Codziennie jesz banany? To zdrowe owoce, ale nie przesadzaj z ilością, szczególnie gdy są niedojrzałe

Banany to samo zdrowie. Są dobrym źródłem błonnika i potasu, poprawiają trawienie i dbają o odporność. Nie należy jednak przesadzać z ilością zjadanych porcji.

Banany należą do jednych z najzdrowszych owoców. Są pełne składników odżywczych i błonnika, sycące, lekkostrawne i bardzo niewiele osób ma problemy z ich trawieniem. Średniej wielkości dojrzały banan zawiera: 105 kcal, 1 gram białka, 28 gramów węglowodanów, 15 gramów (naturalnego) cukru, 3 gramy błonnika, mniej niż 1 gram tłuszczu (dane za Cleveland Clinic).

Korzyści z jedzenia bananów

Banan dostarcza prawie 10 proc dziennego zapotrzebowania na błonnik. Ten cenny składnik pomaga jelitom w pracy, uprawnia trawienie, dowiedziono ponadto, że jest ważny w profilaktyce takich chorób jak rak jelita grubego, nadciśnienie krwi, choroby serca, miażdżyca (cholesterolemia), a także udar mózgu i cukrzyca typu 2.

Banany są ponadto źródłem wielu witamin, w tym witaminy C oraz z grupy B, takich jak B3, B6 i B12. Znajdująca się w sporych ilościach w bananach witamina B6 odpowiada za  funkcje układu odpornościowego, procesy metaboliczne, zdrowie układu nerwowego, regulowanie snu i apetytu. Te owoce są ponadto dostarczycielem potasu - minerału biorącego udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Potas równoważy wpływ sodu, dlatego utrzymuje ciśnienie na zdrowym poziomie. Ma działanie ochronne, jeśli chodzi o ryzyko rozwoju chorób serca, wystąpienia udaru mózgu czy niewydolności nerek.

Średniej wielkości banan zawiera około 32 mg magnezu, co odpowiada około 8 do 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, jak podają amerykańscy eksperci. Magnez poprawia ciśnienie krwi, normuje poziom cukru we krwi, a ponadto bierze udział w wielu procesach przebiegających w organizmie, takich jak utrzymanie w zdrowiu układu kostnego, prawidłowa praca układu nerwowego. Ponadto magnez jest ważny dla mięśni.

Banany i skrobia oporna

Zielone lub niedojrzałe banany są bogate w skrobię oporną, która nie jest trawiona przez nasz układ pokarmowy. Staje się za to pożywką dla przyjaznych bakterii, ważnych z punktu widzenia funkcji trawiennych. Skrobia oporna to tak zwany prebiotyk, czyli substancja, które wspomaga wzrost naturalnej mikroflory jelitowej.

- Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia skrobi opornej, zacznij powoli, aby organizm się do niej przyzwyczaił. Niektóre osoby mogą początkowo odczuwać gazy i wzdęcia oraz mieć zaparcia - ostrzega dietetyczka Elyse Homan na łamach serwisu health.clevelandclinic.

Banany najlepiej jeść w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami lub białkiem, ponieważ te ostatnie trawią się dłużej niż węglowodany, dłużej więc będziemy czuć się nasyceni. Uważa się, że zjadanie od 1 do 2 bananów dziennie jest optymalne, większe ilości tych owoców mogą spowodować wzdęcia ze względu błonnik (pektyny) i skrobię oporną.

Zobacz wideo Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!

Źródła: health.clevelandclinic.org, eatingwell.com

Więcej o: