Melon - owoc czy warzywo? Wiele osób tego nie wie

Melon to niezwykle soczysty owoc, którego smak ma wielu wielbicieli. Nie możemy jednak zapominać także o jego licznych właściwościach prozdrowotnych. Dowiedz się, co zawiera melon i jak można wykorzystać go w kuchni.

Melon - owoc doceniany już w starożytności

Warzywa te mimo że cieszą się ostatnio sporą popularnością, nie są odkryciem ostatnich dekad. Melony uprawiane były m.in. w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. Już wtedy znano i doceniano ich liczne prozdrowotne właściwości i oraz oryginalny smak. Obecnie warzywa te uprawiane są w wielu krajach na świecie.

Melon to nie tylko pyszna przekąska. Warzywo to jest przede wszystkim źródłem wielu witamin i minerałów. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Spis treści:

  1. Melon - warzywo czy owoc? [systematyka gatunku]
  2. Melon - składniki
  3. Melon - kaloryczność. Ile ma kcal?
  4. Melony dla zdrowia
  5. Uprawa melona
  6. Melon w roli głównej - inspirujące przepisy kulinarne

Owoce, które jemy na codzień, zawierają coraz więcej cukru

Melon - warzywo czy owoc? [SYSTEMATYKA GATUNKU]

Mało kto, gdy delektuje się słodkim smakiem melona, zdaje sobie sprawę z tego, że jest to rodzaj ogórka. Melony są jednak warzywami, a nie owocami.

Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:

  • gatunek: ogórek melon
  • rodzaj: ogórek
  • rodzina: dyniowate
  • rząd: dyniowce
  • klad: różowe
  • klasa: okrytonasienne
  • klad: rośliny nasienne
  • klad: rośliny naczyniowe
  • królestwo: rośliny
  • domena: eukarionty

Melon - składniki

Kolejnym zaskakującym faktem dotyczącym tego warzywa jest to, że prawie w 90 procentach składa się ono z wody. Szacuje się, że woda to aż 89,7 procent każdego melona.

Co jeszcze zawiera to warzywo? Melon to przede wszystkim bogactwo witamin. W jego składzie znajduje się m.in.:

  • witamina A
  • witamina C
  • witamina E
  • witamina K
  • kwas foliowy 
  • witamina PP (NIACYNA)
  • witamina B6
  • tiamina
  • ryboflawina

Warzywa te są także źródłem wielu minerałów. To m.in.:

  • potas
  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • sód
  • cynk

Melon to m.in. źródło niacyny, czyli witaminy PP. Dowiedz się więcej na jej temat >>

Melon - kaloryczność. Ile ma kcal?

Słodki smak melonów może kojarzyć się wielu osobom z wysoką kalorycznością. Możemy się jednak nim delektować bez wyrzutów sumienia i obaw o naszą sylwetkę. Szacuje się, że 100 gram melona to mniej więcej 34 kcal. Z kolei cały owoc (około 720 gram) to 259 kcal. Nie jesteśmy w stanie raczej zjeść takiej porcji za jednym razem. 

Melon to źródło wielu witamin. Dowiedz się więcej na temat zawartych w nim witamin z grupy B >>

Melon dla zdrowia - dlaczego warto je jeść?

Delektując się ich słodkim smakiem melonów, wspieramy także nasze zdrowie. Oto kilka najważniejszych powodów, dla których warto włączyć je do swojego jadłospisu:

  • Zawarte w melonach witaminy z grupy B dobrze wpływają na pracę naszego układu nerwowego - jesteśmy spokojniejsi, a nasz sen jest lepszy.
  • Ze względu na bogactwo potasu melony powinny jeść osoby, które mają problem ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym.
  • Zawarty w melonach beta-karoten chroni przed rozwojem miażdżycy i wielu nowotworów. W beta-karoten bogate są szczególnie melony odmiany kantalupa.

Melon to cenne źródło potasu. Dowiedz się więcej na jego temat >>

Uwaga! Melonów nie powinny jeść osoby chore na cukrzycy. Przyczyną jest wysoki indeks glikemiczny tego warzywa: IG-60.

Uprawa melona

Warzywa te znane i doceniane były już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Obecnie melony są uprawiane w wielu państwach na świecie. W naszym kraju pierwsze uprawy tego warzywa powstały w XVII wieku. Z kolei warzywa te dziko rosną głównie w Afryce, Azji i na wyspach Pacyfiku. 

Co ciekawe, melon różne odmiany. Najważniejsze z nich to:

  • kantalupy
  • melony kasaba
  • melony zimowe
  • melony Galia (siatkowe)

Melon w roli głównej - poznaj inspirujące przepisy kulinarne

Melon może być wykorzystany na wiele sposobów w kuchni. Poznaj ciekawe przepisy kulinarne, w których warzywo to odgrywa ważną rolę:

Melon - o tym pamiętaj

Warzywa te mimo że cieszą się ostatnio sporą popularnością, nie są odkryciem ostatnich dekad. Melony uprawiane były m.in. w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. Już wtedy znano i doceniano ich liczne prozdrowotne właściwości i oraz oryginalny smak.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Mało kto, gdy delektuje się słodkim smakiem melona, zdaje sobie sprawę z tego, że jest to rodzaj ogórka. Melony są jednak warzywami, a nie owocami.
  • Szacuje się, że woda to aż 89,7 procent każdego melona.
  • Zawarte w melonach witaminy z grupy B dobrze wpływają na pracę naszego układu nerwowego - jesteśmy spokojniejsi, a nasz sen jest lepszy.
  • Melonów nie powinny jeść osoby chore na cukrzycy. Przyczyną jest wysoki indeks glikemiczny tego warzywa: IG-60.