solenie

Więcej o:

solenie

  • Komu szkodzi sól?

    Pozew do sądu przeciwko badaczom złożył Salt Institute - organizacja lobbystyczna reprezentująca interesy firm produkujących sól i handlujących nią. Jej prawnicy twierdzą, że nie ma jednoznacznych dowodów na to, że produkt ten stanowi zagrożenie dla układu krążenia. Dlatego domagają

  • Sól gorzka (sól Epsom)- więcej niż sól?

    na całym świecie środków na przeczyszczenie. Stosowanie soli gorzkiej profilaktycznie, by poprawić perystaltykę jelit i usprawnić trawienie nie jest dobrym rozwiązaniem. Bezpieczniej będzie uzupełnić dietę w produkty bogate w błonnik pokarmowy. Sól gorzka: na kłopoty jelitowe Mimo że sól gorzka

  • Rodzaje soli - które i kiedy służą zdrowiu?

    Różne rodzaje soli w kuchni i poza nią 1. Sól kuchenna Najpopularniejszy typ soli to sól kuchenna. Używa jej większość osób, dodając do potraw, by wzmocnić i poprawić ich smak. To prawie czysty chlorek sodu, występujący w postaci oczyszczonej soli warzonej lub nieoczyszczonej i grubszej - kamiennej

  • Czarna sól: właściwości, zastosowanie

    Czarna sól - po hindusku to kala namak Kuchnia indyjska wykorzystuje czarną sól do przyprawiania wielu tradycyjnych potraw. Kala namak jest składnikiem mieszanki przypraw nazywanej chaat masala (w składzie są ponadto biała sól, suszone mango, kmin, melon, czarny pieprz, nasiona granatu, tymianek

  • Uwaga! Żrąca sól na chodniku

    - Niech pan tamtędy nie przechodzi. Mamy tam sól, a ona strasznie żrąca jest. Buty pan sobie zniszczy - usłyszał fotograf "Gazety", kiedy wszedł na teren bazy jednej z firm odśnieżających miasto. Kiedy pada śnieg, a temperatura spada poniżej zera, ta sama sól - choć w mniejszym stężeniu - trafia

  • Zioła, które mogą zastąpić sól. Jakie mieszanki wybrać

    Więcej o ziołach i ich wykorzystaniu w kuchni przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl. Sól to znakomita przyprawa, ma jednak swoją "ciemną stronę" i nie powinniśmy jej zjadać więcej niż 5 g, czyli około jednej płaskiej łyżeczki na dobę (zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia). Nadmiar soli