przyprawy
-
Galangal. Zastosowanie i właściwości orientalnej przyprawy
Galangal jest podobny do imbiru, głównie wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, gdzie jest szczególnie ceniony. Należy jednak uważniej przyjrzeć się tej roślinie, ponieważ ma o wiele więcej zastosowań. Czym jest galangal i do czego można go...
-
Zioła, które mogą zastąpić sól. Jakie mieszanki wybrać
Zioła zamiast soli? Czemu nie, to nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Mieszanki ziół i przypraw można dodawać do zup, sosów, mięs, jajek i past na kanapki. Nadają się do dań smażonych, gotowanych i duszonych, do potraw orientalnych, ostrych...
-
Anyż: co warto wiedzieć? Właściwości i zastosowanie
Anyż: lekko korzenny i intensywny smak, świeży, egzotyczny aromat oraz oryginalny wygląd. To jego znaki rozpoznawcze. Poznaj pochodzenie anyżu, jego zastosowanie w kosmetyce i kuchni. Dowiedz się, do czego jest wykorzystywany i dlaczego warto po...
-
Pachną nimi nie tylko święta. 5 rozgrzewających przypraw - jak działają
Rozgrzeją od środka, dodadzą smaku, wspomogą metabolizm. W tych aromatycznych przyprawach kryją się cenne dla zdrowia właściwości, szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Komu i na co pomogą, a kto powinien ich unikać?
-
Imbir pachnący świętami. Jak wpływa na nasze zdrowie?
Kiedyś charakterystyczny zapach bożonarodzeniowych wypieków obowiązywał przede wszystkim w krajach anglosaskich i Skandynawii. Dziś imbirowe ciasteczka przyjęły się i u nas. Wraz z nimi nastała moda na sam imbir. Świeży korzeń można bez trudu kupi...
-
Papryka - witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?
Trudno przecenić walory zdrowotne papryki. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Postaw na paprykę, niekoniecznie w proszku, i nie tylko wtedy, gdy chcesz zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, w...
-
Oregano - poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak je spożywać
Oregano znamy przede wszystkim jako przyprawę, która często gości w naszych kuchniach. Przyjrzyj się bliżej wyjątkowym właściwościom tej rośliny, przekonaj się, jak ją spożywać i w jakiej formie ją pić. Zyskaj pewność, że dobroczynne działanie...
-
Czarnuszka - wzmacnia układ odpornościowy, ale nie tylko. Właściwości i zastosowanie czarnuszki
Czarnuszka siewna jest cenioną przyprawą oraz rośliną leczniczą, i to od tysięcy lat. Ze względu za zawartość składników bioaktywnych działa pozytywnie na organizm i może zmniejszać objawy wielu chorób. Z nasion tłoczy się olej, używany w...
-
Chrzan - dlaczego nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole?
Chrzan, chociaż na co dzień przegrywa z wieloma przyprawami i dodatkami do żywności, choćby z keczupem, sosem czosnkowym czy majonezem, na Wielkanoc być musi. Dodawany do jaj, wędlin, mięs, jako składnik ćwikły, a przynajmniej element dekoracyjny....
-
Cynamon: właściwości. Kto i kiedy powinien unikać cynamonu
Cynamon to pyszna przyprawa, mająca ponadto wiele zalet, jeśli chodzi o działanie prozdrowotne. Ma charakterystyczny korzenny i silny zapach, który zawdzięcza olejkowi cynamonowemu. W smaku jest lekko słodkawy i piekący. Cynamom otrzymujemy z...
-
Kareta lada dzień się rozsypie. Kogo to obchodzi? Na pewno nie warszawskich urzędników
-
Nie lubisz czystej wody? To jej nie pij. Pięć smacznych i zdrowych napojów, które też cię nawodnią
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Pomogą się obudzić. Poprawią koncentrację i nastrój. Naturalne dopalacze - najlepszy pomysł na poranek?
-
Produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Co warto włączyć do diety
- "Gołębie kleszcze" mogą być niebezpieczne dla ludzi. Jak się chronić przed obrzeżkiem?
- Zatwierdzono nowy lek na cukrzycę. Ma pomóc w walce z... otyłością
- Matura z chemii? Sprawdź, czy coś jeszcze pamiętasz
- Zaparcia w ciąży. Jak poradzić sobie z uporczywym problemem?
- Przeciętna pielęgniarka w Polsce ma 53 lata, umiera 7 lat później. Niedługo może ich zabraknąć