Wszystkie witaminy z grupy B są bardzo ważnymi składnikami codziennej diety. Ze względu na to, że organizm nie syntezuje tych witamin samodzielnie, koniecznie jest ich dostarczanie z zewnątrz.
Witamina B6 - jak sama nazwa wskazuje - jest grupą sześciu witamin zaliczanych do organicznych związków chemicznych. Jest rozpuszczalna w wodzie, a z biochemicznego punktu widzenia odgrywa rolę prekursora ważnych koenzymów (składników białek odpowiedzialnych za ich prawidłową pracę). Witamina B6, pierwotnie nazwana czynnikiem I, odkryta została dopiero w roku 1930. Pięć lat później przeprowadzono badania na szczurach, które wykazały, że długotrwały niedobór tego składnika w diecie powoduje u tych zwierząt ostre zapalenie skóry.
Witamina B6 po dostarczeniu do organizmu wchłania się w przewodzie pokarmowym i przekształcana jest do formy fosforanu pirydoksalu, który w dalszej kolejności magazynowany jest w wątrobie oraz tkance mięśniowej.
Witamina B6 jest jednym z najważniejszych związków dostarczanych do organizmu. Ma ona wpływ na bardzo dużą liczbę ważnych procesów biochemicznych. Pirydoksyna bierze udział w procesach przemiany różnych aminokwasów, tłuszczów oraz węglowodanów, a także odgrywa istotną rolę w syntezie hormonów, enzymów i m.in. hemoglobiny. Do innych ról witaminy B6 zaliczyć można:
Badania nad pirydoksyną wykazały również jej zbawienny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona u osób regularnie palących papierosy. Wartym uwagi jest także fakt, że połączenie witaminy B6 z magnezem wykazuje korzystne działanie u dzieci z autyzmem.
Objawów niedoboru witaminy B6 jest dosyć sporo, przez co często trudno określić prawidłową ich przyczynę, gdyż objawy pokrywają się z objawami innych schorzeń. Pierwszymi objawami niedoborów pirydoksyny są:
Niedobory witaminy B6 mogą być szczególnie groźne dla dzieci, gdyż powodują opóźnienie umysłowe, a także hamują rozwój. Przewlekły niski poziom pirydoksyny powoduje również zwiększenie ryzyka zachorowania na miażdżycę. O jej przyjmowanie powinni więc zadbać wszyscy, którzy borykają się z problemem podwyższonego poziomu złego cholesterolu we krwi.
Witaminę B6 da się, oczywiście, przedawkować, będzie to skutkowało podrażnieniem układu nerwowego. Najczęstszymi objawami nadmiaru pirydoksyny jest mrowienie kończyn, utrata koordynacji ruchowej, a także zaburzenia procesów termicznych organizmu.
Dzienna norma przyjmowania witaminy B6 zależna jest od płci oraz wieku:
Dużą zaletą pirydoksyny jest jej powszechne występowanie w wielu produktach żywnościowych. Jednym z najlepszych jej źródeł jest kasza gryczana - zwłaszcza niepalona. Witamina B6 znajduje się również w rybach, ziemniakach, otrębach pszennych, orzechach laskowych i włoskich, mięsie wieprzowym, a także w niektórych owocach jak np. banany.