Borówka amerykańska - polska specjalność. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska to smak lata - pierwsze owoce pojawiają się na straganach zwykle koło lipca i królują tam do września. Borówka amerykańska jest pyszna, zdrowa, małokaloryczna - czy kogokolwiek trzeba do niej przekonywać?

Borówka amerykańska, zwana też borówką wysoką, to krzew owocowy pochodzący z Ameryki Północnej. Dziś występuje naturalnie także w Europie, a uprawia się ją w wielu krajach na świecie. Mamy powód do dumy - Polska jest trzecim największym na świecie producentem borówki amerykańskiej! Przed nami są jedynie Stany Zjednoczone i Kanada, zajmujemy więc zaszczytne pierwsze miejsce w Europie. Borówka amerykańska jest nie tylko pyszna, lecz także bardzo zdrowa. W sklepach i na straganach możemy się jej spodziewać od lipca do września - w tych miesiącach borówkowe krzewy wydają owoce; szybkość owocowania zależy od gatunku borówki.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Borówka amerykańska: wartości odżywcze

Borówki amerykańskie mają dużo witaminy C. Oprócz tego zawierają także dość sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) oraz witaminy A i E. Posiadają też kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, którego niedobór skutkuje, między innymi, zaburzeniami pracy układu nerwowego. Borówka amerykańska jest bogata w polifenole, cenne składniki antyoksydacyjne, oraz pektyny, rodzaj błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. To nie wszystko - w borówkach znajdują się również substancje odżywcze jak potas, fosfor, magnez, sód, żelazo, selen, cynk, miedź i wapń.

Borówka amerykańska: właściwości lecznicze

Zawarte w borówkach polifenole mają właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) - walczą z nadmiarem wolnych rodników, które przyczyniają się do szybszego starzenia się organizmu oraz występowania nowotworów. Kwas egalowy obniża ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, przewodu pokarmowego i wątroby. Fitoestrogeny natomiast przeciwdziałają powstawaniu nowotworów hormonozależnych, na przykład piersi czy tarczycy. Kwas foliowy zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów macicy.

Borówki przeciwdziałają chorobom układu krążenia, na przykład miażdżycy; biorą udział w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL i podwyższaniu stężenia "dobrego", czyli HDL. Zapobiegają nadciśnieniu - więcej o tym dowiesz się stąd. Pomagają w zwalczaniu biegunki (przeczytaj o domowych sposobach na biegunkę).

Borówkowa witamina A wpływa korzystnie na wzrok. Poprawia widzenie o zmierzchu i przeciwdziała rozwojowi chorób oczu. Wspomaga leczenie zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy. Flawonoidy zaś, oprócz właściwości antynowotworowych, mają też działanie stymulujące pracę mózgu. Pomagają się skupić, poprawiają pamięć, opóźniają procesy degeneracji sprawności umysłowej.

Przeczytaj: Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Borówka amerykańska: kalorie i indeks glikemiczny

Borówki amerykańskie nie są kaloryczne. W 100 gramach mają jedynie 57 kilokalorii (kcal). Ich indeks glikemiczny nie jest ani bardzo niski, ani specjalnie wysoki - wynosi 55. Co więcej, błonnik pokarmowy zawarty w borówkach usprawnia trawienie i stymuluje metabolizm. Pudełeczko borówek to zatem świetny pomysł na zdrową i dobrą przekąskę, niezależnie od tego, czy jest się na diecie odchudzającej, czy nie.

To także może cię zainteresować:

Witaminy z grupy B: po co ci one i gdzie ich szukać?

Zobacz wideo Witaminy z grupy B: po co ci one i gdzie ich szukać?
Więcej o: