cynk

Cynk

Cynk: organizm ludzki nie jest w stanie funkcjonować bez tego pierwiastka. Jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu . Współdziała z witaminą A. Ponad 70 różnych enzymów wymaga cynku do prawidłowego działania. Jest integralną częścią tkanek i wpływa na prawidłowe gojenie ran, prawidłowy wzrost i rozwój płodu . Cynk znany jest też z tego, że wpływa na wygląd skóry i jej przydatków oraz usprawnia pracę tarczycy. Niedobór cynku powoduje m.in.: drżenie mięśni, skurcze, możliwa jest depresja, zaburzenia mowy, zły stan i wygląd skóry, obniżona odporność. Źródła cynku w pokarmach: kasze, warzywa strączkowe, owoce morze, jaja, drób, wołowina.

cynk

Więcej o:

cynk