Figa jest owocem figowca pospolitego. Przybiera charakterystyczny, cebulowo-gruszkowy kształt. W wersji ususzonej wygląda mało apetycznie, jednak to tylko pozory. W istocie jest słodka i zdrowa. Świeże figi mają kolor zielony, brązowy, fioletowy lub prawie czarny.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Figi świeże czy suszone? Z pewnością łatwiej dostępne są figi suszone. Nie tracą one na wartości, wręcz przeciwnie - procent ich składników odżywczych wzrasta. Niestety, mają także więcej kalorii. Świeże figi to 61 kilokalorii na 100 gramów, a ususzone - 250 kilokalorii na 100 gramów.
Uwaga! Figi nie są najlepszym wyborem dla cukrzyków. Suszone mają indeks glikemiczny 40, a świeże - 35. Nie jest to zawrotnie wysoka wartość, lecz owoce figowca mają dużo cukrów prostych, które szybko podbijają poziom glukozy we krwi.
80 procent świeżego owocu figowca to woda, reszta to cukry i składniki odżywcze. Owoce figowca zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B. Mają także wartościowe sole mineralne takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Posiadają sporo błonnika pokarmowego.
Przeczytaj: Cała prawda o błonniku pokarmowym
Medycyna naturalna przypisywała i przypisuje figom spore działanie zdrowotne. Nie należy przesadzać, ale można uznać, że rzeczywiście pomagają przy niektórych nieprawidłowościach. Właściwości lecznicze fig mogą przynieść ulgę w następujących dolegliwościach:
Figi mają właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że walczą z nadmiarem wolnych rodników. Zbyt dużo wolnych rodników (oksydantów) oznacza szybszy proces starzenia oraz większe ryzyko pojawienia się nowotworów. Przeciwutleniacze (antyoksydanty) sprawiają też, że owoce figowca mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Błonnik, oprócz pozytywnego wpływu na układ pokarmowy, sprzyja również obniżeniu "złego" cholesterolu oraz poprawieniu pracy układu krwionośnego. Zawarty w figach potas może być pomocny przy zwalczeniu nadciśnienia.
Magnez, którego figi mają całkiem sporo, wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego. Owoce figowca mogą zatem działać uspokajająco oraz poprawiać jakość snu, pamięć i koncentrację. Powinny je więc wziąć pod uwagę osoby zestresowane, zmęczone, intensywnie pracujące umysłowo.
Owoce figowca to także obfite źródło wapnia. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz lub nie chcesz pić mleka, sięgnij właśnie po figi. Pomogą utrzymać prawidłową gęstość kości lub nawet ją poprawić (choć po 30. roku życia raczej nie da się zdecydowanie wzmocnić kości). Im silniejsze kości, tym mniejsze ryzyko rozwoju osteoporozy.
Zobacz: Nie pijesz mleka, bo myślisz, że to zdrowe? Możesz sobie zaszkodzić
Jak wybrać idealną figę? Trzeba szukać takiego owocu, który ma jędrną skórkę bez uszkodzeń i jest delikatnie (ale nie za bardzo!) miękki. Figa nie przetrwa wielu dni od kupna, szybko się popsuje, dlatego najlepiej zjeść ją jak najszybciej. Jeśli chcemy ją przez kilkanaście godzin przechować, najrozsądniej położyć ją w zacienionym, chłodnym miejscu. Figę można jeść w kawałkach lub wydłubując miąższ łyżeczką. Nie trzeba obierać jej ze skórki. Nadaje się do ciast, deserów czy sałatek; robi się z niej soki, kompoty i dżemy.