smak
-
Nawet nienarodzone dzieci uważają, że smak jarmużu jest okropny. Marchewkę za to uwielbiają
Dziecko, będąc jeszcze w łonie matki pokazuje, co mu smakuje, a jakie jedzenie uważa za okropność. Naukowcy przekonali się, że nawet nienarodzone jeszcze dzieci zachowują się niczym smakosze. Oj, będzie kapryszenie!
-
Około 5 proc. dorosłych dotyka długotrwała utrata zmysłu węchu i smaku po COVID-19
Zaburzenia węchu po infekcji COVID-19 mogą trwać nawet sześć miesięcy i dłużej. Ale dobra wiadomość jest taka, że w zdecydowanej większości przypadków węch wraca. W wraz z nim smak.
-
Zioła, które mogą zastąpić sól. Jakie mieszanki wybrać
Zioła zamiast soli? Czemu nie, to nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Mieszanki ziół i przypraw można dodawać do zup, sosów, mięs, jajek i past na kanapki. Nadają się do dań smażonych, gotowanych i duszonych, do potraw orientalnych, ostrych...
-
Wielka Brytania: ruszyły badania nad lekiem zwalczającym długi COVID-19
Walka z COVID-19 nie kończy się wraz z wyzdrowieniem. Przybywa dowodów, że znaczne grupy pacjentów zmagają się ze skutkami infekcji wiele miesięcy po wyjściu ze szpitala. Określa się je jako "długi COVID". Doświadczają go również ci, którzy przesz...
-
Gorzki smak w ustach: co jest przyczyną, jak się go pozbyć
Gorzki posmak w ustach, który nie jest związany z tym, co przed chwilą zjedliśmy, oznacza czasem zwykłe zaniedbania w higienie zębów, niekiedy jednak wiąże się z pewnymi chorobami. Niepokojące jest, gdy gorzki smak w ustach utrzymuje się długo i...
-
Usunięcie zębów mądrości może po latach poprawić funkcję smaku
Na temat skutków usuwania zębów mądrości funkcjonuje wiele hipotez. Zwykle ma to być niekorzystne dla zdrowia, pogarszać odczuwanie smaku przez co najmniej rok. Najnowsze badania zaskakują: pacjentom, którym kiedyś usunięto zęby mądrości, po latac...
-
U osób, które przeżyły COVID-19, doszło do ubytku istoty szarej w mózgu
Najnowsze badania pokazują, że COVID-19 może powodować zniszczenia w istocie szarej mózgu. Chodzi o te obszary, które odpowiadają bezpośrednio za funkcjonowanie węchu i smaku. Uszkodzenia istoty szarej mają też wpływ na inne funkcje mózgu, w tym n...
-
Smak i zapach zniknęły na zawsze? Osoby, które przeszły COVID-19 tracą je na długie miesiące
Zmysł smaku i węchu zwykle wraca chorym na COVID-19 po trzech, czterech tygodniach. Jednak nie wszystkim. Szacuje się, że od 10 do 15 procent ozdrowieńców traci węch i smak na całe miesiące.
-
Koronawirus. Utrata smaku jest jednym z objawów. O czym jeszcze może świadczyć?
Utrata smaku to jeden z objawów choroby COVID-19, która pojawia się nawet u pacjentów, którzy nie przejawiają żadnych innych symptomów zakażenia. Koronawirus nie jest jednak jedyną przyczyną utraty smaku - jakie inne schorzenia mogą ją wywoływać?
-
Nagła utrata węchu może wskazywać na "ukrytych nosicieli" koronawirusa - uważają eksperci z Wielkiej Brytanii
Łagodny lub bezobjawowy przebieg COVID-19 może być powiązany z nagłą utratą węchu i smaku. To ważna wskazówka - mówią eksperci - aby poddać się samoizolacji, zostać w domu przez tydzień i zapobiec w ten sposób rozprzestrzenieniu się koronawirusa.
-
Co jeść na śniadanie, żeby mieć niski cukier? Zacznij od prostego nawyku
-
Kolacja, która pomoże kontrolować poziom glukozy we krwi
-
Zamień mycie w zabawę. Sposoby na udaną kąpiel maluchaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
-
Morwa biała na cukier? Co właściwie wiemy na temat prozdrowotnego działania tej rośliny
- Shoty witaminowe na odchudzanie? Trzy składniki dla odporności i wzmocnienia
- Anemia. Jakie badania należy zrobić by ją rozpoznać?
- Jakie badania na Alzheimera? Co zrobić, aby wykryć chorobę na wczesnym etapie?
- Jakie produkty spożywcze nie służą trzustce
- Podwyższony cukier - objawy, które powinny cię zmartwić