potas

Potas

Potas to minerał, który wraz z chlorem i sodem tworzy skład elektrolitów, które rozpuszczają się w wodzie, transportują składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagają w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii. Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek. Niedobór potasu powoduje m.in.: zaburzenia nastroju, rytmu serca., chroniczne zmęczenie, bóle mięśni, zmiany skórne, zwolnienie procesów trawiennych (wzdęcia, zaparcia), omdlenia. Źródła potasu w pokarmach: znaleźć go można niemal we wszystkich produktach spożywczych (ziemniaki, banany, figi suszone, kiwi, pomidory, drób, brokuły, sardynki).

potas

Więcej o:

potas