Dołącz do Zdrowia na Facebooku
Podobno gruszki znano w Europie od czasów prehistorycznych - suszone owoce znaleziono w wykopaliskach na terenie dzisiejszej Szwajcarii i Włoch. Do Grecji przybyły - prawdopodobnie - z Persji. Dziś robią karierę na całym świecie.
Witamin gruszce nie brakuje. Zawiera witaminę C, B6, A, E i K. Oprócz tego obfituje w kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk . Ma mnóstwo potasu i sporo błonnika.
Regularne jedzenie gruszek obniża ryzyko zachorowania na raka. Zawarty w gruszkach błonnik zawiązuje wtórne kwasy żółciowe, które podwyższają prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworu jelita grubego . To jeszcze nie wszystko - gruszki są ponoć niezastąpione w profilaktyce raka przełyku. Co więcej, zapobiegają nowotworom żołądka i płuc (tu główną rolę odgrywa kwas hydroksycynamonowy).
Owoce gruszki hamują rozwój zwyrodnienia plamki żółtej, czyli choroby, która występuje najczęściej po 65. roku życia i skutkuje utratą wzroku. Więcej o degeneracji plamki żółtej przeczytasz tutaj .
Gruszki działają i na zaparcia, i na biegunki. Jeśli cierpisz na zaparcia, jedz dojrzałe, miękkie owoce; w przypadku biegunki zdecyduj się na te gorzkie i raczej suche. Nie przesadzaj z ilością - zbyt dużo gruszek może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego.
Oczekujesz dziecka? Jedz gruszki regularnie. Są one bogate w kwas foliowy , który wspomaga rozwój płodu, szczególnie jego układu nerwowego. O gruszkach i kwasie foliowym warto pomyśleć już kilka miesięcy przed poczęciem, ponieważ wcześniejsze, prewencyjne przyjmowanie kwasu foliowego jest najistotniejsze!
Miedź korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy - śliwka ma jej dużo. Oznacza to, że wspiera stabilizację psychiczną. Jony miedzi wzmacniają i osłabiają połączenia w mózgu; ma to wpływ na naszą pamięć i sprawność uczenia się. Epikatechina obniża ryzyko wystąpienia udaru, a kwercetyna (utleniacz) to świetna profilaktyka Alzheimera.
Jeden owoc gruszki nie zawiera wielu kalorii, ma ich około 60. Gruszki powodują, że czujemy się syci, chociaż w ponad 80 procentach składają się z wody. Średnia gruszka może dostarczyć do 30 gramów błonnika, który pomoże w wypróżnianiu się i zrównoważeniu gospodarki jelitowej.
Sok gruszkowy przyspiesza przetwarzanie alkoholu przez organizm oraz trochę obniża jego poziom we krwi. Niestety, dotyczy to głównie gruszki koreańskiej. Trzeba pamiętać, że gruszki (kilka owoców lub 220 mililitrów soku) należy spożyć przed imprezą, a nie po niej. O kacu i sposobach na tę nieprzyjemną dolegliwość możesz poczytać tutaj.
Drogerie są pełne gruszkowych perfum i kosmetyków. Sole do kąpieli, peelingi myjące, płyny do mycia, balsamy do rąk, szampony - jeśli lubisz gruszkowy aromat, jest w czym wybierać.
Gruszka ma w sobie pełno wolnych rodników , a więc opóźnia starzenie się skóry. Wyciąg z gruszki wygładza - kwasy owocowe delikatnie złuszczają skórę i pomagają w jej odbudowie. Gruszkowe minerały i witaminy dodają skórze blasku oraz ustabilizują jej kondycję.
Gruszki wzmacniają układ odpornościowy - dzięki temu świetnie radzą sobie z trądzikiem młodzieńczym.
Gruszek nie można zamrażać. Nie należy kupować również tych żółtych, zbyt dojrzałych. Brązowe plamy mogą świadczyć o obecności rakotwórczych toksyn. Nie obieraj gruszek ze skórki - to właśnie ona jest najzdrowsza! W skórce siedzą przeciwutleniacze, flawonoidy oraz substancje przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ale pamiętaj, że co za dużo, to niezdrowo - jeśli przejesz się gruszkami, mogą cię one przeczyścić.