Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Pomelo liczy sobie trochę wiosen. Chińczycy uprawiali je już przed naszą erą. Pod koniec XVII wieku pomelo sprowadził do Ameryki Północnej kapitan Shaddock. Z tego okresu wywodzi się jedna z polskich nazw pomelo, czyli po prostu szadok. Do Europy z kolonizowanych krajów przywieźli pomelo Brytyjczycy. Na pomelo mówi się także pamelo i pompela.
Pomelo to ojciec grejpfruta - grejpfrut powstał z mariażu pomelo z pomarańczą chińską. Mimo że pomelo jest z wyglądu do grejpfruta dość podobne, to ma słodszy smak i zdecydowanie większy rozmiar. Skóra pomelo jest zwykle zielona, żółta lub różowawa. Miąższ pomelo bywa czerwony, zielony i żółtobiały. Nie bez kozery fachowa nazwa pomelo to pomarańcza olbrzymia! Olbrzymie ma nie tylko rozmiary, lecz także wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Pompele je się na surowo, jako sok, w postaci dżemu czy skórki kandyzowanej.
Pomelo może przerażać wielkością, masywną skórą (czasem o grubości nawet 5 centymetrów) i wewnętrznymi białymi błonami, czyli tak zwanym albedo. Nic dziwnego - potrafi ważyć aż 2 kilogramy i mieć 25 centymetrów średnicy. Żeby obrać pomelo, należy naciąć je w kilku miejscach, a następnie obdzierać owoc ze skóry od nasady ku dołowi, najlepiej za pomocą noża. Potem trzeba usunąć wewnętrzne białe skórki oraz pestki. Po całym zabiegu pozostanie sam miąższ, w pełni zdatny do jedzenia. Można jeść także albedo, jednak białe skórki mają charakterystyczny, nie przez wszystkich lubiany smak - niektórzy porównują go do mydła. Uwaga! Pomelo z białymi skórkami ma więcej wartości odżywczych. Warto więc się przemóc i rozsmakować w lekko skórzastej wersji owocu.
Pomelo to bogactwo antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu i walczą z nadmiarem wolnych rodników, a zatem chronią przed nowotworami. Więcej o antyoksydantach dowiesz się stąd. W skórce pomelo kryją się bioflawonoidy, które biorą udział w profilaktyce raka jelita i trzustki, a także raka piersi.
> Zobacz: Flawonoidy, samo dobro prosto z natury
Pomelo powinny spożywać osoby, które mają problemy z sercem. Sok wyciśnięty z pomarańczy olbrzymiej zawiera pektyny, które obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca. Obecny w pomelo potas pomaga obniżyć nadciśnienie.
Witamina C to jedna ze sztandarowych cech pomelo. 100 gramów, czyli około połowy standardowej porcji owocu, pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, która wzmacnia naszą odporność, pomaga w leczeniu przeziębień i stymuluje krążenie. Pomelo zawiera oprócz tego witaminy z grupy B (przede wszystkim B1 i B2), beta-karoten i wapń.
Sok z pomelo przywraca równowagę elektrolitową organizmu. Między innymi dlatego to dobry sposób na kaca. Co więcej, oczyszcza z toksyn, niweluje obrzęki i pomaga w pozbywaniu się wody z organizmu. Zasadotwórcze właściwości pomelo sprawiają, że dobrze sobie radzi ze zgagą i refluksem.
> Sprawdź: Wpadka z alkoholem? Sprawdzone sposoby na kaca
Czas na krókie podsumowanie - w licznych leczniczych mocach pomelo łatwo się pogubić. Właściwości zdrowotne pomelo to przede wszystkim:
100 gramów pomelo to tylko 30-40 kalorii. Zbyt piękne, by było prawdziwe? To jeszcze nie wszystko. Pomarańcza olbrzymia to minimum tłuszczu, a zaledwie kilka kawałków wystarczy, żeby poczuć się sytym. Pomelo ma mnóstwo błonnika, który usprawnia trawienie, a zatem poprawia przemianę materii. Co więcej, posiada enzym ułatwiający spalanie tkanki tłuszczowej. Wniosek? Pompele powinny wzbudzić poważne zainteresowanie osób na diecie odchudzającej. Niski indeks glikemiczny pomelo (zaledwie 30) sprawia, że mogą je jeść cukrzycy.
> Przeczytaj: Cała prawda o błonniku pokarmowym
Jak wybrać pomelo? Gruba skóra pomelo utrudnia ocenę jakości owocu. W sklepie szukaj tych okazów, które są ciężkie, duże i nasycone kolorem. Mniejsze rozmiary pomelo mogą świadczyć o tym, że podczas bardzo długiego przechowywania owoc zmarniał, przysechł, stracił jędrność i soczystość. Rzecz jasna najlepiej zjeść pomelo jak najszybciej, ale można też schować je w lodówce nawet na kilka miesięcy. Sklepowy sezon na pomelo rozpoczyna się u nas jesienią, a kończy wczesną wiosną, zwykle w kwietniu. Pomelo nie jest przesadnie drogie, jeden owoc to zwykle wydatek od 5 do 8 złotych.
Pomelo, jak większość dzisiejszych cytrusów, bywa obficie spryskany chemikaliami, dlatego przed spożyciem należy go dokładnie umyć, a potem obrać ze skórki. Trzeba również pamiętać o tym, że cytrusy to jeden z bardziej popularnych alergenów, dlatego osoby cierpiące na uczulenia powinny mieć się na baczności.
> Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice
> Owoce i warzywa: liczy się kolor
Wiadomo, że cytrusy są zdrowe, ale które najlepsze dla ciebie? Sprawdź!