Smoczy owoc (pitaja): właściwości zdrowotne. Jak obierać pitaję?

Smoczy owoc, inaczej pitaja lub truskawkowa gruszka, to owoc tropikalny o nieocenionych właściwościach zdrowotnych. Kojarzymy go z krajami azjatyckimi, choć kaktusy, na których rosną owoce, rosną również w Ameryce Południowej i stamtąd właśnie pochodzą. Legenda głosi, że pitaja to tak naprawdę owoc, który wyrósł z zakopanego w ziemi serca prawdziwego smoka.

Smocze owoce rosną na kaktusach pochodzących z gorących rejonów Ameryki Środkowej. Dziś powszechnie uprawia się je również w ciepłych rejonach Azji, m.in. w Chinach, Malezji, na Filipinach czy w Wietnamie.

Smoczy owoc - właściwości

Nazwa smoczy owoc nie wzięła się od magicznych właściwości truskawkowej gruszki, lecz od jej wyglądu - pitaja jest pokryta łuskami, które przypominają smocze z powszechnych wyobrażeń. Jednak coś z tych magicznych właściwości kryje się w tym egzotycznym owocu. Jest bowiem nie tylko pyszny, lecz także bardzo zdrowy.

Pitaja jednocześnie jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo świetnych składników, m.in. bogactwo witamin (A, C i B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny) i minerałów (wapń, żelazo, fosfor). Jest też pełna antyoksydantów.

Pitaja to świetne źródło błonnika, który wspomaga funkcjonowanie naszego układu trawiennego i zapobiega powstawaniu cukrzycy. Zawiera ponadto oligosacharydy, poprawiające pracę jelit. Smoczy owoc wpływa też na obniżenie poziomu złego cholesterolu i utrzymuje odpowiedni poziom dobrego. Czarne ziarna owocu mają w sobie wiele kwasów omega-3 i omega-6, które są istotne m.in. dla odpowiedniej pracy układu sercowo-naczyniowego.

Składniki zawarte w smoczych owocach hamują również powstawanie komórek nowotworowych oraz zapobiegają procesom starzenia.

Smoczy owoc - jak go obrać?

Kiedy po raz pierwszy stykamy się ze smoczym owocem, możemy mieć problem z tym, jak zabrać się do jego zjedzenia. Z zewnątrz jest bowiem pokryty łuskami, które wydają się trudne do usunięcia. W środku wygląda na tyle egzotycznie, że wiele osób zastanawia się, które części są właściwie w nim jadalne.

Pitaję można po prostu obrać jak zwykłe jabłko lub przekroić na pół, niczym kiwi, a następnie wyjeść miąższ łyżeczką. Czarne pestki są również jadalne, nie należy się ich obawiać. Owoc można jeść na surowo lub przygotować na różne sposoby. Pitaja bywa też dostępna w sklepach w postaci sproszkowanej.

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na to, czy pitaja ma gładką skórkę. Jeśli jest przyschnięta i pełna ciemnych plamek, owoc jest przejrzały. Twarda skórka oznacza, że pitaja jest niedojrzała.

Zobacz wideo Czy "bio" warzywa i owoce są zdrowsze? [NaZdrowie]
Więcej o: