przyprawy
-
Czy liść laurowy pomaga na kości? Właściwości naparu z liści laurowych
Liście laurowe to aromatyczna i popularna przyprawa poprawiająca smak potraw i ułatwiająca trawienie. Najbardziej znane zastosowanie liści laurowych wiąże się więc z kuchnią. Jednak miłośnicy naturalnych leków zwracają też uwagę na właściwości...
-
Galangal. Zastosowanie i właściwości orientalnej przyprawy
Galangal jest podobny do imbiru, głównie wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, gdzie jest szczególnie ceniony. Należy jednak uważniej przyjrzeć się tej roślinie, ponieważ ma o wiele więcej zastosowań. Czym jest galangal i do czego można go...
-
Zioła, które mogą zastąpić sól. Jakie mieszanki wybrać
Zioła zamiast soli? Czemu nie, to nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Mieszanki ziół i przypraw można dodawać do zup, sosów, mięs, jajek i past na kanapki. Nadają się do dań smażonych, gotowanych i duszonych, do potraw orientalnych, ostrych...
-
Anyż: co warto wiedzieć? Właściwości i zastosowanie
Anyż: lekko korzenny i intensywny smak, świeży, egzotyczny aromat oraz oryginalny wygląd. To jego znaki rozpoznawcze. Poznaj pochodzenie anyżu, jego zastosowanie w kosmetyce i kuchni. Dowiedz się, do czego jest wykorzystywany i dlaczego warto po...
-
Pachną nimi nie tylko święta. 5 rozgrzewających przypraw - jak działają
Rozgrzeją od środka, dodadzą smaku, wspomogą metabolizm. W tych aromatycznych przyprawach kryją się cenne dla zdrowia właściwości, szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Komu i na co pomogą, a kto powinien ich unikać?
-
Imbir pachnący świętami. Jak wpływa na nasze zdrowie?
Kiedyś charakterystyczny zapach bożonarodzeniowych wypieków obowiązywał przede wszystkim w krajach anglosaskich i Skandynawii. Dziś imbirowe ciasteczka przyjęły się i u nas. Wraz z nimi nastała moda na sam imbir. Świeży korzeń można bez trudu kupi...
-
Papryka - witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?
Trudno przecenić walory zdrowotne papryki. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Postaw na paprykę, niekoniecznie w proszku, i nie tylko wtedy, gdy chcesz zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, w...
-
Oregano - poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak je spożywać
Oregano znamy przede wszystkim jako przyprawę, która często gości w naszych kuchniach. Przyjrzyj się bliżej wyjątkowym właściwościom tej rośliny, przekonaj się, jak ją spożywać i w jakiej formie ją pić. Zyskaj pewność, że dobroczynne działanie...
-
Czarnuszka - wzmacnia układ odpornościowy, ale nie tylko. Właściwości i zastosowanie czarnuszki
Czarnuszka siewna jest cenioną przyprawą oraz rośliną leczniczą, i to od tysięcy lat. Ze względu za zawartość składników bioaktywnych działa pozytywnie na organizm i może zmniejszać objawy wielu chorób. Z nasion tłoczy się olej, używany w...
-
Chrzan - dlaczego nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole?
Chrzan, chociaż na co dzień przegrywa z wieloma przyprawami i dodatkami do żywności, choćby z keczupem, sosem czosnkowym czy majonezem, na Wielkanoc być musi. Dodawany do jaj, wędlin, mięs, jako składnik ćwikły, a przynajmniej element dekoracyjny....
-
Jeśli masz takie objawy, lepiej zgłoś się do lekarza. 10 sygnałów wskazujących na nowotwór
-
Atenolol już nie wróci. Brak leków na cukrzycę i antybiotyków dla dzieci - nowy raport prosto z aptek
-
Problemy z wątrobą, nerkami, nowotwory - choroby, które widać na skórze. Na co zwracać uwagę?
-
Nowo odkryta cząsteczka zwalcza ponad 300 rodzajów lekoopornych bakterii
-
COVID-19. Wartość odszkodowań za odczyny poszczepienne w Polsce przekroczyła już 2,2 mln zł
- Zamienniki mięsa na bazie roślin są naprawdę zdrowsze - sugeruje nowy przegląd
- Prawdopodobnie - jak większość z nas - źle zażywasz tabletki. Sposób ma wielkie znaczenie
- Objawy udaru słonecznego okiem ratownika medycznego. Na co zwrócić uwagę u ludzi oraz u psów?
- Redukcja kalorii obniża poziom białka związanego z procesem starzenia
- Pacjent z małpią ospą po raz pierwszy zakaził psa. Przełomowe odkrycie w Paryżu