smak
-
Zioła, które mogą zastąpić sól. Jakie mieszanki wybrać
Zioła zamiast soli? Czemu nie, to nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Mieszanki ziół i przypraw można dodawać do zup, sosów, mięs, jajek i past na kanapki. Nadają się do dań smażonych, gotowanych i duszonych, do potraw orientalnych, ostrych...
-
Wielka Brytania: ruszyły badania nad lekiem zwalczającym długi COVID-19
Walka z COVID-19 nie kończy się wraz z wyzdrowieniem. Przybywa dowodów, że znaczne grupy pacjentów zmagają się ze skutkami infekcji wiele miesięcy po wyjściu ze szpitala. Określa się je jako "długi COVID". Doświadczają go również ci, którzy przesz...
-
Gorzki smak w ustach: co jest przyczyną, jak się go pozbyć
Gorzki posmak w ustach, który nie jest związany z tym, co przed chwilą zjedliśmy, oznacza czasem zwykłe zaniedbania w higienie zębów, niekiedy jednak wiąże się z pewnymi chorobami. Niepokojące jest, gdy gorzki smak w ustach utrzymuje się długo i...
-
Usunięcie zębów mądrości może po latach poprawić funkcję smaku
Na temat skutków usuwania zębów mądrości funkcjonuje wiele hipotez. Zwykle ma to być niekorzystne dla zdrowia, pogarszać odczuwanie smaku przez co najmniej rok. Najnowsze badania zaskakują: pacjentom, którym kiedyś usunięto zęby mądrości, po latac...
-
U osób, które przeżyły COVID-19, doszło do ubytku istoty szarej w mózgu
Najnowsze badania pokazują, że COVID-19 może powodować zniszczenia w istocie szarej mózgu. Chodzi o te obszary, które odpowiadają bezpośrednio za funkcjonowanie węchu i smaku. Uszkodzenia istoty szarej mają też wpływ na inne funkcje mózgu, w tym n...
-
Smak i zapach zniknęły na zawsze? Osoby, które przeszły COVID-19 tracą je na długie miesiące
Zmysł smaku i węchu zwykle wraca chorym na COVID-19 po trzech, czterech tygodniach. Jednak nie wszystkim. Szacuje się, że od 10 do 15 procent ozdrowieńców traci węch i smak na całe miesiące.
-
Koronawirus. Utrata smaku jest jednym z objawów. O czym jeszcze może świadczyć?
Utrata smaku to jeden z objawów choroby COVID-19, która pojawia się nawet u pacjentów, którzy nie przejawiają żadnych innych symptomów zakażenia. Koronawirus nie jest jednak jedyną przyczyną utraty smaku - jakie inne schorzenia mogą ją wywoływać?
-
Nagła utrata węchu może wskazywać na "ukrytych nosicieli" koronawirusa - uważają eksperci z Wielkiej Brytanii
Łagodny lub bezobjawowy przebieg COVID-19 może być powiązany z nagłą utratą węchu i smaku. To ważna wskazówka - mówią eksperci - aby poddać się samoizolacji, zostać w domu przez tydzień i zapobiec w ten sposób rozprzestrzenieniu się koronawirusa.
-
Kubki smakowe - czym są, jaką pełnią rolę?
Kubki smakowe to zbiorowiska, w których umiejscowione są receptory smaku. Są one rozmieszczone na języku, a także w górnej części przełyku, w nabłonku gardła i podniebieniu. Umożliwiają odczuwanie smaków, zarówno tych przyjemnych, jak i tych, któr...
-
Niechęć do warzyw u niektórych ludzi jest uwarunkowana genetycznie
Warzywa to podstawa racjonalnej, zdrowej diety - mówią nam lekarze, dietetycy i zdrowy rozsądek. Zdarzają się jednak osoby, które na myśl o brokułach czy brukselce mają niewyraźne miny, a swoją niechęć do czegoś zielonego na talerzu tłumaczą...
-
Zatwierdzono nowy lek na cukrzycę. Ma pomóc w walce z... otyłością
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Co warto włączyć do diety
-
"Gołębie kleszcze" mogą być niebezpieczne dla ludzi. Jak się chronić przed obrzeżkiem?
-
Pomogą się obudzić. Poprawią koncentrację i nastrój. Naturalne dopalacze - najlepszy pomysł na poranek?
- Zapalenie jelit: najczęstsze objawy i przyczyny
- Zwyrodnienie stawu. Co jest przyczyną postępującej degradacji chrząstki?
- Hipomania - przeciwieństwo depresji. Podwyższony nastrój także może być niebezpieczny
- Metody antykoncepcji. Jak skutecznie zapobiegać nieplanowanej ciąży?
- Skąd się wzięło tajemnicze zapalenie wątroby u dzieci? Wyjaśniamy, co może być przyczyną