Jak obniżyć cholesterol? Zwróć uwagę na cztery najczęstsze błędy

Lekarze alarmują, że aż 20 mln Polaków zmaga się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Niestety, większość z nich nie robi nic, by go obniżyć, a tylko nieliczni pacjenci przestrzegają zaleceń lekarzy. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym problemem i jakich produktów unikać w codziennej diecie.

Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

O podwyższonym poziomie cholesterolu możemy mówić, gdy wynosi około 190–250 mg/dl (5,1–6,5 mmol/l). Znacznie podwyższony oznacza, że jego wartość przekracza 250 mg/dl (>6,5 mmol/l). 

Jak wskazują lekarze, im wyższe stężenie cholesterolu we krwi, tym większe jest ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych, w tym przede wszystkim zawału serca. Dodatkowo, jedną z konsekwencji podwyższonego poziomu cholesterolu, może być rozwój miażdżycy. Choroba ta przyczynia się m.in. do niedokrwienia kończyn, ale może też doprowadzić do udaru mózgu. 

Co istotne, hipercholesterolemia jest szkodliwa zarówno dla osób starszych, jak i tych w średnim wieku. 

Kilka nawyków, które pomogą obniżyć cholesterol

1. Zacznij się ruszać

Bieganie, pływanie, nordic walking, spacery - wszelkie codzienne aktywności dobroczynnie wpłyną na nasz organizm. Ruch fizyczny przyczyni się do spalenia zbędnej tkanki tłuszczowej, a tym samym wpłynie na obniżenie cholesterolu. Ale to nie wszystko. Wprowadzenie aktywności fizycznych do codziennego życia zmniejszy ryzyko zapadnięcia na takie choroby jak cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze.

2. Zwróć uwagę na to, co jesz

Zdaniem lekarzy, dzienna dawka cholesterolu przyjmowanego z pożywieniem nie powinna przekraczać 300 mg. Powinniśmy zwrócić uwagę zarówno na produkty, które zjadamy, jak i sposób ich przygotowania. Zrezygnujmy ze smażenia na głębokim tłuszczy. Zamiast tego gotujmy i grillujmy. Wprowadźmy też stały harmonogram przyjmowania posiłków. 

Robiąc zakupy, wybierajmy szczególnie takie produkty jak:

  • owoce i warzywa,
  • chude jogurty i twaróg,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • chude białe mięso,
  • makaron pełnoziarnisty,
  • zioła,
  • orzechy,
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron. 

3. Zrezygnuj z używek

Zarówno papierosy, jak i alkohol, nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Palenie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, natomiast alkohol zazwyczaj jest nie tylko wysokokaloryczny, ale też sprawia, że nasza równowaga tłuszczowa w organizmie zostaje zaburzona. Nie zaszkodzi natomiast mały kieliszek czerwonego wina spożyty raz na jakiś czas do obiadu.

Najczęstsze błędy

1. Niestosowanie się do zaleceń lekarza

Jak wskazują statystyki, zaledwie 25 proc. pacjentów regularnie przyjmuje przepisane przez lekarza statyny, czyli leki, które wpływają na zmniejszenie cholersterolu. 

Warto też pamiętać, że jeśli przyjmujemy statyny, nie możemy popijać ich sokiem grejpfrutowym. Owoc ten może bowiem zablokować prawidłowe wchłanianie leku.

2. Za dużo soli

Choć nadmierne spożycie soli nie ma bezpośredniego wpływu na poziom cholesterolu, jest ona obecna we wszystkich produktach wysoko przetworzonych zasobnych w tłuszcze typu trans. Połączenie to z kolei odpowiada za wzrost poziomu frakcji LDL, co sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych.

3. Rezygnacja ze wszystkich tłuszczów

To powszechnie występujący błąd u osób, które chcą obniżyć wysoki poziom cholersterolu. Starają się bowiem zrezygnować ze wszystkich produktów zawierających tłuszcz, nawet ten "zdrowy". Pamiętajmy, że szkodliwe są dla nas tłuszcze przetworzone i trans. Występują one najczęściej w słodyczach. 

Dobroczynne dzianie mają natomiast tłuszcze zawarte w orzechach włoskich, oliwie z oliwek czy rybach.

4. Brak badań profilaktycznych

W czasach wszechobecnych fast-foodów i życia w biegu, często nie dbamy w wystarczający sposób o nasze organizmy. Tymczasem podwyższony cholesterol nie daje objawów, więc wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że go ma. Pamiętajmy o regularnych badaniach kontrolnych. Specjaliści wskazują, że poziom cholesterolu we krwi powinniśmy mierzyć co 5 lat, po ukończeniu dwudziestego roku życia. 

Więcej o: