Smak czerwonych bananów jest podobny do smaku bananów żółtych. Są równie słodkie, ale ich miąższ jest bardziej delikatny i kremowy, przypominający owocowy mus. Ich smak często jest określany jako maślany i jest delikatniejszy niż smak żółtej odmiany tych owoców. Ważne jest jednak, że czerwone banany nadają się do jedzenia jedynie wtedy, gdy są w pełni dojrzałe. Niedojrzałe czerwone banany są twarde, a ich miąższ jest gorzki i niesmaczny. Dojrzałe banany nadają się do jedzenia na surowo, ale można je również podgrzewać.
Najprościej jest wykorzystać czerwone banany w formie surowej jako zdrową przekąskę, alternatywną dla słodyczy czy słonych, przetworzonych produktów. Surowe banany można również dodawać do zdrowych koktajli (banany doskonale zastąpią cukier oraz inne substancje słodzące), sałatek owocowych czy ciast. Z bananów czerwonych można przygotować smaczne desery, na przykład banany pieczone lub smażone. Owoce najlepiej smażyć krótko na maśle lub piec z dodatkiem innych owoców, na przykład pod kruszonką z płatków owsianych. Z takich owoców można przyrządzić również lody. Wystarczy obrać banany ze skórek, zamrozić je, a następnie wyjąć na kilka minut z zamrażarki i zblendować na gładką masę. Lody można urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cynamonem, wiórkami kokosowymi lub małymi kawałkami gorzkiej czekolady. Banany mogą być również dodatkiem do sorbetów z wykorzystaniem innych owoców, na przykład truskawek.
Czerwone banany mają podobne właściwości jak zwykłe żółte banany, jednak zawierają więcej niektórych ważnych składników. Jaki wpływ na zdrowie mają czerwone banany?
Dobroczynne działanie bananów można wykorzystać włączając je do codziennej diety, ale co ciekawe, banany można stosować również jako maseczki do twarzy. Banana wystarczy rozgnieść, wymieszać z łyżeczką oliwy i nałożyć na skórę twarzy na kilkanaście minut. Taka maska działa nawilżająco i odżywczo.
Czerwone banany, podobnie jak te bardziej popularne żółte, są jednymi z bardziej kalorycznych owoców. W 100 gramach bananów czerwonych jest około 100 kcal. Jeden taki banan jest zwykle mniejszy od żółtego banana i waży około 50 gramów, co oznacza, że zawiera mniej więcej 50 kcal. Znaczna większość, bo aż 93 proc. energii pochodzi z węglowodanów. Pozostała energia pochodzi z białek (4 proc.) oraz tłuszczów (3 proc.). Banany (zarówno czerwone jak i żółte) mają wysoki indeks glikemiczny, przez co nie są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę.