Tlenek cynku: substancja którą można spotkać na każdym kroku. Do czego służy?

Tlenek cynku jest substancją na co dzień obecną w naszym życiu, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Minerał wykorzystywany jest w stomatologii, kosmetyce, jak i szeroko rozumianym przemyśle. Już kilka tysięcy lat temu starożytni zdali sobie sprawę z jego niezwykłych właściwości. Gdzie można znaleźć tlenek cynku?

Tlenek cynku: wzór chemiczny. Czym właściwie jest tlenek cynku? 

Tlenek cynku i jego właściwości poznają już uczniowie szkoły podstawowej na lekcjach chemii. Wzór chemiczny to ZnO, a jego postać fizyczna to biały proszek. Należy wspomnieć, że substancja nie jest rozpuszczalna w wodzie. Już w starożytności był wykorzystywany w kosmetologii. Kilka tysięcy lat temu Egipcjanie wytwarzali z niego maść, którą następnie smarowali drobne zmiany skórne. Dostępna w każdej aptece za kilka złotych pasta cynkowa do dziś jest polecana przez dermatologów. Tlenek cynku znaleźć można także w innych produktach kosmetycznych, gdyż charakteryzuje się działaniem ściągającym oraz przeciwbakteryjnym.

CynkCynk i jego znaczenie dla organizmu. Jakie są konsekwencje niedoboru?

Bardzo często tlenek cynku występuje w składach żeli do mycia twarzy, ponieważ świetnie oczyszcza skórę i reguluje wytwarzanie sebum. Zapobiega świeceniu się cery i pozwala zredukować rozszerzone pory. Wiele osób, szczególnie w wieku dojrzewania zmaga się z problemem zaskórników. Same w sobie nie są groźne, jednak wyglądają nieestetycznie, a po pewnym czasie, mogą zmienić się w bolesne krosty. Wiele preparatów, czy to dostępnych na receptę, czy od ręki w aptece, ma w swoim składzie tlenek cynku, gdyż dobrze radzi sobie z takimi problemami skórnymi.

Zobacz wideo Jaka dieta, taka twarz. Uważaj, co jesz, bo to widać na twarzy!

Tlenek cynku: zastosowanie. Gdzie możesz go znaleźć każdego dnia?

Do czego niezbędny jest tlenek cynku? Zastosowanie substancji nie ogranicza się tylko do kosmetyków. Początkowo tlenek cynku był wykorzystywany jako pigment. Później stosowano go jako dodatek do farb. W dzisiejszych czasach powszechnie stosuje się biel cynkową w kryminalistyce. Jako że tlenek cynku ma działanie antybakteryjne i lecznicze, używa się go przy produkcji wielu rodzajów kosmetyków. Substancja blokuje także groźne promieniowanie UV. Producenci zasypek dla dzieci również zdają sobie sprawę z właściwości tlenku cynku. Dzięki niemu zmniejsza się ryzyko powstania nieprzyjemnych podrażnień skóry. Niektórych z pewnością zaskoczy informacja, że tlenek cynku wchodzi w skład czopków stosowanych na hemoroidy i ból odbytu. Jak niebezpieczny może tlenek cynku? Wskazuje się, że szkodliwość tego związku jest znikoma.

Maść cynkowa jest stosowania m.in na wszelkiego rodzaju stany zapalne
skóryMaść cynkowa: właściwości, zastosowanie

Tlenek cynku: stomatologia. Czy ząb z tlenkiem cynku może boleć?

Jak dentyści korzystają z substancji, jaką jest tlenek cynku? Znajduje się on w składzie jednego z rodzajów opatrunków tymczasowych, który lekarze najczęściej zakładają swoim pacjentom na około dwa lub trzy miesiące. Wypełnia się nim miejsce dotknięte zaawansowaną próchnicą. Czy bezpieczne jest stosowanie w ten sposób substancji takiej jak tlenek cynku? Tlenek cynku działa bakteriobójczo i niszczy bakterie nagromadzone w chorym miejscu, dodatkowo zmniejszając ryzyko późniejszego leczenia kanałowego. Co więcej, tlenek cynku w zębie ma działanie remineralizujące. Oznacza to, że dla pacjentów jego działanie jest bezpieczne.

Wielu pacjentów zadaje sobie pytanie, czy ząb z tlenkiem cynku może boleć. Otóż ból nie powinien utrzymywać się dłużej niż do tygodnia, po wykonaniu tymczasowego opatrunku. Jeżeli jednak nie zniknie, może okazać się, że pacjent jest nadwrażliwy na tlenek cynku w zębie. Jest to bardzo rzadko występująca sytuacja, jednak w przypadku jej wystąpienia należy jak najszybciej umówić się na ponowną wizytę do dentysty.

Zobacz też: Trądzik: dlaczego coraz więcej osób ma ten problem ze skórą?

Więcej o: