Więcej o ziołach i ich wykorzystaniu w kuchni przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Sól to znakomita przyprawa, ma jednak swoją "ciemną stronę" i nie powinniśmy jej zjadać więcej niż 5 g, czyli około jednej płaskiej łyżeczki na dobę (zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia). Nadmiar soli sprzyja bowiem nadciśnieniu, miażdżycy, chorobom serca i nerek (przyspiesza tworzenie się kamieni nerkowych), nowotworom czy udarom mózgu. Przekraczanie dziennych norm spożycia soli to wina nie tylko naszych domowych posiłków, ale i żywności przetworzonej. Ta nawet wydaje się być głównym winowajcą, dlatego warto ograniczać sól przynajmniej w tych potrawach, które sami przygotowujemy.
Trzeba jednak mieć też świadomość, że niewielkie ilości soli są niezbędne, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Sól spożywcza zawiera sód, a ten z kolei bierze udział w utrzymywaniu równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie.
Popularne zamienniki zwykłej soli kuchennej to sól morska i sól potasowa (sól o obniżonej zawartości sodu i wyższej zawartości potasu) oraz sól himalajska.
Rośliny przyprawowe wykorzystywane w kuchni do podnoszenia walorów smakowych potraw to kminek zwyczajny, kmin rzymski, kolendra, koper. Do tego, pieprz czarny, pieprz cayenne, ziele angielskie, jałowiec, dzika róża, rokitnik, wanilia. Wśród nasion służących do doprawiania dań należy wymienić czarnuszkę, kardamon, gorczycę. Ponadto mamy cynamon, kwiaty bzu czarnego, szafran, a także kłącza i korzenie chrzanu, kurkumy i imbiru. Do tego dochodzą rośliny cebulowe (cebula, czosnek, por) oraz cała masa ziół: bazylia, mięta, estragon, cząber, lubczyk, koperek, majeranek, tymianek, melisa, szałwia, rozmaryn, szczaw, liść laurowy oraz lawenda, pietruszka zielona, czosnek niedźwiedzi.
W sklepach znajdziemy wiele gotowych mieszanek ziołowych, które posłużą nam do doprawiania potraw. Można więc wybrać takie, które będą nam najbardziej odpowiadać, a dania z ich dodatkiem najlepiej smakować.
Do sałatek, zup, dań mięsnych można wypróbować zestaw składający się z cebuli, czosnku, słodkiej papryki, majeranku, czarnego pieprzu, kozieradki, bazylii, kolendry, oregano, naci pietruszki, imbiru, chili, lubczyku i tymianku.
Kolejna mieszanka to pieprz ziołowy, który można dodawać praktycznie do wszystkich potraw (oprócz tych na słodko). W skład tego produktu mogą wchodzić gorczyca, kolendra, majeranek, cząber, kminek, tymianek, koper włoski, liść laurowy, czosnek, cynamon, pieprz czarny, chili i inne (producenci mają zwykle swoje autorskie zestawy), ale podstawą są gorczyca, kminek, chili, majeranek i liście laurowe.