Usunięcie zębów mądrości może po latach poprawić funkcję smaku

Na temat skutków usuwania zębów mądrości funkcjonuje wiele hipotez. Zwykle ma to być niekorzystne dla zdrowia, pogarszać odczuwanie smaku przez co najmniej rok. Najnowsze badania zaskakują: pacjentom, którym kiedyś usunięto zęby mądrości, po latach poprawiła się funkcja smaku.

Badania na temat długoletnich skutków usuwania zębów trzonowych przeprowadził Uniwersytet Pensylwanii. Celem było przeanalizowanie skutków tego chirurgicznego, a więc inwazyjnego zabiegu, po około 20 latach.

- Wcześniejsze badania wskazywały na niekorzystny wpływ ekstrakcji zęba na funkcjonowanie zmysłu smaku. Powszechnie uważano, że ten niekorzystny efekt zanika z czasem. Nowe badanie pokazuje, że funkcja smaku może się nieznacznie poprawić do 20 lat po operacji - mówi dr Richard L. Doty, dyrektor Penn's Smell and Taste Center (Centrum Zapachu i Smaku) na Uniwersytecie Pensylwanii i jeden z autorów odkrycia.

Grupa wolontariuszy liczyła 1255 osób, które w ciągu ostatnich 20 lat były badane w Penn's Smell and Taste Center. W tej grupie 891 ochotników miało w przeszłości usunięty przynajmniej jeden ząb mądrości. Test, którym byli poddawani uczestnicy badania nosi nazwę testu "identyfikacji całej jamy ustnej". Polega na degustowaniu pięciu napojów z sacharozą o różnym stężeniu, a następnie napoju z chlorkiem sodu (sól), kwasem cytrynowym oraz kofeiną. Każdy roztwór popija się, miesza w ustach, a następnie wypluwa. Badane osoby mają wskazać, czy dany roztwór ma słodki, słony, kwaśny czy gorzki smak.

Wyniki zaskoczyły naukowców. Okazało się, że ci, którzy nie mieli już zębów mądrości od lat, lepiej rozróżniali smaki. Oceniono, że funkcja smaku poprawiła się u nich o 3 do 10 procent, w porównaniu z przeszłością. Co ciekawe, kobiety lepiej rozróżniały smaki niż mężczyźni. I to bez względu na to, czy usunięto im przed laty zęby mądrości, czy też nie.

Dwa wyjaśnienia

Naukowcy sugerują dwa wyjaśnienia. Pierwsze mówi, że uszkodzone podczas ekstrakcji nerwy, obsługujące kubki smakowe w przedniej części jamy ustnej powodują, że zwiększa się aktywność nerwów w kubkach smakowych w jej tylnej części. Wrażliwość jamy ustnej na smaki może się wtedy zwiększyć.

Drugie wyjaśnienie dotyczy uszkodzeń w nerwach jamie ustnej, powstałych podczas usuwania zęba. W miarę upływu czasu te uszkodzone nerwy, wciąż drażnione, stają się nadwrażliwe. Także te, które odpowiadają za zmysł smaku. Stąd mocniejsze odczuwanie smaku, rosnące w miarę upływu czasu. To jednak dopiero hipotezy, które wymagają dalszych badań - zastrzegają autorzy artykułu.

Wyniki tego badania opublikowało czasopismo "Chemical Senses".

Zobacz wideo Czy zęby trzeba myć po każdym posiłku? [NaZdrowie]

Źródła: MedicalXPress.com, Chemical Sences

Więcej o: