze skóry, każdą sztukę pokrój na 3 części. Następnie każdą z części trzeba ponownie pokroić tym razem wzdłuż na połowę.
- Tak powstałe kawałki bananów moczymy w cieście. Potem weź dwa widelce i wyjmuj banany po kolei. Należy je na chwilę odstawić, aby nadmiar ciasta spłynął.
- Banany smażymy obustronnie w głębokim oleju, aż się zarumienią. Każdą sztukę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie posypujemy banany cukrem pudrem.
Pięć przesądów o zdrowiu, w które na pewno wierzysz
Ile kalorii ma banan - dla kogo będzie dobrym wyborem?
Banan na tle innych owoców ma wysoki indeks glikemiczny i zdecydowanie podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc najlepszym wyborem dla osób, które są na ścisłej diecie i walczą z nadprogramowymi kilogramami. Z drugiej strony porównując żółty owoc do miski popularnej owsianki, okaże się, że w tym pojedynku to banan wygrywa. Zamiast obwiniać za całe dietetyczne zło ten popularny owoc, warto wyeliminować z diety inne kaloryczne produkty, jak chociażby białe pieczywo.
W przypadku intensywnych treningów, na przykład przed bieganiem lub siłownią, banan będzie idealnym rozwiązaniem. Jest to nieprzetworzona, naturalna przekąska. Banana zdecydowanie można nazwać owocem sportowców:
- Banan to bomba z elektrolitów - oprócz potasu zawiera 32 mg magnezu.
- Pomaga w krótkim czasie odbudować zasoby glikogenu mięśniowego po bardzo intensywnym treningu.
Zobacz też: Banan - kalorie, właściwości odżywcze. Co jeszcze warto wiedzieć?