borówka

Więcej o:

borówka

  • Borówka amerykańska - korzyści zdrowotne jagód

    Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl. Borówka amerykańska jest smaczna, zdrowa, zaliczana do tak zwanych superfoods, przy tym niskokaloryczna i odżywcza. Zatem ze wszech miar można ją polecić jako wartościowy i owoc wspierający nasze zdrowie. Istnieją

  • Awantura u zachodniopomorskich "borówek"

    szczecińscy działacze ugrupowania. Opuścili salę, w której odbył się zjazd. Część zachodniopomorskich "borówek" uważa, że wybory były ustawione. Zarzucają, że w ciągu ostatniego miesiąca zwolennicy Falińskiego "naprodukowali" nowych członków i sympatyków, którzy zdecydowali o przegranej Arłukowicza

  • Śląskie "borówki" też chcą do Frasyniuka

    Bezpośrednim powodem jest niedawna decyzja zarządu krajowego SdPl, który unieważnił w okręgu sosnowieckim wybory do konwentu partii w woj. śląskim. Wynik marcowych wyborów interpretowano jako zwycięstwo tzw. młodych - do konwentu nie dostała się np. posłanka SdPl Maria Potępa. Młode "borówki

  • Brusznica (czerwona): pomaga w chorobach układu moczowego i w otyłości

    Brusznica - charakterystyka rośliny Brusznica, a właściwie borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.) to wieloletnia roślina z rodziny wrzosowatych. Rośnie w stanie dzikim w umiarkowanej i chłodnej strefie na półkuli północnej, najchętniej w lasach sosnowych i mieszanych, umiarkowanie suchych

  • Regularne spożywanie jagód może zmniejszyć ryzyko demencji

    z University of Cincinnati (USA). Naukowcy dowodzą, że codzienne zjadanie borówek może pomóc osobom, którym grozi choroba Alzheimera czy demencja starcza. Jagody, a także wiele innych roślin, w tym kapusta czerwona, mają wyjątkowo dużo mikroelementów i przeciwutleniaczy. Niezwykle cennym składnikiem

  • Owoce jagodowe: właściwości zdrowotne, walory odżywcze

    na układ pokarmowy, jeżyny, będące lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy I zawierające mnóstwo przeciwutleniaczy, jagody, które zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, borówki niegdyś stosowane przy zatruciach, dziś szczególnie cenione za hamowanie przyrostu masy ciała I obniżanie poziomu cukru we krwi