przyprawy

Więcej o:

przyprawy

  • Magia przypraw

    Polskie smaki? Tak, polskie! - Egzotyczne przyprawy są silnie zakorzenione w naszej kuchni - mówi Katarzyna Wasilewska, właścicielka warszawskiej restauracji Dom Polski i propagatorka kuchni polskiej na świecie. - Polskie smaki to cynamon wydobywający

  • Jałowiec: przyprawa o właściwościach zdrowotnych

    uczepione skalistych wzniesień. Człowiek dość szybko poznał walory iglastego krzewu. Zbierał jego owoce, które wykorzystywał w kuchni, w medycynie ludowej, w weterynarii, a także do produkcji olejków. Owoce jałowca są cenioną przyprawą. Podnoszą walory smakowe potraw, wzmagają apetyt , pomagają wątrobie

  • Oregano - poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak je spożywać

    Co to jest oregano? Co to jest oregano? Znane wszystkim pod tą nazwą ziele, a właściwie lebiodka pospolita (Origanum vulgare L.), jest cenione głównie jako przyprawa kuchenna. Lebiodka pospolita należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) i jest byliną wieloletnią, osiągającą około 40-80 cm

  • GOŹDZIKI - przyprawa o leczniczym wpływie na zdrowie

    na co dzień w kuchni jako przyprawę do różnych potraw. Goździki w kuchni Dzięki walorom smakowym i charakterystycznemu aromatowi, przyprawy z goździkami stosuje się do bardzo wielu potraw. Pasują do wieprzowiny, baraniny i dziczyzny. Poprawiają smak potraw z grzybów i ryb. Dodaje się je do rosołu

  • Katar: co trzeba wiedzieć. Fakty i mity o katarze

    drugiej strony - pomaga przy przekrwieniu błony śluzowej nosa. Chodzi tutaj o potrawy z dodatkiem takich przypraw jak pieprz cayenne, czarny pieprz, wasabi, chrzan, imbir itp. porada nr 7 - sięgnij po kapsaicynę Kapsaicyna to nic innego jak substancja chemiczna obecna w papryczkach chili i nadająca im

  • Estragon - Francuzi zwykli mówić o nim "król przypraw"

    Estragon - król przypraw Estragon, czyli Artemisia dracunculus, swoje łacińskie miano zawdzięcza greckiej bogini łowów i roślinności Artemidzie. Druga część łacińskiej nazwy (draco, draconis) pochodzi od smoka lub węża, stąd pewnie popularne dawniej, szczególnie w dziewiętnastowiecznej Francji

  • Dieta śródziemnomorska: zasady, zalety i wady

    , awokado produkty pełnoziarniste rośliny strączkowe , w tym fasola orzechy oliwa z oliwek aromatyczne zioła i przyprawy ryby i owoce morza kilka razy w tygodniu drób jajka trochę grzybów sery i jogurty z umiarem niewiele słodyczy czerwone mięso tylko na specjalne okazje Do tego dużo ruchu fizycznego i