Śliwka na trawienie, cerę, miażdżycę. Wystarczą trzy śliwki dziennie!

Śliwki świeże, suszone, kompot ze śliwek, sok śliwkowy... powidła śliwkowe. Śliwki są cennym źródłem witamin, minerałów. Regulują trawienie, wspomagają układ nerwowy. To nie wszystkie walory śliwek, sprawdź dlaczego warto sięgać po śliwki.

Śliwki zawierają błonnik, który jest w naturalnym sposobem na przemianę materii. O tym i innych naturalnych sposobach wspomagania przemiany materii mówi nasz film.

Zobacz wideo

Najwięcej wartości odżywczych zawierają śliwki węgierki - możemy wybierać z wielu ich odmian. Bogate w błonnik są także renklody; nieco mniej mają go śliwki brzoskwiniowe i mirabelki, ale warto do swojego jadłospisu włączyć wszystkie, bo działają cuda!

Co ma śliwka w środku?

W śliwce ukrytych jest mnóstwo witamin - A, C, E, B6 oraz K. Posiada również polifenole, wapń , potas, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.

Śliwki na trawienie

Jeśli masz problem z zaparciami, sięgnij po śliwki. Idealnie stabilizują trawienie. Warto pamiętać, że im mniej zaparć, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Tutaj przeczytasz więcej o domowych sposobach na zaparcia.

Podobno wyciąg z kory śliwy afrykańskiej pomaga w leczeniu chorób prostaty. Okazuje się, że podobne właściwości posiada także nasza polska śliwa. Najsilniejsze działanie antyoksydacyjne mają śliwki najciemniejsze.

Lepsza perystaltyka i łatwiejsze wypróżnienia to skutek zawartych w śliwkach pektyn. Pektyny są rozpuszczalnym błonnikiem, który wpływa na odpowiednią budowę masy kałowej. W oczyszczaniu przewodu pokarmowego wespół z pektynami biorą udział dwa organiczne kwasy, winowy i jabłkowy.

Pektyny znajdują się w miąższu śliwek, jednak skórka także ma coś do zaoferowania. Obfituje w sorbitol, alkohol cukrowy, który sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w jelitach. Sorbitol sprawia, że stolec jest miększy i wypróżnianie idzie szybciej.

Śliwki - inne właściwości zdrowotne

Witamina B6 i magnez mają pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego. Potas bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Śliwki hamują przyswajanie cholesterolu, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo.

I, co najważniejsze - witamina B6 poprawia humor!

Śliwki świeże czy śliwki suszone?

Na pracę układu pokarmowego najlepiej działają śliwki suszone oraz zrobione z nich przetwory. Suszone śliwki mają aż 7 razy więcej błonnika niż świeże! Są bogatsze w witaminę A, żelazo i fosfor. Trzeba mieć jednak na uwadze, że są również aż trzykrotnie kaloryczniejsze. Przyjmowane z umiarem powodują uczucie sytości, nadają się więc idealnie dla osób, którym dokucza wieczny głód przekąsek.

Jak często jeść śliwki?

Nie musisz jeść kilogramów śliwek, żeby skorzystać z ich dobroczynnego wpływu. Wystarczą 3-4 owoce dziennie. Spożywanie dużych ilości śliwek może skończyć się źle - rozwolnieniem lub wzdęciami. To samo dotyczy śliwkowych przetworów, szczególnie kompotu.

Śliwka, owocowy kosmetyk

Witamina K usprawnia krzepnięcie krwi, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Dlatego na śliwki powinny zwrócić uwagę panie z cerą naczynkową.

Z pomocą śliwek możesz sobie urządzić domowe spa. Śliwkowa maseczka działa cuda - wygładza zmarszczki, zwęża pory, oczyszcza cerę. Wykonanie jest proste: rozgnieć kilka dojrzałych śliwek, pomieszaj je z ubitymi białkami, a następnie potrzymaj miksturę na twarzy przez około 20 minut. Gotowe!

Z pestek śliwek wytłacza się olej, który podratuje suchą skórę, a także zniszczone włosy i paznokcie. Można go stosować do masażu twarzy i całego ciała. Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie ( podstawowe informacje o antyoksydantach znajdziesz tutaj ).

Pestka śliwki groźna dla zdrowia

W pestkach niektórych roślin występuje amigdalina , czyli związek organiczny zaliczany do glikozydów. Amigdalinę można znaleźć w migdałowcu (stąd nazwa), czeremsze, pigwie, moreli, brzoskwini, wiśni i - oczywiście - śliwce. Na początku XX wieku wysunięto tezę, jakoby amigdalina miała działanie antyrakowe; teorii tej jednak nie potwierdzono.

Amigdalina nie jest trująca sama w sobie, ale w wyniku jej rozkładu powstaje kwas pruski, który poważnie szkodzi organizmowi. Przed zrobieniem przetworów upewnij się, że miąższ śliwek, których zamierzasz użyć, dobrze odchodzi od pestek.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Więcej o: