Czy da się wyczytać z twarzy to, jakie błędy żywieniowe robisz? Specjalistka od pielęgnacji skóry Nigma Talib twierdzi, że tak. Krostki, zmarszczki, zaczerwienienia czy opuchnięcia w konkretnych miejscach to dla niej wskazówki. W zależności od diety wyróżnia 4 typy twarzy.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Oczywiście, skóra to nasza wizytówka, ale także źródło informacji o poważnych problemach ze zdrowiem. Niepokojące zmiany na niej zawsze konsultuj z lekarzem, a poniższe sugestie potraktuj jako ewentualne kwestie do rozważenia.
Czytaj także: To tylko krostki? Czasem tak objawia się nowotwór jelit. O czym mówi ci skóra?
Jesz i się starzejesz
Czy wiesz, że od nadmiaru produktów mlecznych możesz się dorobić cieni pod oczami, a od zamiłowania do słodyczy zmarszczek? Tak przynajmniej twierdzi Nigma Talib, ekspertka od pielęgnacji skóry i naturoterapii, u której porad zasięgają m. in. aktorka Sienna Miller czy makijażystka gwiazd Charlotte Tilbury.
Skąd te wnioski?
W ciągu ostatnich 10 lat Nigma Talib przebadała tysiące pacjentów, co ugruntowało ją w przekonaniu, że dieta ma fundamentalne znaczenie dla sposobu, w jaki starzeje się twarz. W swojej książce "Reverse The Signs Of Ageing: The Revolutionary Inside - Out Plan To Glowing, Youthful Skin" wyróżnia typy twarzy charakterystyczne dla efektów wywołanych przez cukier, nabiał, alkohol czy gluten.
U osób wrażliwych produkty te naznaczają skórę twarzy w specyficzny dla siebie sposób: krostkami, obrzękiem, zmianą kolorytu skóry, przedwczesnymi zmarszczkami.
Specjalistka twierdzi, że wystarczy jej jeden rzut oka na nowego klienta, by wiedzieć, czego je za dużo i że dietą robi sobie krzywdę.
Nigma nie jest prekursorką sposobu myślenia opartego na szukaniu na twarzy symptomów dysfunkcji narządów ciała. Już w medycynie starożytnej łączono różne obszary twarzy z konkretnymi organami, podobnie jak w refleksologii podporządkowywano je różnym częściom stopy.
Zobacz także:
Choroby, w których dieta jest lekiem
Typowe objawy:
Zmarszczki i plamki pod oczami i na czole, cienka skóra o szarym zabarwieniu, krostki na całej twarzy, zmizerniały wygląd.
Skąd te zmiany?
Jeśli twoja dieta obfituje proste węglowodany, np. w postaci słodyczy, ale też białego chleba czy białego ryżu, skóra może mieć problemy z zachowaniem młodego wyglądu.
Produkty te odpowiadają za szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i równie szybki jej spadek. W wyniku procesu glikacji nadmiar glukozy przyczepia się do kolagenu i elastyny, oblepia je i karmelizuje, sprawiając, że z natury sprężyste włókna tracą elastyczność i twardnieją.
Skóra staje się cienka, krucha i ma tendencje do pękania. Powstają przedwczesne zmarszczki: zwłaszcza pod oczami, gdzie skóra jest najbardziej delikatna, a utrata kolagenu najbardziej widoczna.
Zgodnie z mapowaniem twarzy, czoło jest związane z procesami trawiennymi. "Cukrową twarz" widać więc głównie na nim. Nadmiar cukru uszkadza też dystrybucję tłuszczu w organizmie, co może prowadzić do utraty tkanki tłuszczowej odpowiedzialnej za pulchność z twarzy - twierdzi Nigma Talib. Twarze miłośników słodkich smaków mogą sprawiać wrażenie zmizerniałych czy wychudzonych.
Dla jelit nadmiar cukru może być naprawdę uciążliwy - dodaje ekspertka. Zaburza on delikatną równowagę bakteryjną, stąd wypryski na twarzy, ramionach i klatce piersiowej. Nawet jeśli nadmiar glukozy nie daje u ciebie objawów w postaci krostek, to najprawdopodobniej twoja skóra jest blada i ziemista. To za sprawą podwyższenia poziomu insuliny, hormonu, który może stymulować wytwarzanie kortyzolu, zwanego także hormonem stresu.
Co robić?
Ograniczenie przyjmowania cukrów prostych może dać natychmiastowy i długotrwały efekt widoczny na twarzy. Dla lepszych rezultatów zaleca się całkowite wyeliminowanie cukru z diety: słodyczy, ciastek, napojów owocowych, przetworzonych produktów zbożowych. Nawet jeśli zmniejszyć spożycie cukru o połowę, zauważysz poprawę na swojej cerze.
Czytaj także, jak ograniczać cukier w diecie
Typowe objawy:
Zmarszczki lub zaczerwienienie między oczami, opadające powieki, rozszerzone pory, odwodniona skóra, czerwone policzki i nos, głębokie bruzdy nosowo-wargowe.
Skąd te zmiany?
Nigma Talib o tym typie twarzy mówi, że jest charakterystyczny dla amatorek wina. A to dlatego, że jej cechy często obserwuje u kobiet lubiących wypić kieliszek czy dwa niemal codziennie. Taki sam efekt uzyskamy przy spożywaniu każdego innego rodzaju alkoholu.
Alkohol odwadnia skórę, co uwidacznia zmarszczki i zagłębienia w skórze. Dodające lat bruzdy biegnące od kącików ust do nosa za jego sprawą pogłębiają się - twierdzi ekspertka. "Wygładziłyby się, gdybyś tylko odstawiła alkohol, a twoja skóra mogłaby się ponownie nawodnić" - przekonuje.
Alkohol zawiera sporo cukru, który uszkadza kolagen, czyli białko odpowiedzialne za utrzymanie elastyczności skóry. Ponadto, zdaniem Nigmy, jego konsumpcja prowadzi do rozszerzania porów i opadania powiek.
Według starożytnych koncepcji mapowania twarzy przestrzeń między oczami jest związana z wątrobą. "Obserwuję, że kobiety, których wątroba jest obciążona przetwarzaniem alkoholu, mają tendencję do głębokich bruzd albo zaczerwień między brwiami. Alkohol hamuje działanie enzymu, z pomocą którego organizm przeciwdziała procesom zapalnym niszczącym skórę. Z tego względu kilka kieliszków wina może wystarczyć, by proces zapalny uwidocznił się w postaci zaczerwienionych policzków czy nosa."
Co robić?
Co radzi Nigma posiadaczkom tego rodzaju twarzy? Odstawić alkohol na trzy tygodnie (tyle czasu pozwoli organizmowi wrócić do równowagi), a następnie zmniejszyć konsumpcję alkoholu do sporadycznej. Radzi także, aby wybierać wina o niższej zawartości cukru, tj. Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Merlot i Pinot Noir.
Masz problem z alkoholem? Lepiej zrób ten test
Typowe objawy:
Ciemne worki i cienie pod oczami, obrzęknięte powieki, małe białe plamki i grudki na brodzie.
Skąd te zmiany?
Wszystkie powyższe znaki mogą dowodzić, że twój organizm nie toleruje cukru laktozy. Nietolerancja może się pojawić w każdym wieku, gdyż wraz z upływem czasu tracimy enzymy pozwalające skutecznie strawić mleczny cukier (więcej na ten temat).
Możesz rozpoznać nietolerancję po odbijaniu się albo lekkim mdłościom po wypiciu mleka - mówi Nigma. Czasem jednak nietolerancja nie daje żadnych odczuwalnych objawów - zaznacza.
Mleko, które spożywamy, może zawierać ponad 20 hormonów i środków chemicznych - przestrzega specjalistka. Część: pochodzenia naturalnego, część: z antybiotyków, środków przeciwgrzybicznych czy przeciwbólowych, którymi karmione są krowy. Wprowadzenie ich do organizmu może skutkować rozchwianiem równowagi hormonalnej - dotyczy to zwłaszcza hormonów płciowych: estrogenu i progesteronu. Nadmierny wzrost komórek z kolei może prowadzić do zatykania porów.
Hormonozależne "grudki mleczne" mają tendencję do występowania w okolicach brody. Pokrywa się to z koncepcją starożytnych medyków, którzy wierzyli, że broda jest połączona z narządami płciowymi.
Co robić?
Jeśli podejrzewasz, że sposób starzenia się twojej twarzy jest związany ze spożywaniem nabiału, Nigma zaleca wyłączyć wszystkie produkty mleczne z diety na trzy tygodnie i sprawdzić, co się będzie działo z cerą. Efekt może być uderzający - przekonuje.
Typowe objawy:
Opuchnięte czerwone policzki, ciemne plamy pigmentowe lub krostki na brodzie.
Skąd te zmiany?
Gluten jest pożywnym białkiem pochodzenia roślinnego występującym w pszenicy, jęczmieniu czy życie. Ze względu na to, że u niektórych osób wywołuje alergię i nieprzyjemne objawy w postaci m. in. silnych bólów brzucha, wzdęć, biegunek, stał się ostatnimi czasy przedmiotem licznych ataków, a dieta bezglutenowa zyskała na popularności.
Część osób twierdzi nawet, że gluten w mniejszym lub większym stopniu szkodzi nam wszystkim, choć lekarze nie podtrzymują tego stanowiska.
Wręcz przeciwnie: poważne badania naukowe dowiodły, że niejedzenie glutenu przez zdrowych ludzi prowadzi do groźnych chorób.
W przypadku osób z prawdziwą nietolerancją na gluten, czyli celiakią (in. chorobą trzewną), których jest stosunkowo niewiele, białko to rzeczywiście szkodzi. Skłania organizm do atakowania samego siebie. Za jego sprawą wytwarzane są przeciwciała uszkadzające kosmki jelitowe.
U osób jedynie wrażliwych, gluten może powodować wzdęcia i obrzęki. A na twarzy? Ciemne plamki pigmentowe na brodzie.
Niektóre osoby cierpiące z powodu trądziku różowatego zauważają poprawę po odstawieniu produktów zawierających gluten - twierdzi Nigma Talib.
Co robić?
Zalecenia Nigmy Talib dla osób o tym typie twarzy: odstaw gluten (m. in. produkty z mąki pszennej, żytniej: chleb, płatki, makarony, ciastka, a także znaczną część kasz), pij więcej wody, spożywaj więcej produktów zawierających błonnik. Obrzęk powinien ustąpić, uwidoczniając kości policzkowe, a odcień skóry się znormalizować - przekonuje specjalistka.
Zobacz także:
Produkty bezglutenowe (tabela)
Nie dajmy się zwariować. Cała prawda o glutenie:
Skoro nieprzyjemne konsekwencje na skórze twarzy to skutek nadmiernego spożycia konkretnych produktów, warto ustalić, ile czego nam szkodzi. Niestety, to nie takie proste...
Nigma Talib nie daje uniwersalnych zaleceń wszystkim kobietom, a każdy przypadek rozpatruje indywidualnie.
"Twoja najlepsza przyjaciółka np. może być w stanie wypić litry mleka i nie mieć z tego powodu żadnych skutków ubocznych, podczas gdy w twoim przypadku już odrobina masła może prowadzić do katastrofy" - zaznacza Nigma. W przypadku części osób już jeden dzień na pszenicy: płatkach zbożowych na śniadanie, kanapce na obiad i makaronie na kolację, wystarczy, by spowodować obrzęki. U części: kilka kieliszków wina objawi się zagłębieniami między wargami a nosem, a u innych plasterek sera: cieniami pod oczami - mówi specjalistka.
- Jeśli uda nam się zidentyfikować szkodzące nam produkty, możemy wyeliminować je z diety lub choć zmniejszyć ich spożycie, a dzięki temu spowolnić procesy starzenia - przekonuje.
Zobacz także: 5 najpopularniejszych typów brzuchów