Grejpfrut nie tylko pomaga w odchudzaniu. Poznaj także inne właściwości grejpfruta

Grejpfrut to niezwykle bogate źródło witamin, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Jest polecany osobom, które walczą z nadmiarowymi kilogramami, ale oprócz działania odchudzającego, pozytywnie wpływa między innymi na układ krwionośny oraz odporność organizmu. Dlaczego warto jeść grejpfruty?

Grejpfrut - witaminy

Grejpfrut jest kojarzony przede wszystkim z wysoką zawartością witaminy C i rzeczywiście zawiera jej całkiem sporo – w jednym grejpfrucie średniej wielkości jest zawarte więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Najwięcej tej witaminy jest zawarte w grejpfrutach różowych oraz czerwonych. Poza witaminą C, grejpfrut zawiera witaminę A, witaminę E, a także witaminy z grupy B. Oprócz witamin, grejpfrut ma w swoim składzie potas, fosfor, żelazo, cynk, wapń, magnez, fluor, flawonoidy oraz przeciwutleniacze.

Grejpfrut - właściwości

Grejpfrut ze względu na wysoką zawartość cennych witamin i innych składników, wykazuje pozytywny wpływ na ludzki organizm.

  • Wspomaga odchudzanie

Grejpfruty są polecane osobom odchudzającym się głównie ze względu na niską kaloryczność, ale to nie jedyna zaleta grejpfrutów, która sprawia, że powinny się one znaleźć w diecie osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Grejpfruty wspomagają oczyszczanie organizmu, przyspieszają przemianę materii, a także spalanie tłuszczów. Szczególnie pozytywnie na oczyszczanie organizmu wpływa biała skórka, którą warto jeść mimo jej gorzkiego smaku. Poza tym, dzięki zawartości błonnika, grejpfruty zapewniają uczucie sytości przez dłuższy czas.

  • Zapobiega cukrzycy

Ze względu na niski indeks glikemiczny, po spożyciu grejpfruta poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie, co czyni ten owoc odpowiednim dla osób chorujących na cukrzycę oraz insulinooporność. Spożywanie grejpfruta pozwala również regulować poziom glukozy we krwi, a także wpływa na zwiększenie wrażliwości komórek ciała na insulinę, przez co może być stosowany w profilaktyce cukrzycy. 

  • Obniża poziom cholesterolu

Regularne spożywanie grejpfrutów wpływa pozytywnie na układ krwionośny oraz serce. Owoce te pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, są idealnym produktem w profilaktyce miażdżycy, a także obniżają ciśnienie krwi.

  • Zapobiega nowotworom

Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów oraz likopenu, czyli silnych przeciwutleniaczy, grejpfruty chronią komórki organizmu przed nowotworami, opóźniają procesy starzenia oraz chronią przed miażdżycą.

  • Poprawia wygląd cery

Preparaty zawierające ekstrakty z grejpfruta, ze względu na zawartość kwasów owocowych oraz witaminy C, mają pozytywny wpływ na wygląd cery. Kosmetyki zawierające ten owoc najlepiej sprawdzą się w przypadku cery trądzikowej oraz tłustej, a to dzięki temu, że regulują wydzielanie sebum, przyspieszają gojenie zmian skórnych, rozjaśniają przebarwienia, a także zwężają pory.

  • Przeciwdziała artretyzmowi

Grejpfrut oprócz dużej ilości witamin zawiera kwas salicylowy, który znany jest z odkażającego działania. Poza tym, kwas ten redukuje ilość wapnia, który odkłada się w chrząstkach stawowych powodując artretyzm.

Grejpfrut dla kobiet w ciąży?

Grejpfruty to owoce, które powinny być spożywane przez kobiety w ciąży w dużych ilościach. Grejpfruty zawierają niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy, a także pomagają zapobiegać oraz leczyć anemię ciążową. Cytrusy te mogą być spożywane również przez kobiety cierpiące na cukrzycę ciążową, a to ze względu na niski indeks glikemiczny. Ze względu na pozytywny wpływ grejpfrutów na perystaltykę jelit, mogą być one pomocne w przypadku uporczywych zaparć, które bardzo często nękają kobiety w ciąży. Grejpfrutów, tak jak i innych cytrusów, powinny unikać kobiety cierpiące na częstą zgagę.

Grejpfrut a leki

Grejpfrut zawiera wiele substancji, które mogą wchodzić w niepożądane reakcje z przyjmowanymi lekami. Cytrus ten najczęściej wchodzi w reakcje z lekami przyjmowanymi w przypadku alergii, nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca, chorób nowotworowych, zaburzeń lipidowych, bezsenności, a także w przebiegu leczenia AIDS oraz HIV.

Grejpfrut może również wpływać na osłabienie działania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Przyjęcie niektórych leków w połączeniu ze spożyciem grejpfruta może prowadzić do odkładania się leków w organizmie, co często skutkuje przedawkowaniem leku, pojawieniem się licznych działań niepożądanych, a w ekstremalnych przypadkach może prowadzić nawet do zgonu.

Jeżeli nie jest się pewnym, czy grejpfrut może być spożywany z danym lekiem, najlepiej zasięgnąć porady lekarza i nie spożywać owoców ani nie pić soku z grejpfruta przez minimum 4 godziny przed i po przyjęciu leku. Dla bezpieczeństwa, najlepiej unikać popijania jakichkolwiek leków sokiem grejpfrutowym, a stosować do tego celu wyłącznie czystą wodę.

Więcej o: