Niedobór potasu. Objawy mogą się różnić. Jak go rozpoznać? Czy jest groźny?

Potas to jeden z najważniejszych makroelementów dla naszego organizmu. Reguluje między innymi pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego. Z niedużymi niedoborami potasu nasz organizm jest w stanie sobie poradzić. Większe braki mogą być jednak groźne dla zdrowia i życia.

Więcej treści zdrowotnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Potas jest nieoceniony dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Reguluje objętość płynów w naszym ciele, wpływa na układ nerwowy, uczestniczy w regulacji ciśnienia osmotycznego, jest niezbędny w zapewnieniu prawidłowej pracy mięśni, w tym także mięśnia sercowego. Odpowiada również za regulację pH, czyli równowagi kwasowo-zasadowej. Gołym okiem widać więc, jak istotną rolę pełni ten pierwiastek.

Zobacz wideo Potasowi rekordziści. Uwaga! Przereklamowany banan przy nich wymięka

Niedobór potasu. Jaka jest norma?

W związku z tym niedobór potasu (inaczej hipokaliemia) może znacząco odbić się na naszym zdrowiu. O ile niewielki deficyt nie powinien być groźny (warto jednak zawsze zasięgnąć porady lekarza), o tyle większe niedobory mogą już stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.

Kiedy mówimy o niedoborze potasu? Jego prawidłowy poziom we krwi powinien mieścić się w przedziale 3,5-5,0 mmol/l (mEq/l). Zatem niedobór potasu pojawia się, gdy jego stężenie w surowicy jest niższe niż 3,5 mmol/l (łagodna - 3,5 do 3,0 mmol/l, umiarkowana - 3,0-2,5 mmol/l, ciężka - < 2,5 mmol/l). Gdy dochodzi do odwrotnej sytuacji, czyli nadmiaru potasu (hiperkaliemia) we krwi, wówczas wskaźniki te będą przekraczać 5,5 mmol/l (łagodna - 5,5-5,9 mmol/l, umiarkowana - 6,0-6,4 mmol/l, ciężka - powyżej 6,5 mmol/l).

Należy jednak pamiętać, że podane normy mają jedynie charakter poglądowy i mogą się nieco różnić w zależności od laboratorium dokonującego analizy. Wynik zawsze należy skonsultować ze specjalistą, który go zinterpretuje i zdecyduje o dalszym postępowaniu.

Przyczyną hiperkaliemii najczęściej jest choroba nerek Hiperkaliemia

Niedobór potasu. Objawy

Istnieje kilka symptomów, które mogą wskazywać na niedobór potasu. Objawy to zwykle:

  • skurcze (na początku ud i łydek),
  • osłabienie mięśni,
  • zmęczenie i apatia,
  • zaparcia i wzdęcia,
  • arytmie (zaburzenia rytmu serca).

Czasem przy nasilonej hipokaliemii może pojawić się też tzw. żabi brzuch (brzuch krzywiczy), czyli znaczne spłaszczenie brzucha spowodowane osłabieniem mięśni ściany brzucha, żołądka i jelit. Należy pamiętać, że objawy niedoboru potasu różnią się w zależności od stopnia deficytu tego pierwiastka. Niewielka hipokaliemia może nie dawać żadnych symptomów.

Utrzymujący się lub pogłębiający niedobór potasu jest groźny dla zdrowia i życia. Przede wszystkim może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego, zwiększenia ryzyka rozwoju kamicy nerkowej i chorób układu krążenia. W skrajnych wypadkach w jego wyniku może dojść do zaburzeń funkcji nerek, rabdomiolizy (uszkodzenia tkanki mięśniowej poprzecznie prążkowanej, czyli tej, z której zbudowane są mięśnie szkieletowe), a także wystąpienia migotania komór i zatrzymania akcji serca.

Skurcze łydek i mięśni - czego są oznaką? Skurcze łydek - czego mogą być oznaką? Co robić w przypadku takiej dolegliwości?

Niedobór potasu. Przyczyny

Za najczęstszą przyczynę poważnych deficytów uznaje się nadmierne wydalanie potasu z moczem. Może do niego dochodzić przy schorzeniach nerek i nadnerczy, np. niewydolności nerek, zespole Cushinga czy aldosteronizmie. 

Odpowiedzialne za znaczny niedobór potasu mogą być też leki, które regulują ciśnienie krwi, oraz substancje moczopędne (np. leki diuretyczne). 

Zwykle jednak u zdrowych osób niedobory potasu występują rzadko. Odpowiednią ilość tego pierwiastka dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Najwięcej potasu mają m.in. (w 100 g):

  • soja, nasiona suche 2130 mg
  • fasola biała, nasiona suche 1190 mg
  • otręby pszenne 1120 mg
  • kasza gryczana 440 mg
  • morele suszone - 1670 mg
  • figi suszone - 940 mg
  • soczewica czerwona, nasiona suche 870 mg
  • rodzynki suszone - 830 mg
  • śliwki suszone - 800 mg
  • chrzan 740 mg
  • natka pietruszki 695 mg
  • daktyle suszone - 690 mg
  • jabłka suszone - 665 mg
  • awokado - 600 mg
  • halibut 450 mg
  • pstrąg tęczowy 420 mg
  • makrela 400 mg
  • banan 395 mg
  • płatki jęczmienne 390 mg

Niedobór potasu może pojawić się, gdy dużo i mocno się pocimy. Ponadto ryzyko wystąpienia niedoborów grozi osobom, które nie przyjmują go wystarczająco dużo z pożywieniem (np. takim, które stosują głodówki lub restrykcyjne diety). Na deficyty potasu narażone są też kobiety w trakcie laktacji, które część pierwiastka tracą wraz z mlekiem, a także ci, którzy nadużywają alkoholu.

Czekolada to modne i lubiane źródło magnezu. Zarazem są lepsze: choćby pestki dyni (lista przykładowych źródeł na końcu) Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

Niedobór potasu. Leczenie

Głównym celem jest ochrona serca przed ewentualnymi zmianami lub pogłębianiem się już powstałych. Pacjentom zaleca się więc przyjmowanie jonów potasu. W łagodnym przebiegu potas podaje się doustnie (takim osobom też znacznie częściej zleca się stałą suplementację i wzbogacenie diety o brakujący pierwiastek), w cięższych przypadkach konieczna jest aplikacja dożylna. Należy również regularnie kontrolować poziom potasu, wykonując badania krwi.

Więcej o: