smak

Smak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki. Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

smak

Więcej o:

smak

  • Usunięcie zębów mądrości może po latach poprawić funkcję smaku

    zmysłu smaku. Powszechnie uważano, że ten niekorzystny efekt zanika z czasem. Nowe badanie pokazuje, że funkcja smaku może się nieznacznie poprawić do 20 lat po operacji - mówi dr Richard L. Doty, dyrektor Penn's Smell and Taste Center (Centrum Zapachu i Smaku) na Uniwersytecie Pensylwanii

  • Granadilla - właściwości, smak, jak jeść?

    nadaje się idealnie jako dodatek do ciast lub innych deserów. Można z niego przygotować dżemy, marmolady oraz inne przetwory. Owoce można dodawać również do potraw wytrawnych, na przykład do dań z kurczaka, wieprzowiny lub ryb. Granadilla- smak Smak passiflory jest bardzo charakterystyczny

  • Zdrowisie Vitamisiaczki ? pyszne lizaki w nowych smakach dla zdrowia dziecka

    przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.1 W dodatku lizaki Zdrowisie Vitamisiaczki to trzy smaki ? do smaku malinowo-pomarańczowego, obecnego na rynku już od pewnego czasu, dołączyły ostatnio lizaki o smaku coli i gumy balonowej. Lizaki są przeznaczone dla dzieci od 4

  • Drób - gwarancja jakości i smaku

    Drób to jeden z niewielu gatunków mięsa, który występuje w tak wielu rodzajach. Na rynku dostępne jest m.in. mięso z kurczaka, indyka, kaczki, gęsi. Wszystkie cechuje delikatność w smaku oraz niska kaloryczność. Często umieszczane są w jadłospisach osób na dietach, uprawiających sport oraz dzieci

  • Smak słony - skarbnica soli mineralnych

    Słony odczuwany w różnych miejscach języka mówi nam, że jedzony produkt jest źródłem soli mineralnych: sodu i potasu. Smak nie cieszy się dobrą renomą. Po części dzieje się tak za sprawą jego głównej nosicielki - soli. Zniesławiony chlorek sodowy, bo to on niemal w całości składa się na swojską sól

  • Gorzki smak w ustach: co jest przyczyną, jak się go pozbyć

    Zaburzenia smaku mają zwykle jakąś medyczną przyczynę. Jeżeli stoją za tym problemy zdrowotne, powinny najpierw zostać wyleczone, wtedy nasz problem zapewne zniknie. A zmieniony smak w ustach może nam skutecznie uprzykrzać życie. Inaczej smakują wtedy potrawy czy napoje, a gorzki smak pozostaje w