Koronawirus. Utrata smaku jest jednym z objawów. O czym jeszcze może świadczyć?

Utrata smaku to jeden z objawów choroby COVID-19, która pojawia się nawet u pacjentów, którzy nie przejawiają żadnych innych symptomów zakażenia. Koronawirus nie jest jednak jedyną przyczyną utraty smaku - jakie inne schorzenia mogą ją wywoływać?

Utrata smaku to częsty efekt przeziębienia czy grypy, ale jest też jednym z objawów koronawirusa. Dodatkowo może być też sygnałem świadczącym o innych schorzeniach.

Koronawirus. Utrata smaku a COVID-19

Utrata węchu i smaku jest jednym z pierwszych objawów zakażenia koronawirusem - a u niektórych pacjentów nawet jedynym. Według naukowców symptom ten występuje u 50-88 proc. pacjentów, którzy przechodzą infekcję wirusem SARS-CoV-2. W przypadku COVID-19 jest to zwykle całkowita utrata smaku. Chory nie czuje smaku nawet bardzo intensywnych produktów, takich jak ocet, pieprz, czosnek czy cytryna. Z drugiej strony możliwa jest także wybiórcza utrata tego zmysłu, która objawia się ciągłym poczuciem goryczy lub słonego smaku w ustach.

Utrata węchu i smaku - ile trwa?

Utrata smaku lub węchu z powodu koronawirusa zwykle mija po kilku dniach lub tygodniach. U 10 proc. pacjentów taki stan może utrzymywać się przez kilka miesięcy. Na początku epidemii lekarze obawiali się, że utrata węchu lub smaku może być trwała, jednak póki co się nie sprawdziło.

Zobacz też: Koronawirus. Utrata węchu jest jednym z objawów. Co jeszcze może oznaczać?

Koronawirus - objawy

Każde zakażenie SARS-CoV-2 może różnić się przebiegiem, jednak lekarze wyróżnili listę objawów, które statystycznie pojawiają się najczęściej oraz te, które występują rzadziej. 

Najczęstsze objawy:

  • gorączka,
  • suchy kaszel,
  • zmęczenie.

Mniej częste objawy:

  • ból mięśni,
  • ból gardła,
  • biegunka,
  • zapalenie spojówek,
  • ból głowy,
  • utrata smaku lub węchu,
  • wysypka skórna lub przebarwienia palców u rąk i stóp.

Poważne objawy, świadczące o zaostrzającym się zakażeniu:

  • trudności w oddychaniu lub duszności,
  • ból lub ucisk w klatce piersiowej,
  • utrata mowy lub zdolności ruchowych.

Mycie rąk to podstawa higieny w czasie pandemiiCOVID-19: Dodatkowe środki higieny nie osłabiają układu odpornościowego

Utrata smaku - inne przyczyny

Kubki smakowe obecne są nie tylko na języku, ale też podniebieniu, krtani i górnej części przełyku. Zaburzenia smaku mogą pojawić się w wyniku przyjmowania niektórych leków lub być objawem choroby. Wśród powodów utraty smaku wymienia się:

  • palenie papierosów;
  • infekcje górnych dróg oddechowych i ucha środkowego;
  • urazy głowy;
  • zaniedbania higieniczne jamy ustnej;
  • nadmierne spożywanie alkoholu;
  • zażywanie leków: moczopędnych, antybiotyków, cytostatyków (w leczeniu nowotworów) czy leków hormonalnych (antykoncepcyjne, glikokortykosteroidy, stosowany przy chorobach tarczycy);
  • niedobory cynku, witaminy A czy B2;
  • cukrzycę;
  • radioterapię;
  • infekcje bakteryjne i wirusowe gardła czy jamy ustnej;
  • schorzenia ślinianek;
  • stwardnienie rozsiane;
  • boreliozę;
  • nowotwory jamy ustnej i gardła;
  • stany zapalne żołądka i jelit;
  • stan po udarze mózgu;
  • ciążę;
  • zaawansowany wiek (powyżej 60. roku życia - dotyka to nawet 15 proc. osób);
  • posiadanie protezy zębowej.

Utrata lub zaburzenia smaku prowadzą do utraty apetytu. Pacjent spożywa wtedy za mało pokarmu, co skutkuje często spadkiem wagi i osłabieniem organizmu. To może prowadzić do anemii, zaburzeń koncentracji, wypadania włosów czy zaostrzenia przebiegu istniejących już schorzeń.

Testy na obecność przeciwciałCOVID-19: Dlaczego nie powinieneś się martwić znikającymi przeciwciałami - immunolodzy wyjaśniają

Więcej o: