Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za du¿o

Na twojej twarzy widaæ wyra¼nie b³êdy ¿ywieniowe? Specjalistka od pielêgnacji skóry Nigma Talib twierdzi, ¿e tak. Krostki, zmarszczki, zaczerwienienia czy opuchniêcia w konkretnych miejscach to dla niej wskazówki. W zale¿no¶ci od diety wyró¿nia 4 typy twarzy. Który przypomina twoj±?
Wystarczy spojrzeæ, by wiedzieæ, czego jest za du¿o w twojej diecie? Tak twierdzi Nigma Talib, ekspertka od pielêgnacji skóry i naturoterapii Wystarczy spojrzeæ, by wiedzieæ, czego jest za du¿o w twojej diecie? Tak twierdzi Nigma Talib, ekspertka od pielêgnacji skóry i naturoterapii Arkadiusz Gadaliñski/grafiki.gazeta.pl/Shutterstock

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za du¿o

Czy da siê wyczytaæ z twarzy to, jakie b³êdy ¿ywieniowe robisz? Specjalistka od pielêgnacji skóry Nigma Talib twierdzi, ¿e tak. Krostki, zmarszczki, zaczerwienienia czy opuchniêcia w konkretnych miejscach to dla niej wskazówki. W zale¿no¶ci od diety wyró¿nia 4 typy twarzy.

Do³±cz do Zdrowia na Facebooku!

Oczywi¶cie, skóra to nasza wizytówka, ale tak¿e ¼ród³o informacji o powa¿nych problemach ze zdrowiem. Niepokoj±ce zmiany na niej zawsze konsultuj z lekarzem, a poni¿sze sugestie potraktuj jako ewentualne kwestie do rozwa¿enia.

Czytaj tak¿e: To tylko krostki? Czasem tak objawia siê nowotwór jelit. O czym mówi ci skóra?

Jesz i siê starzejesz

Czy wiesz, ¿e od nadmiaru produktów mlecznych mo¿esz siê dorobiæ cieni pod oczami, a od zami³owania do s³odyczy zmarszczek? Tak przynajmniej twierdzi Nigma Talib, ekspertka od pielêgnacji skóry i naturoterapii, u której porad zasiêgaj± m. in. aktorka Sienna Miller czy makija¿ystka gwiazd Charlotte Tilbury.

Sk±d te wnioski?

W ci±gu ostatnich 10 lat Nigma Talib przebada³a tysi±ce pacjentów, co ugruntowa³o j± w przekonaniu, ¿e dieta ma fundamentalne znaczenie dla sposobu, w jaki starzeje siê twarz. W swojej ksi±¿ce "Reverse The Signs Of Ageing: The Revolutionary Inside - Out Plan To Glowing, Youthful Skin" wyró¿nia typy twarzy charakterystyczne dla efektów wywo³anych przez cukier, nabia³, alkohol czy gluten.

U osób wra¿liwych produkty te naznaczaj± skórê twarzy w specyficzny dla siebie sposób: krostkami, obrzêkiem, zmian± kolorytu skóry, przedwczesnymi zmarszczkami.

Specjalistka twierdzi, ¿e wystarczy jej jeden rzut oka na nowego klienta, by wiedzieæ, czego je za du¿o i ¿e diet± robi sobie krzywdê.

Nigma nie jest prekursork± sposobu my¶lenia opartego na szukaniu na twarzy symptomów dysfunkcji narz±dów cia³a. Ju¿ w medycynie staro¿ytnej ³±czono ró¿ne obszary twarzy z konkretnymi organami, podobnie jak w refleksologii podporz±dkowywano je ró¿nym czê¶ciom stopy.

Zobacz tak¿e:

Choroby, w których dieta jest lekiem

Twarz cukrowa Twarz cukrowa grafika Zdrowie.gazeta.pl; Shutterstock

Twarz cukrowa

Typowe objawy:

Zmarszczki i plamki pod oczami i na czole, cienka skóra o szarym zabarwieniu, krostki na ca³ej twarzy, zmizernia³y wygl±d.

Sk±d te zmiany?

Je¶li twoja dieta obfituje proste wêglowodany, np. w postaci s³odyczy, ale te¿ bia³ego chleba czy bia³ego ry¿u, skóra mo¿e mieæ problemy z zachowaniem m³odego wygl±du.

Produkty te odpowiadaj± za szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i równie szybki jej spadek. W wyniku procesu glikacji nadmiar glukozy przyczepia siê do kolagenu i elastyny, oblepia je i karmelizuje, sprawiaj±c, ¿e z natury sprê¿yste w³ókna trac± elastyczno¶æ i twardniej±.

Skóra staje siê cienka, krucha i ma tendencje do pêkania. Powstaj± przedwczesne zmarszczki: zw³aszcza pod oczami, gdzie skóra jest najbardziej delikatna, a utrata kolagenu najbardziej widoczna.

Zgodnie z mapowaniem twarzy, czo³o jest zwi±zane z procesami trawiennymi. "Cukrow± twarz" widaæ wiêc g³ównie na nim. Nadmiar cukru uszkadza te¿ dystrybucjê t³uszczu w organizmie, co mo¿e prowadziæ do utraty tkanki t³uszczowej odpowiedzialnej za pulchno¶æ z twarzy - twierdzi Nigma Talib. Twarze mi³o¶ników s³odkich smaków mog± sprawiaæ wra¿enie zmizernia³ych czy wychudzonych.

Dla jelit nadmiar cukru mo¿e byæ naprawdê uci±¿liwy - dodaje ekspertka. Zaburza on delikatn± równowagê bakteryjn±, st±d wypryski na twarzy, ramionach i klatce piersiowej. Nawet je¶li nadmiar glukozy nie daje u ciebie objawów w postaci krostek, to najprawdopodobniej twoja skóra jest blada i ziemista. To za spraw± podwy¿szenia poziomu insuliny, hormonu, który mo¿e stymulowaæ wytwarzanie kortyzolu, zwanego tak¿e hormonem stresu.

Co robiæ?

Ograniczenie przyjmowania cukrów prostych mo¿e daæ natychmiastowy i d³ugotrwa³y efekt widoczny na twarzy. Dla lepszych rezultatów zaleca siê ca³kowite wyeliminowanie cukru z diety: s³odyczy, ciastek, napojów owocowych, przetworzonych produktów zbo¿owych. Nawet je¶li zmniejszyæ spo¿ycie cukru o po³owê, zauwa¿ysz poprawê na swojej cerze.

Czytaj tak¿e, jak ograniczaæ cukier w diecie

Twarz amatorek wina Twarz amatorek wina grafika Zdrowie.gazeta.pl; Shutterstock

Twarz amatorek wina

Typowe objawy:

Zmarszczki lub zaczerwienienie miêdzy oczami, opadaj±ce powieki, rozszerzone pory, odwodniona skóra, czerwone policzki i nos, g³êbokie bruzdy nosowo-wargowe.

Sk±d te zmiany?

Nigma Talib o tym typie twarzy mówi, ¿e jest charakterystyczny dla amatorek wina. A to dlatego, ¿e jej cechy czêsto obserwuje u kobiet lubi±cych wypiæ kieliszek czy dwa niemal codziennie. Taki sam efekt uzyskamy przy spo¿ywaniu ka¿dego innego rodzaju alkoholu.

Alkohol odwadnia skórê, co uwidacznia zmarszczki i zag³êbienia w skórze. Dodaj±ce lat bruzdy biegn±ce od k±cików ust do nosa za jego spraw± pog³êbiaj± siê - twierdzi ekspertka. "Wyg³adzi³yby siê, gdyby¶ tylko odstawi³a alkohol, a twoja skóra mog³aby siê ponownie nawodniæ" - przekonuje.

Alkohol zawiera sporo cukru, który uszkadza kolagen, czyli bia³ko odpowiedzialne za utrzymanie elastyczno¶ci skóry. Ponadto, zdaniem Nigmy, jego konsumpcja prowadzi do rozszerzania porów i opadania powiek.

Wed³ug staro¿ytnych koncepcji mapowania twarzy przestrzeñ miêdzy oczami jest zwi±zana z w±trob±. "Obserwujê, ¿e kobiety, których w±troba jest obci±¿ona przetwarzaniem alkoholu, maj± tendencjê do g³êbokich bruzd albo zaczerwieñ miêdzy brwiami. Alkohol hamuje dzia³anie enzymu, z pomoc± którego organizm przeciwdzia³a procesom zapalnym niszcz±cym skórê. Z tego wzglêdu kilka kieliszków wina mo¿e wystarczyæ, by proces zapalny uwidoczni³ siê w postaci zaczerwienionych policzków czy nosa."

Co robiæ?

Co radzi Nigma posiadaczkom tego rodzaju twarzy? Odstawiæ alkohol na trzy tygodnie (tyle czasu pozwoli organizmowi wróciæ do równowagi), a nastêpnie zmniejszyæ konsumpcjê alkoholu do sporadycznej. Radzi tak¿e, aby wybieraæ wina o ni¿szej zawarto¶ci cukru, tj. Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Merlot i Pinot Noir.

Masz problem z alkoholem? Lepiej zrób ten test

Twarz nabia³owa Twarz nabia³owa grafika Zdrowie.gazeta.pl; Shutterstock

Twarz nabia³owa

Typowe objawy:

Ciemne worki i cienie pod oczami, obrzêkniête powieki, ma³e bia³e plamki i grudki na brodzie.

Sk±d te zmiany?

Wszystkie powy¿sze znaki mog± dowodziæ, ¿e twój organizm nie toleruje cukru laktozy. Nietolerancja mo¿e siê pojawiæ w ka¿dym wieku, gdy¿ wraz z up³ywem czasu tracimy enzymy pozwalaj±ce skutecznie strawiæ mleczny cukier (wiêcej na ten temat).

Mo¿esz rozpoznaæ nietolerancjê po odbijaniu siê albo lekkim md³o¶ciom po wypiciu mleka - mówi Nigma. Czasem jednak nietolerancja nie daje ¿adnych odczuwalnych objawów - zaznacza.

Mleko, które spo¿ywamy, mo¿e zawieraæ ponad 20 hormonów i ¶rodków chemicznych - przestrzega specjalistka. Czê¶æ: pochodzenia naturalnego, czê¶æ: z antybiotyków, ¶rodków przeciwgrzybicznych czy przeciwbólowych, którymi karmione s± krowy. Wprowadzenie ich do organizmu mo¿e skutkowaæ rozchwianiem równowagi hormonalnej - dotyczy to zw³aszcza hormonów p³ciowych: estrogenu i progesteronu. Nadmierny wzrost komórek z kolei mo¿e prowadziæ do zatykania porów.

Hormonozale¿ne "grudki mleczne" maj± tendencjê do wystêpowania w okolicach brody. Pokrywa siê to z koncepcj± staro¿ytnych medyków, którzy wierzyli, ¿e broda jest po³±czona z narz±dami p³ciowymi.

Co robiæ?

Je¶li podejrzewasz, ¿e sposób starzenia siê twojej twarzy jest zwi±zany ze spo¿ywaniem nabia³u, Nigma zaleca wy³±czyæ wszystkie produkty mleczne z diety na trzy tygodnie i sprawdziæ, co siê bêdzie dzia³o z cer±. Efekt mo¿e byæ uderzaj±cy - przekonuje.

Twarz glutenowa Twarz glutenowa grafika Zdrowie.gazeta.pl

Twarz glutenowa

Typowe objawy:

Opuchniête czerwone policzki, ciemne plamy pigmentowe lub krostki na brodzie.

Sk±d te zmiany?

Gluten jest po¿ywnym bia³kiem pochodzenia ro¶linnego wystêpuj±cym w pszenicy, jêczmieniu czy ¿ycie. Ze wzglêdu na to, ¿e u niektórych osób wywo³uje alergiê i nieprzyjemne objawy w postaci m. in. silnych bólów brzucha, wzdêæ, biegunek, sta³ siê ostatnimi czasy przedmiotem licznych ataków, a dieta bezglutenowa zyska³a na popularno¶ci.

Czê¶æ osób twierdzi nawet, ¿e gluten w mniejszym lub wiêkszym stopniu szkodzi nam wszystkim, choæ lekarze nie podtrzymuj± tego stanowiska.

Wrêcz przeciwnie: powa¿ne badania naukowe dowiod³y, ¿e niejedzenie glutenu przez zdrowych ludzi prowadzi do gro¼nych chorób.

Wiêcej na ten temat

W przypadku osób z prawdziw± nietolerancj± na gluten, czyli celiaki± (in. chorob± trzewn±), których jest stosunkowo niewiele, bia³ko to rzeczywi¶cie szkodzi. Sk³ania organizm do atakowania samego siebie. Za jego spraw± wytwarzane s± przeciwcia³a uszkadzaj±ce kosmki jelitowe.

U osób jedynie wra¿liwych, gluten mo¿e powodowaæ wzdêcia i obrzêki. A na twarzy? Ciemne plamki pigmentowe na brodzie.

Niektóre osoby cierpi±ce z powodu tr±dziku ró¿owatego zauwa¿aj± poprawê po odstawieniu produktów zawieraj±cych gluten - twierdzi Nigma Talib.

Co robiæ?

Zalecenia Nigmy Talib dla osób o tym typie twarzy: odstaw gluten (m. in. produkty z m±ki pszennej, ¿ytniej: chleb, p³atki, makarony, ciastka, a tak¿e znaczn± czê¶æ kasz), pij wiêcej wody, spo¿ywaj wiêcej produktów zawieraj±cych b³onnik. Obrzêk powinien ust±piæ, uwidoczniaj±c ko¶ci policzkowe, a odcieñ skóry siê znormalizowaæ - przekonuje specjalistka.

Zobacz tak¿e:

Wiêcej o celiakii

Produkty bezglutenowe (tabela)

Nie dajmy siê zwariowaæ. Ca³a prawda o glutenie:

Twarze: cukrowa, nabia³owa, glutenowa i alkoholowa wed³ug Nigmy Talib Twarze: cukrowa, nabia³owa, glutenowa i alkoholowa wed³ug Nigmy Talib Arkadiusz Gadaliñski/grafiki.gazeta.pl/Shutterstock

Co to znaczy: ZA DU¯O?

Skoro nieprzyjemne konsekwencje na skórze twarzy to skutek nadmiernego spo¿ycia konkretnych produktów, warto ustaliæ, ile czego nam szkodzi. Niestety, to nie takie proste...

Nigma Talib nie daje uniwersalnych zaleceñ wszystkim kobietom, a ka¿dy przypadek rozpatruje indywidualnie.

"Twoja najlepsza przyjació³ka np. mo¿e byæ w stanie wypiæ litry mleka i nie mieæ z tego powodu ¿adnych skutków ubocznych, podczas gdy w twoim przypadku ju¿ odrobina mas³a mo¿e prowadziæ do katastrofy" - zaznacza Nigma. W przypadku czê¶ci osób ju¿ jeden dzieñ na pszenicy: p³atkach zbo¿owych na ¶niadanie, kanapce na obiad i makaronie na kolacjê, wystarczy, by spowodowaæ obrzêki. U czê¶ci: kilka kieliszków wina objawi siê zag³êbieniami miêdzy wargami a nosem, a u innych plasterek sera: cieniami pod oczami - mówi specjalistka.

- Je¶li uda nam siê zidentyfikowaæ szkodz±ce nam produkty, mo¿emy wyeliminowaæ je z diety lub choæ zmniejszyæ ich spo¿ycie, a dziêki temu spowolniæ procesy starzenia - przekonuje.

Zobacz tak¿e: 5 najpopularniejszych typów brzuchów

Poznaj inne przepisy na opó¼nienie starzenia