Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
- Zamienniki soli w diecie obniżają ryzyko zawału serca, udaru mózgu i śmierci ze wszystkich przyczyn oraz chorób układu krążenia - donoszą naukowcy na łamach czasopisma "Heart".
Nadciśnienie, jeden z głównych czynników sprawczych chorób serca, ma ponad 1,28 miliarda ludzi na świecie (przy czym wielu nie zdaje sobie z tego sprawy), a choroby sercowo-naczyniowe należą do jednych z najbardziej śmiercionośnych. Pozostają główną przyczyną zgonów na świecie. Wysokie ciśnienie krwi natomiast w znacznej mierze przyczynia się do przedwczesnego zgonu.
Nadciśnienie wiąże się z dietą, w której znajduje się zbyt dużo soli (a dokładniej chlorku sodu, głównego składnika soli spożywczej), a zbyt mało potasu. Rozwiązaniem, ku któremu skłaniają się eksperci, jest zastąpienie zwykłej soli jej zamiennikami, w których chlorek sodu (NaCl) zostaje wzbogacony chlorkiem potasu (KCl).
Potwierdzają to badania, w których oceniano wpływ substytutów soli na ciśnienie krwi, zdrowie sercowo-naczyniowe i ryzyko przedwczesnej śmierci, takie jak niedawno opublikowane Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS), największe w historii badanie substytutów soli wzbogacanych potasem.
Dodatkowo naukowcy z Chin (z Harbin Medical University) prześledzili wyniki 21 badań klinicznych z udziałem prawie 30 tys. osób, przeprowadzonych w Europie, w regionie Zachodniego Pacyfiku, obu Amerykach i Azji Południowo-Wschodniej. Obserwacje trwały od miesiąca do pięciu lat. Zawartość chlorku sodu w substytutach soli wahała się od 33 do 75 proc., a udział potasu od 25 do 65 proc.
- Analiza zbiorczych danych wykazała, że substytuty soli obniżały ciśnienie krwi u wszystkich uczestników. Całkowite skurczowe ciśnienie krwi obniżyło się o 4,61 mm Hg, a ogólne rozkurczowe ciśnienie krwi spadło o 1,61 mm Hg - donoszą autorzy badania. Nie zauważono też, aby wyższy poziom potasu w diecie wiązał się z jakimikolwiek szkodami dla zdrowia.
- Substytuty soli obniżają ryzyko całkowitej śmiertelności, śmiertelności sercowo-naczyniowej i incydentów sercowo-naczyniowych - podkreślają badacze. Badania pokazały, że ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny spadło o 11 proc., z powodu chorób układu krążenia - o 13 proc., ryzyko zawału serca obniżyło się o 13 proc., a ryzyko udaru mózgu o 11 proc.
Oznacza to, że zastąpienie soli chlorkowej solą wzbogacaną potasem jest szczególnie ważne dla osób, które borykają się z nadciśnieniem. To także ważny punkt w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
Źródła: MedicalXPress.com, Heart