Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Trudno wyobrazić sobie życie bez pomarańczy, a już sezon zimowy bez tego cytrusa to oczywista niemożliwość. O podstawowych wartościach pomarańczy, na przykład bogactwie witaminy C, wiedzą prawie wszyscy. Jednak warto dowiedzieć się także o innych, nie mniej ważnych jej zaletach. Pomarańcza jest w 80% złożona z wody. Pozostałe 20% to moc cennych składników.
Pomarańcze pochodzą z Chin - były tam znane już przed naszą erą. Dziś to właśnie one dominują na cytrusowym rynku, stanowią aż 70% całej uprawy cytrusów. Najwięcej pomarańczy uprawia się w Brazylii, Stanach Zjednoczonych i Chinach. Drzewka pomarańczowe potrafią owocować nawet 80 lat.
Pomarańcze mają mnóstwo witaminy C. Wystarczy zjeść jedną, żeby dostarczyć organizmowi 100% dziennej normy. Witamina C poprawia odporność oraz - jako antyoksydant - walczy z nadmiarem wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie i stymulują procesy rakotwórcze.
Pomarańcze, podobnie jak na przykład mandarynki, zawierają również witaminę A i potas. Te dwie substancje wspomagają pracę narządów wzroku; za pomocą pomarańczy można obniżyć ryzyko zachorowania na jaskrę czy zaćmę. W pomarańczach kryją się także witaminy z grupy B, witamina PP, kwas foliowy, fosfor, wapń, magnez, sód i żelazo.
Biała skórka między kawałkami pomarańczy to kopalnia cennych flawonoidów. Ułatwiają one przyswajanie witaminy C. Więcej o prozdrowotnych właściwościach flawonoidów dowiesz się stąd. Gąbczasta biała skóra dzieląca pomarańczową skórkę od miąższu również ma sporo witaminy C oraz pektyn, które ułatwiają trawienie.
Jeśli lubisz sok z pomarańczy, pij ten świeżo wyciśnięty, najlepiej od razu po zrobieniu, ponieważ po upływie kilku godzin zaczyna stopniowo tracić swoje zdrowotne właściwości.
Olejek eteryczny pozyskiwany ze skórki pomarańczy działa uspokajająco i poprawia samopoczucie; z jego pomocy powinny korzystać osoby chore na depresję. Już sama wizja kąpieli z kroplą olejku pomarańczowego odpręża... Podobne działanie mają olejki z mandarynek i grejpfrutów. Zarówno one, jak i olejek cytrynowy wykazują łagodne właściwości ściągające i antybakteryjne, dlatego mogą pomóc w leczeniu trądziku i stanów zapalnych.
Z pomarańczami powinniśmy zaprzyjaźnić się wszyscy, a szczególnie ci z nas, którzy borykają się z nadprogramowymi kilogramami. Pomarańcza nie jest tucząca - jeden owoc to jedynie około 100 kalorii. Zawarty w pomarańczach błonnik zapobiega zaparciom i wzdęciom, stymuluje przemianę materii.
Jak wybrać najlepszą pomarańczę w sklepie? Należy zwracać uwagę nie tylko na ich wygląd, lecz także wagę. Ciężkie egzemplarze są zwykle soczyste i świeże, lekkie zaś wysuszone i starsze. Skórka idealnej pomarańczy powinna być gładka i nasycona kolorem. Owoc warto zjeść dość szybko - w warunkach domowych przetrwa maksimum miesiąc.
> Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?
Wiadomo, że cytrusy są zdrowe, ale które najlepsze dla ciebie? Sprawdź!