Witamina B5 (kwas pantotenowy) - w³a¶ciwo¶ci, wystêpowanie, niedobór
Witamina B5 - charakterystyka
Witamina B5 powszechnie nazywana jest kwasem pantotenowym (co jest uproszczeniem, bo ten kwas jest jedynie jednym z jej składników). Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nie jest ona magazynowana w organizmie, a nadmiar jest wydalany z moczem. W związku z tym kwas pantotenowy zazwyczaj nie występuje w nadmiarze. Gdyby tak się zdarzyło, mogą pojawić się objawy ze strony układu pokarmowego - bóle brzucha i biegunka. W związku z szybkim ulatnianiem tej witaminy powszechniejsze są jej niedobory. Nie są one jednak tak częste, jak niedobory innych witamin, m.in. z racji jej częstego występowania, ale i tego, że jest syntezowana przez drobnoustroje bytujące w przewodzie pokarmowym.
Witamina B5: występowanie
Witamina B5 (kwas pantotenowy) jest powszechna w żywności, którą jemy. Występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (m.in. w czerwonym mięsie, rybach), jak i roślinnego (m.in. w roślinach liściastych, pełnoziarnistych produktach zbożowych).
Witaminę B5 znajdziemy m.in. w:
- pełnotłustym mleku
- serze pleśniowym
- jajach (głównie w żółtkach)
- rybach
- mące pełnoziarnistej i produktach z niej wykonanych
- otrębach pszennych
- chudym mięsie
- pestkach słonecznika
- orzechach włoskich
- brzoskwiniach, borówkach amerykańskich
- roślinach strączkowych
- drożdżach
Jednak chociaż tak powszechnie dostępna, mogą pojawić się jej niedobory. Związane jest to z tym, że witamina B5 jest ulotna, wszelkie obróbki pokarmu (smażenie, ale i mielenie) sprawiają, że jej zawartość w danym produkcie bardzo szybko spada. Witaminę B5 niszczy wilgoć i wysoka temperatura.
Uwaga na niektóre połączenia
Witamina B5 nie lubi niektórych połączeń, gorzej wchłania się np. gdy łączymy ją z kawą. Które jeszcze połączenia nie sprzyjają wchłanianiu witaminy B5? M.in.:
- herbata
- alkohol
- przyjmowane regularnie leki
Jak sprawić, aby witaminy było dużo i aby dobrze się wchłaniała? Nie rozgotowywać, stawiać na produkty al dente, gotować na parze. Zrezygnować z picia herbaty do obiadu.
Witamina B5: właściwości
Kwas pantotenowy odgrywa wiele ról w naszym organizmie. Tworząc koenzym A wpływa m.in. na procesy starzenia skóry (opóźnia je), dba o odpowiedni przebieg regeneracji naskórka i o właściwą pigmentację skóry. A uczestnicząc w procesie produkcji przeciwciał, przyczynia się do podnoszenia odporności.
Witamina B ma także wpływ na pracę układu nerwowego i produkowanych przez nadnercza hormonów odpowiedzialnych za stres i reakcję na emocje.
Witamina B5 na włosy
Witamina B5 ma bardzo dobry wpływ na w³osy, poprawia ich wygląd, opóźnia siwienie. Kwas pantotenowy wpływa także na wygładza włosy, wzmacnia ich strukturę, sprawia, że końcówki mniej się rozdwajają. Nic dziwnego, że znajdziemy ją w wielu kosmetykach do włosów, które mają poprawić stan włosów, chronić je i pielęgnować.
Witamina B5 trądzik
Kwas pantotenowy ma także wpływ na stan naszej skóry, wspomaga jej regenerację, łagodzi stany zapalne. Także dogłębnie nawilża skórę, co jest szczególnie ważne, gdy od zewnątrz ją "przysuszamy". Witamina B5 - właśnie ze względu na swoje właściwości - często polecana jest przy leczeniu trądziku. Witamina B5 m.in. bierze udział w syntezie tłuszczów, co jest cenne, gdy potrzebne jest pozbycie się nadmiaru sebum.
Witamina B5: niedobór
Dzienna dawka witaminy B5 to ok. 6 mg. Jej niedobór wpływa na stan naszej skóry, pojawiają się różnego rodzaju wypryski, zajady. Deficyt witaminy B5 ma także negatywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Niedobory witaminy B5 mogą prowadzić także do zahamowania wzrostu i zmniejszenia masy ciała.
Witaminy z grupy B
Są bardzo cenne dla naszego organizmu, jednak nie potrafi on ich magazynować, zatem musimy dbać o to, aby były dostarczane na bieżąco. Za co odpowiadają witaminy z grupy B? Wachlarz zadań jest niezwykle szeroki - pomagają w walce ze stresem, dodają energii, regulują metabolizm, dbają o kondycję skóry, włosów i paznokci. Więcej na temat tych witamin przeczytasz tutaj: Witaminy z grupy B: brygada do zadań specjalnych
Korzystałam z informacji zawartych na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.
Przeczytaj także:
-
Kiedy mam szansê siê zaszczepiæ? Coraz trudniej o optymizm (stan na 22.01.2021)
-
Pani Magda: Jestem po szczepieniu pierwsz± dawk±. Nie rozumiem do koñca, dlaczego za³apa³am siê do grupy zero
-
COVID-19: Dlaczego w pierwszej kolejno¶ci nale¿y szczepiæ starszych
-
COVID-19: Lek na zapalenie stawów tocilizumab - to by³y przedwczesne nadzieje
-
Norwegia: zgony starszych ludzi a szczepionka Pfizera. Co ju¿ wiadomo na ten temat
- Dzieci s± mniej podatne na COVID-19, ale zaka¿aj± czê¶ciej ni¿ doro¶li - potwierdzaj± du¿e badania
- Koronawirus wykryty w Afryce Po³udniowej. Mutacja, która niepokoi. Obawy co do skuteczno¶ci szczepionki
- 5G nie wywo³uje COVID-19, ale plotka rozprzestrzenia siê jak wirus
- Izrael: Pojedyncza dawka szczepionki na COVID-19 okaza³a siê mniej skuteczna ni¿ my¶leli¶my - twierdz± specjali¶ci
- Witamina E - wiêcej ni¿ witamina m³odo¶ci. W³a¶ciwo¶ci i skutki niedoboru witamy E