Babka płesznik rośnie w północnej Afryce i zachodniej Azji. W Polsce jest rzadko spotykana, nie rośnie w stanie dzikim, ale może występować jako tzw. roślina zawleczona. Dawniej, gdy zioła i inne rośliny o właściwościach leczniczych były szeroko wykorzystywane, babka płesznik była w tych celach uprawiana.
Jak wygląda babka płesznik? Zdjęcia i typologia przedstawiają wysoką roślinę, której łodyga wznosi się do 40 cm, jest silnie rozgałęziona, a w górnej części owłosiona. Małe i wąskie liście są gładkie na brzegach, owłosione, rosnące naprzeciwlegle. Drobne kwiaty zebrane są w formę kłosa i wyrastają z kątów pomiędzy liściem, a łodygą. Kwiatek posiada 4 pręciki i 1 słupek, zapylany jest przez wiatr. Owocami babki płesznik są małe nasiona o owalnołódkowatym kształcie, jednolicie lśniące, o barwie ciemnobrązowej.
Babka płesznik jest rośliną, w której właściwości lecznicze wykazują przede wszystkim nasiona. Działają one bardzo podobnie do nasion lnu, dlatego wiele osób zastanawia się, czy lepsze działanie ma babka płesznik, czy siemie lniane. Jej nasiona korzystnie wpływają na przewód pokarmowy, regulują pracę jelit, ułatwiają wypróżnianie, zapobiegają biegunkom, poprawiają florę bakteryjną w jelitach, łagodzą bóle pochodzące z guzków krwawniczych odbytu oraz likwidują świąd i ograniczają krwotoki.
Babka płesznik skutecznie łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego – ze szczególnym uwzględnieniem dolegliwości na tle jelita drażliwego i choroby wrzodowej. Szeroko znane jest działanie przeciwzapalne i osłonowe babki płesznik.
Niektóre badania wskazują, że babka płesznik może skutecznie wspomagać leczenie nowotworów. Wyciąg z rośliny wykazuje właściwości cytotoksyczne, które niszczą komórki nowotworu piersi i skóry. Jest to jednak teoria wymagająca jeszcze potwierdzenia klinicznego.
Dzięki szerokiej gamie właściwości leczniczych babka płesznik stosowana jest nie tylko na dolegliwości brzuszne, ale również inne wynikające z nieprawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwości lecznicze sprawiają, że babka płesznik znajduje zastosowanie w wielu schorzeniach. Wykorzystywana jest do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi, z jednoczesnym podnoszeniem poziomu dobrego cholesterolu. U osób chorych na cukrzycę drugiego typu, redukuje zbyt wysoki poziom glukozy we krwi oraz zmniejsza ilość cukru w moczu.
Okłady z jej nasion leczą atopowe zapalenie skóry, łuszczycę i trądzik różowaty. Mogą je stosować także osoby borykające się z nadmiernie suchą skórą, która po zastosowaniu okładu z nasion babki zostanie nawilżona i dobrze odżywiona.
Babka płesznik na zaparcia to jedna z popularnych metod walki z tą częstą przypadłością ze strony układu pokarmowego. Roślina znalazła zastosowanie w leczeniu zaparć zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. W przypadku dzieci, dawka nasion powinna być 4 razy mniejsza niż dla osoby dorosłej. W trakcie kuracji należy wypijać duże ilości wody, która wspomoże i przyspieszy działanie nasion.
Jak wygląda prawidłowe dawkowanie babki płesznik? Podczas leczenia dolegliwości brzusznych dla osób dorosłych dawka powinna wynosić co najmniej 8 łyżeczek podawanych 2 lub 3 razy dziennie (w zależności od nasilenia schorzenia). Dzieci mogą zażywać odpowiednio mniejszą dawkę – maksimum 2 łyżeczki nasion 2-3 razy dziennie. Pamiętać przy tym należy, że stosowanie ziół powinno odbywać się w zgodnie z zawartymi na opakowaniu informacjami. Stosowanie ziół w przypadku zdiagnozowanych chorób powinno się odbywać po konsultacji i za zgodą lekarza. W żadnym wypadku nie należy samodzielnie decydować o wdrożeniu terapii ziołami!
Jak stosować babkę płesznik? Jej malutkie nasiona można zażywać bez dodatków lub wsypać do szklanki wody, herbaty, kompotu bądź jogurtu naturalnego. Ważne jest, aby przez cały czas kuracji pić niegazowaną wodę mineralną, która ułatwi przesuwanie się nasion w przewodzie pokarmowym.
Babka płesznik jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci i alergików. Nie należy jednak przekraczać zalecanej dawki, ponieważ zawiera dużo błonnika. Jego nadmierna ilość może skutkować działaniem przeczyszczającym. Nie powinny jej spożywać osoby, których objawy chorobowe są niejasne lub została u nich zdiagnozowana niedrożność jelit. W takich sytuacjach może dojść do niepożądanych wymiotów.
Zobacz też: Nieregularne wypróżnianie: przyczyny. Kiedy jest to poważny problem?