Warzywa te mimo że cieszą się ostatnio sporą popularnością, nie są odkryciem ostatnich dekad. Melony uprawiane były m.in. w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. Już wtedy znano i doceniano ich liczne prozdrowotne właściwości i oraz oryginalny smak. Obecnie warzywa te uprawiane są w wielu krajach na świecie.
Melon to nie tylko pyszna przekąska. Warzywo to jest przede wszystkim źródłem wielu witamin i minerałów. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Spis treści:
Mało kto, gdy delektuje się słodkim smakiem melona, zdaje sobie sprawę z tego, że jest to rodzaj ogórka. Melony są jednak warzywami, a nie owocami.
Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:
Kolejnym zaskakującym faktem dotyczącym tego warzywa jest to, że prawie w 90 procentach składa się ono z wody. Szacuje się, że woda to aż 89,7 procent każdego melona.
Co jeszcze zawiera to warzywo? Melon to przede wszystkim bogactwo witamin. W jego składzie znajduje się m.in.:
Warzywa te są także źródłem wielu minerałów. To m.in.:
Melon to m.in. źródło niacyny, czyli witaminy PP. Dowiedz się więcej na jej temat >>
Słodki smak melonów może kojarzyć się wielu osobom z wysoką kalorycznością. Możemy się jednak nim delektować bez wyrzutów sumienia i obaw o naszą sylwetkę. Szacuje się, że 100 gram melona to mniej więcej 34 kcal. Z kolei cały owoc (około 720 gram) to 259 kcal. Nie jesteśmy w stanie raczej zjeść takiej porcji za jednym razem.
Melon to źródło wielu witamin. Dowiedz się więcej na temat zawartych w nim witamin z grupy B >>
Delektując się ich słodkim smakiem melonów, wspieramy także nasze zdrowie. Oto kilka najważniejszych powodów, dla których warto włączyć je do swojego jadłospisu:
Melon to cenne źródło potasu. Dowiedz się więcej na jego temat >>
Uwaga! Melonów nie powinny jeść osoby chore na cukrzycy. Przyczyną jest wysoki indeks glikemiczny tego warzywa: IG-60.
Warzywa te znane i doceniane były już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Obecnie melony są uprawiane w wielu państwach na świecie. W naszym kraju pierwsze uprawy tego warzywa powstały w XVII wieku. Z kolei warzywa te dziko rosną głównie w Afryce, Azji i na wyspach Pacyfiku.
Co ciekawe, melon różne odmiany. Najważniejsze z nich to:
Melon może być wykorzystany na wiele sposobów w kuchni. Poznaj ciekawe przepisy kulinarne, w których warzywo to odgrywa ważną rolę:
Warzywa te mimo że cieszą się ostatnio sporą popularnością, nie są odkryciem ostatnich dekad. Melony uprawiane były m.in. w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. Już wtedy znano i doceniano ich liczne prozdrowotne właściwości i oraz oryginalny smak.
O czym jeszcze warto pamiętać?